Anahtar Kelimeler: 0

ORGANİK TARIMIN BAŞKENTİNDE HASAT ZAMAN

 

TEKELİOĞLU - Salihli ilçesinde, 22 yıldır organik tarım yapılan ve Türkiye’nin en eski organik köyü olarak bilinen Tekelioğlu’nda 2012 yılı hasat sezonu başladı.

 

Köy Muhtarı İbrahim Kerse Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, 1989 yılında bir firmanın teşvikiyle organik susam üreterek başladıkları organik tarım uygulamasında bugün köydeki arazilerinin yüzde 95’inde organik üretim yapıldığını kaydetti.

 

Gölmarmara gölünün kıyısında kurulu bulunan 310 nüfuslu köylerinde 2012 yılı meyve ve sebze hasadına başlandığını, her yıl olduğu gibi bu yılda “kaliteli ürün, kaliteli kazanç” felsefesiyle hareket ettiklerini dile getiren Kerse, şunları anlattı;

 

“Köyümüzde zeytinden üzüme, tütünden buğdaya, domatesten bibere kadar bütün ürünler organik olarak üretiliyor. 10 bin dekar arazide organik üretim yapılıyor. Bu yolda çeyrek asra doğru ilerliyoruz. Bu yıl ki hasat sezonumuz başladı. Bu sene de bol ve kaliteli ürünler yetiştirdik. Anlaşmalı olduğumuz firma önümüzdeki günlerde köyümüze gelerek ürün alımına başlayacak.

 

Yetiştirdiğimiz ürünler pazar piyasasına göre değil, İzmir Ticaret Borsası’nın belirlediği fiyat üzerinden satılıyor. Ürünlerimiz organik olduğu için piyasanın üzerinde bir fiyata satış yapıyoruz. Ayrıca organik üretim yaptığımız için devletten dekar başına sulu tarımda 35, kuru tarımda da 10 lira prim alıyoruz. Organik üretimde 22 yılı geride bıraktık. Üreten memnun, tüketen memnun, iyi ki organik tarıma başlamışız.”

 

 - Köy Organik Tarımla Kalkındı -

 

Tekelioğlu Köyü Organik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Doğan Şener ise organik tarıma geçtikten sonra köyün ekonomisinin canlandığını belirtti.

 

Anlaşmalı oldukları firmanın nezaretinde üretim yaptıklarını, ürünlerde çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen kalıntısız, sertifikalı tarım ilacı kullandıklarını dile getiren Şener, şöyle devam etti;

 

“Organik tarım demek, kimyasal mücadelenin en az olduğu, zorunlu hallerde bile üründe kalıntı bırakmayacak, sertifikalı ilaç kullanarak yapılan üretim demek. Biz bunu aynen uyguluyoruz. Bu konuda köylü bilinçlendi, çok iyi bir noktaya geldik. Köyümüzde yetişen ürünlerin tamamı ihraç ediliyor. Yurt dışında bizim ürünlerimizi satan büyük marketler ve hatta tüketiciler bile bazen köyümüze gelerek üretim şeklini inceliyor ve ürünlerimizden memnun kaldıklarını ifade ediyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor.”

 

Muammer Kökcüoğlu



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 25.06.2012 17:15:20 800 0

Tarih: 25.06.2012 17:15
Haberi Sesli Oku
26.04.2025 09:13:00