Medical Park Trabzon Hastanesi Psikoloğu Niltem Hürfikir, boşanmanın çocuk üzerindeki etkileri konusunda uyarılarda bulunarak ?Boşanma doğrudan ve dolaylı olarak çocuğu etkilemektedir? dedi.
Ebeveynin boşanma kararı almalarından dolayı çocuk ailesine veya kendisine karşı suçluluk duygusu yaşayabildiğini kaydeden Hürfikir, ?Boşanma, doğrudan ve dolaylı olarak çocuğu etkilemektedir. Bu süreçte çocuklar kaç yaşında olursa olsun karmaşık duygular yaşarlar. Ebeveynden birinin evden gitmesi üzerine yaşanılan kayıp çocukta derin üzüntüye sebep olmaktadır. Taraflardan birinin çocuğu reddetmesi üzerine, çocuk ebeveyne karşı yoğun öfke yaşayabilmektedir. Ebeveynin boşanma kararı almalarından dolayı çocuk ailesine veya kendisine karşı suçluluk duygusu yaşayabilmektedir. Çocuğun tartışmaların ortasında bırakılmaması önemlidir, ancak bu tartışmalar hiç olmuyormuş gibi davranmak da anlamsızdır, çünkü aile dengesindeki en ufak bir değişiklik çocuk tarafından hissedilir ve temel güven duygusunun sarsılmasına neden olur. Bütün bu duygular olumsuz ve yıkıcı duygulardır.Çocuklar bu duygulara karşı korumasızdırlar ve bu duyguları yaşamak istemezler. Yaşanan durum hakkında, içerisinde olduğu psikoloji hakkında nasıl konuşacaklarını bilmekte zorluk çekerler. Bu süreçte anne baba kendi problemleri hakkında o kadar çok yoğunlaşmışlardır ki çocuğunun problemlerinin ne kadar acil ve önemli olduğunu farkına varmakta zorlanırlar. Boşanma ile birlikte çocuklarda akut depresyon, içe kapanma, kaygı gibi sorunlar gözlemlenebilir. Boşanma ve sonrasında çocuklarının yakından gözlemlenmesi ve duygularını ifade etmeleri için desteklenmeleri önemlidir. Okul öncesi dönemde çocuklar boşanma karşısında mutsuzluk, huzursuzluk, üzüntü, kaygı seviyelerinde artış yaşanmaktadır. İlkokul ve ergenlik dönenimde kızgınlık, akut depresyon, okul başarısızlığı görülme olasılığı daha fazladır? ifadelerini kullandı.
Boşanma yaşayan her çifte yardımcı olacak önemli uyarılarda bulunan Hürfikir, ?Çocukların boşanma hakkında konuşmalarını, ailelerinin boşanan tek aile olmadığını anlamalarını ve iki ayrı aile için gelecek ile ilgili yeni umutlar oluşturmalarını sağlamada onlara yardımcı olacak programlara katabilirler. Kendisini suçlamaması için boşanmayı yeterince anladığından emin olun. Onun boşandığınız eşinizin ailesini sevmesine izin verin. Bu durumu kullanmasına izin vermeyin. Her iki tarafında sadece kötü yanlarını görmekten kaçınarak, iyi yanlarını ayırt etmesinde ona yardımcı olun. Eski eşinizle ilgili bilgi alma ya da ona mesaj gönderme yolu olarak çocuğunuzu kullanmayın. Boşanma sonrası çocuk için düzenli ve kaliteli bir yaşam standardı sağlanabilirse boşanmanın olumsuz etkileri azalmaktadır. Çocuğun uyumu için günlük hayatlarının düzenli olması gereklidir. Ayrıca boşanmadan sonra her iki ebeveyninde çocukla ilgili sorumluluklarının farkında olması ve aksatmadan yerine getirmesi gerekmektedir. Konu ile ilgili bir uzman kişilerden yardım almalısınız? dedi.