Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9285,26%2,81
  • DOLAR

    34,49% 0,10
  • EURO

    36,41% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2956,69% 0,74
  • Ç. ALTIN

    4955,48% 0,56

Boşanma Sürecinde Doğru Yaklaşımla Çocuğunuzun Psikolojisini Koruyabilirsiniz

Boşanma Sürecinde Doğru Yaklaşımla Çocuğunuzun Psikolojisini Koruyabilirsiniz

Evliliğini sona erdirmeye karar veren ebeveynler için ortak kaygıların ilki genellikle; çocukların bu süreçte yaşayacağı psikoloji oluyor.

SARUHANLI - Evliliğini sona erdirmeye karar veren ebeveynler için ortak kaygıların ilki genellikle; çocukların bu süreçte yaşayacağı psikoloji oluyor. Doktortakvimi.com uzmanlarından Psikolog Damla Ardacoşkun,  boşanma süreçlerinde çocukların psikolojisini korumanın en önemli yolunun; doğru ebeveyn yaklaşımı olduğunu söylüyor.

Aile kurumu içinde her çocuk anne ve babasıyla birlikte hayatını sürdürmeyi doğal gereksinimlerden biri olarak görüyor. Fakat çiftler arasında uyum ve mutluluk ortadan kalkmasına rağmen sürdürülmeye çalışılan evliliklerde, aile ortamı çocuklar için daha olumsuz bir atmosferi temsil edebiliyor. Yapılan çalışmalar, boşanma süreci doğru yönetildiğinde, bu yeni sürecin çocuklar üzerinde; doğrudan travmatik bir etkisi yaratmadığını doğruluyor DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzman Psikolog Damla Ardacoşkun, boşanma sürecindeki ebeveynlerin atması gereken ilk adımın çocuğa süreci  doğru aktarmak olması gerektiğinin altını çiziyor. Çocuklara süreç anlatılırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın çocuğun yaşı olduğunu söyleyen Uzm. Psk. Ardacoşkun, çocuğun yaş grubunun göz önünde bulundurularak yapılan ebeveyn açıklamalarının, sağlıklı bir iletişim için gerekli zemini sağladığına dikkat çekiyor.

Çocuğun sorularını mutlaka cevaplayın

Uzm. Psk. Ardacoşkun, evliliğini sonlandıran ebeveynlere, çocukların psikolojisini korumak için iletişimde kritik başlıklar olduğunu hatırlatıyor: “Çocuklara boşanma kararı aktarılırken ideal olan, anne ve babanın çocuğa durumu beraber aktarmasıdır. Bu esnada çocuğun; güvende hissettiği, alışık olduğu, kendi odası gibi bir mekânda olması önemlidir. 3-5 yaş arası çocuklar, boşanma kavramını soyut olarak anlayacak, bilişsel yapıya sahip değildir. Bu sebeple; boşanma kelimesini kullanmadan, ayrı evlerde yaşama kararı alındığının bildirilmesi yeterlidir.   ‘Annen ve baban artık ayrı bir evde yaşayacak, istediğin zaman onunla görüşebileceksin ve ona ulaşabileceksin.’ gibi kısa ve net bir açıklama yeterli olacaktır. Çocuğun sorularını cevaplamak gerekir. Bu yaş dönemi, çocuğun benmerkezci olduğu bir zaman dilimidir. Çocuk, yaptığı yaramazlıklar yüzünden; babasının evden ayrılacağını düşünebilir. Boşanma kararının; çocuğun davranışlarıyla bir ilişkisi olmadığı, yetişkinler arasında yaşanan sorunlarla ilgili olduğunun altı çizilmelidir.”

Boşanmanın nedeni çocuğa açıklanmalı5 yaş sonrası çocuklarda, sosyalleşme ile birlikte boşanma kavramına dair fikirler oluşmaya başladığını anlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Psk. Damla Ardacoşkun, bu nedenle çocukların daha fazla açıklamaya ihtiyaç duyduğunu ve daha çok soru sorabileceğini söylüyor. Ardacoşkun şöyle devam ediyor: “Bu yaş grubunda, boşanmanın sebeplerine dair suçlayıcı olmayan, genel açıklamalar yapmak gerekebilir. Anne ve babanın; birbirlerini suçlayıcı konuşmaması, boşanma sebeplerini birbirine yüklememesi önemlidir. 12 yaş sonrası ve ergenlik dönemi ise çocukların boşanma haberine karşı genellikle tepkisiz kaldığı, duygularını paylaşmadığı bir dönem olarak ifade edilebilir. Burada, çocukların duygularını ifade etmelerine fırsat vermek, boşanma kararının sebeplerini daha detaylı paylaşmak ve sonrasında sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda detaylı açıklamalar yapmak gerekir.”

Anne ve baba birbirini suçlayıcı konuşmamalı

Boşanma sürecini çocuklara aktarırken bazı yaklaşımların her yaş döneminde aynı şekilde olabileceği ifade eden Uzm. Psk. Ardacoşkun, en önemli şeyin anne ve babanın birbirlerini suçlamadan konuşabilmesi ve boşanma kararından çocuğun kendini sorumlu hissettirmemesi olduğunun altını çiziyor.  Uzm. Psk. Ardacoşkun, çocukla boşanmanın yalnızca anne- baba arasındaki ilişkide bir değişiklik yaratacağının, çocuğun annesiyle veya babasıyla olan ilişkisinde bir değişiklik olmayacağının net bir şekilde konuşulmasının önemine dikkat çekiyor. Bu sayede çocuğun süreci ebeveynlerinden kopuş olarak algılanmayacağını belirten Uzm. Psk. Ardacoşkun, “Çocuğa anne ve babanın tekrar birleşebileceğine dair bir umut verilmemeli, bu konuda çiftlerin hemfikir olup kararlı durması gerekli” diyor.

Çocukların, anne ve babasından herhangi biri ile ayrı olsa da güvenli ve rutin bir ilişki geliştirmelerinin, ihtiyaç duyduklarında her ebeveynine rahatlıkla ulaşabilmelerinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Uzm. Psk. Ardacoşkun, bu dönemde uzman desteği alınmasının da sürecinin sağlıklı yönetilmesini sağlayacağını söylüyor.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor