Olumsuz yönde devam eden iklim değişikliği ve etkilerine karşı küçük tasarruflarla alınabilecek önlemler, zaman içerisinde önemli bir boyut kazanıyor.

HABER MERKEZİ - Her geçen gün zararlarını belirgin şekilde hissettiren ve olumsuz yönde gelişim gösteren iklim değişikliği, küresel ısınmayla insan hayatını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz kış mevsiminde beklenen yağışların yeterli düzeyde olmaması olası bir susuzluk sorunu yaşar mıyız? soruları da akla getiriyor. Su tasarrufu ile ileride ciddi boyutlarda susuzluk sorunu yaşamamak adına bireysel olarak alınabilecek birtakım önlemler bulunuyor.

Çamaşır makinelerine ya da tuvalete bağlı yağmur suyu depoları, konutlarda yapılabilecek tasarruflar arasında yer alıyor. Su tüketimini en az yüzde 40 civarında azaltabilecek bu önlemleri, yılda kişi başına ortalama 12 ton su tasarrufu sağlamasıyla diş fırçalarken muslukları açık bırakmamak geliyor. Günde birer kez gereksiz yere çekilen sifon da yılda 16 ton suyun boşa gitmesini neden oluyor. Sudan yılda 2 ton tasarruf etmek, sifonun rezervuarına, 1,5 litrelik su dolu bir pet şişe yerleştirilmesi kadar basit bir yöntemle mümkün hale geliyor.

Sebze meyveler elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkamak da alınabilecek önlemler arasında yer alıyor. Gün içerisinde 40 ile 130 litre arasında su sarf eden klimaların hortumlarının depo ya da bir bidona bağlanması da su tasarrufuna uzun vadede büyük katkılar sağlayabiliyor.

Yeryüzünde su dağılımı ile nüfus dağılımı arasında doğru orantı olmamasına küresel iklim değişiklikleri de eklendiğinde durum zorlaşıyor. Günümüzde dünyada 1,5 milyar insanın gerçek içme suyundan yoksun yaşadığı gerçeğine, tedbirler alınmadığı takdirde bu sayının artması ihtimalleri eklendiğinde durum daha da korkutuyor. Verilere göre Afrika’da kişi başına düşen su miktarı günde 5 litre civarında olduğu biliniyor. Oysa yetişkin bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 20 litre su tüketmesi gerekiyor. Bütün dünyada olumsuz etkilerini görmenin mümkün olduğu iklim değişikliğinin önüne geçebilmek adına bireysel ve toplumsal önlemler alınması gerekliliği ortaya çıkıyor.



Başkan Durbay'a görev yaptığı belediyede duygusal veda

Özgür Özel duygularına hakim olamadı

Manisa’dan İzmir için su çağrısı

Demet Evgar’dan Gülşah Durbay için duygusal veda mesajı

Bülent Arınç’tan Gülşah Durbay için başsağlığı mesajı

Uçuruma yuvarlanan motosikletin sürücüsü öldü

İzmir’de otobüs ile ticari araç çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Av yolculuğu faciayla bitti

Kaymakam Acar'dan Başkan Durbay için taziye mesajı

Gülşah Durbay’ın cenaze programı belli oldu!

CHP Genel Başkanı Özel'den duygu dolu mesaj

Manisalılar Şehir Hastanesi’ne akın etti!

Son dakika…Gülşah Durbay vefat etti!…

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Pazar günü görev yapacak doktorlar

Akhisar'da Uyuşturucu Tacirlerine Büyük Darbe: 5 Şüpheli Tutuklandı

Saruhanlı'da vefat...

Manisa takımları, haftayı galibiyetle kapattı

Başkan Durbay'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

Kırkağaç'ta uzman erbaşların mezuniyet coşkusu

Beton mikserinin çarptığı sağlık çalışanı 7 günlük yaşam savaşını kaybetti

Bir anlık öfke evi kül etti: 1 tutuklama

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 30.04.2014 09:17:53 1738 0
Tarih: 30.04.2014 09:17 Güncelleme: 30.04.2014 09:17
Haberi Sesli Oku