AHMETLİ - Ahmetlili Üzüm Üreticileri CHP'li Başevirgen'e Mazot Fiyatları Üzerinden Dert Yandı, "Bir kilo üzümle iki litre mazot alıyorduk, şimdi iki kilo üzümle bir litre mazot alıyoruz."

Manisa’da üzüm üreticileri ile görüşen CHP Manisa Milletvekili Bekir BAŞEVİRGEN, üreticilerin sorunlarını dinledi. Kuru üzümün fiyatının 25 liranın altında olmaması gerektiğini söyleyen üreticiler, “Manisa deyince akla üzüm geliyor. Sultani üzümün %90’nı Manisa’da yetişiyor. 1 milyar doları aşkın yaş ve kuru üzüm ihracatımız var. Geçen sene 180 liraya aldığımız gübreyi bu yıl 800 liraya aldık. 6,5 liraya aldığımız mazotu 30 liraya aldık. Madem köylü milletin efendisi devlet büyüklerimiz bizi bir kere olsun onurlandırsın. 85 milyonu doyuruyoruz. Bizi maliyetler altında ezdirmesin." Diye konuştu.

"Mazota yetişemedik, gübre atamadık, sulayamadık. Rekolte düşecek, bir de oradan zarar edeceğiz"

Bir başka üretici, “Geçen sene 1 kilo üzümle 2 litre mazot alabiliyorduk. Bu sene neredeyse yarım litre alabiliyoruz. Üzüm fiyatı bu sene 25 liranın altına kalırsa biz bu işi yapamayız. Zaten üzüme gübre atamadık verim kaybımız büyük. Bu bağın dönümünden 1200 kilo verim alıyorken bu sene 500 kilo ancak alabilirim. Mazot, gübre ve sulama giderleri çok fazla. Geçen sene sulama için 10 bin lira verdik. Bu sene 50 bin lira vereceğiz.  Masraf fazla olmasın diye her şeyden kıstık. O yüzden Manisa genelinde verim düşük olacak." Diye konuştu 

"Bankalara borçluyuz, arazilerimiz ipotekli. Borçlarımızı ödeyemeyeceğiz"

Tüm çiftçiler gibi kendilerinin de borçlu olduğunu söyleyen üzüm üreticisi "Bazı yerlerde dolu vurdu, onlar daha da kötü durumda. Borçlarımızı ödeyemeyeceğiz. Ürünün fiyatının ne olduğunu bilmediğimizden önümüzü göremiyoruz. Taban fiyatı önceden belirleseler, bizler de karımızı bilir ona göre daha fazla verim için daha iyi ürün yetiştiririz. Geçen sene 150 lira olan kadın işçi yevmiyesi bu sene 250 lira, erkek işçinin ki ise 300 lira oldu.” dedi.

Bir başka üretici ise “TMO’nun elinde ürün var. Biz hasat yapıp piyasaya mal süreceğimiz zaman ofiste elinde ki malı piyasaya sürüyor ve bizim fiyatımızı kırıyor. Oysa geçen sene topladığı ürünü dışarıya satsa hem ülke kazanacak hem üretici kaybetmeyecek. TMO tüccara 17 liradan üzüm satarsa bizden 25 liraya üzüm alırlar mı?” diye konuştu.

"Dünyada 2 dolar civarında satılan üzümün bizde 1 dolar civarında satılması kabul edilemez"

Kuru üzüm maliyeti ve açıklanması beklenilen taban fiyatı ile ilgili olarak çiftçi ve üreticiler dışında tarımsal ilaç ve gübre satışı yapan kişilerle de görüşmelerde bulunan Manisa CHP Milletvekili Bekir BAŞEVİRGEN “Tarımsal ilaç, gübre ve ekipman satan bayilerin de mevcut durumdan oldukça rahatsız ve karamsarlık içinde olduklarını gördük. Akaryakıta, ilaç ve gübreye gelen zamlar karşısında kuru üzüm taban fiyatının 25 liranın üstünde olması gerektiğini ve tarımsal desteklerin artırılması gerektiğini ifade ediyorlar. Dünyada 2 dolar civarında satılan kuru üzüm fiyatının bizde 1 dolar civarında olması kabul edilemez. İşçilik dışında diğer maliyetlerin hemen hemen hepsi dolara bağlı fiyatlandırılıyorken ürünün fiyatının neye göre belirlendiğini merak ediyorlar. Bir diğer beklenti de bankalara olan borçların ötelenmesi yeni kredi olanaklarının sağlanması.” Diye konuştu.



3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

17 yaşındaki Ardayı iş arkadaşları öldürmüş!

Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 17.07.2022 10:23:00 0

Tarih: 17.07.2022 10:23

Haberi Sesli Oku