Bilinçsiz antibiyotik kullanımında yeni bir yol haritası belirlenmesi gerektiğini belirtiliyor.

HABER MERKEZİ - Dünya Sağlık Örgütü (DTO) verilerine göre Türkiye’nin, bilinçsiz antibiyotik kullanımı nedeniyle vücut direncinin arttığı 3 ülkeden biri olduğunu vurgulayan uzmanlar, ilaçların kullanımında yeni bir yol haritası belirlenmesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye’nin de bulunduğu 114 ülkenin verilerinin incelenerek hazırlanan DTO raporunda, bunun büyük bir küresel tehdit oluşturduğu uyarısı yapılırken, uzmanlar ülkede bilinçsiz ve reçetesiz antibiyotik kullanımının etkin olduğuna dikkat çekiyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yavuz Selim Süral, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi olmamasına rağmen hemen hemen her hastalık sırasında antibiyotik kullanıldığını belirterek, “Özellikle Türkiye’de direnç gelişimine en sık neden olan etken bilinçsiz ve reçetesiz antibiyotik kullanımıdır. Hemen hemen her hastalık sırasında antibiyotik kullanılması vücut direncinin ülkemizde dünya ortalamasının üstünde görülmesine sebep oluyor. Eğer mikroplar bir antibiyotiğe karşı direnç kazanırlarsa, artık o antibiyotiğin o mikroba karşı etkisi olmaz. Bu nedenle her bakteriye uygun olan antibiyotik kullanılmalıdır” dedi.

Evlerde de fazlaca bulunan ve tarihi geçmiş antibiyotiklerin çöpe atılmasıyla atık ilaçların biyolojik etkilerinin doğada gözlendiğini ifade eden Süral, atık antibiyotiğin bakteriyle karşılaştığında bakterinin direnç geliştirebildiğini söyledi. Süral, şunları söyledi:“Aşırı ve gereksiz antibiyotik kullanımı sonucu ilaca direnç kazanan mikroorganizma, bir başkasında hastalık yaptığı zaman, artık o hastalığın tedavisi de güç olmaktadır. Bu direnci yenmek için daha güçlü, pahalı ve yan etkisi fazla olan antibiyotiklerin kullanım sıklığı da artmaktadır. Böylece hem elimizde hastalığa etkili silahlar azalmakta, hem de maliyeti artan tedaviler ile karşı karşıya kalmaktayız.”

Bu tür ilaçların mutlaka doktor tavsiyesi ve reçetesine uygun kullanılmasının gerektiğini bildiren Süral, bilinçsiz kullanılan ilaçların hastayı iyileştirmeyip, vücuda zarar da verebileceğini söyledi. Süral, ilaç kullanımında mutlaka toplumu bilinçlendirip, yeni bir yol haritası çizilmesinin yararlı olacağını kaydetti.



TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

Polis Haftası Kutlamaları Başladı

Salihli ve Kula'da Türk Polis Teşkilatı'nın 180. yılı kutlandı

Saruhanlı Belediyesi’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

Manisa’da Devlet Övünç Madalyası ve Berat Tevcih Töreni düzenlendi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 24.05.2014 10:10:51 583 0

Tarih: 24.05.2014 10:10
Haberi Sesli Oku
19.04.2025 16:20:00