Anahtar Kelimeler: BİLİM DÜNYASININ EGELİ KADINLARI

SARUHANLI Ülkemiz biliminin gelişimine önemli katkılar sunan Ege Üniversiteli bilim kadınları;  TÜBİTAK Bilim Teknik Dergisinin yayınladığı “Bilim Dünyasının Kadınları” kitapçığının 8-14 Mart Bilim ve Teknoloji Haftasına katkı sağlamak amacı ile hazırlanan “Bilimsel Çalışmalarıyla Öne Çıkan Türk Bilim Kadınları”  sayısında yer aldı. Türkiye’nin bilim toplumuna sahip ve teknoloji üreten bir ülke olmasına katkı sağlayan başarılı bilim insanlarının görev yaptığı Ege Üniversitesinde,  bilim kadınları da hem yurt içinde hem de yurt dışında ülkemizi bilimin her alanında uluslararası boyutta temsil ederek önemli başarılara imza atıyorlar. Ege Üniversitesi bilim kadınları; Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan, Prof. Dr. Nalan Kabay, Prof. Dr. Şule Ertan Ela ve Merhum Prof. Dr. Sabiha Cura Özgür, TÜBİTAK’ın yayınladığı Bilim Teknik Dergisinin “Bilimsel Çalışmalarıyla Öne Çıkan Türk Bilim Kadınları”  listesinde yer aldı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  “Üniversitemiz bilim kadınları önemli ve nitelikli bilimsel çalışmalar yapıyorlar. Son yıllarda belirgin bir artış olmasına rağmen, veriler dünya genelinde bilim insanlarının sadece yüzde 30’unun kadın olduğunu gösteriyor. Ülkemizde bu durum nispeten daha iyi. Üniversitelerimizde bilimsel çalışmalarına devam eden bilim insanlarının yüzde 45’i kadın. Ege Üniversitesi özelinde ise çalışanlarımızın ise yüzde 58’i kadın.  Ülkemiz biliminin gelişimine önemli katkılar sunan Üniversitemiz bilim kadınları,  TÜBİTAK Bilim Teknik dergisinin “Bilimsel Çalışmalarıyla Öne Çıkan Türk Bilim Kadınları”   kitapçığında yer aldı. Ülkemizde bilimin gelişmesine katkı sunan üniversitemiz bilim kadınları başta olmak üzere tüm bilim kadınlarını tebrik ediyorum. Kadınlarımızın 8 Mart Dünya kadınlar Gününü şimdiden kutluyorum” dedi.

Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan, Bilimsel araştırmalarını ilaç, enzim ve nükleik asitlere dayalı olan elektrokimyasal biyosensörlerin geliştirilmesi ve uygulanması alanında yürütüyor. 2001’de TÜBA- Üstün Başarılı Seçkin Genç Bilim İnsanı, 2006’da TÜBİTAK Teşvik ve 2015’te TÜBİTAK Bilim Ödüllerine layık görüldü.

Prof. Dr. Nalan Kabay, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Kimyasal Teknolojiler Anabilim Dalında çözücü emdirilmiş reçineler, elektrodiyaliz, iyon değiştirici reçinelerle suda toksik, iyon değiştirme, iyonların giderilmesi, reaktif polimerler ve tuzsuzlaştırma alanlarında çalışmalarını sürdürüyor. 2001’de mühendislik bilimleri alanında TÜBİTAK Teşvik Ödülü aldı. İyon değiştirme ve ayırma yöntemiyle çevre alanında yaptığı bilimsel çalışmalardan dolayı 2012’de İngiltere’de bulunan Kimya Endüstrisi Topluluğunun İyon Değiştirme Ödülüne layık görüldü.

Prof. Dr. Şule Erten Ela, 2013’te TÜBA-GEBİP, 2014’te UNESCO-LOREAL Genç Bilim Kadınları, 2015’te Bilim Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı ve 2017’de enerji alanında TÜBİTAK Teşvik Ödüllerini aldı. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsünde; güneş hücreleri ve güneş enerjisi teknolojisi, organik transistörler, nanomalzemeler, ışık yayan organik diyotlar, yeni elektron akseptör fulleren malzemelerin geliştirilmesi ve grafen oksitler üzerine çalışmalarına devam ediyor.

Merhum Prof. Dr. Sabiha Cura Öztürk, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğini kurdu. 1974’te Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları alanında yan dal uzmanlığı aldı. Türkiye’de sosyal pediatrinin kurulmasında ve çocukların bedensel, zihinsel, ruhsal ve sosyal sağlığını korumak konusunda önemli çalışmalar yaptı. Sosyalizasyon hizmetlerinin gelişmesine öncülük etti. 1989’da TÜBİTAK Hizmet Ödülü aldı.



Saruhanlı’nın Bedeller Mahallesi sakinlerinden ALİ KOYUNCU vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Solunum yetersizliği nedeniyle 3 gündür yoğun bakımda olan CHP'nin eski Genel Başkanı Altan Öymen, hayatını kaybetti.

Altan Öymen hayatını kaybetti

Jhon Duran'ı kadrosuna katan Fenerbahçe'de Youssef En-Nesyri'nin ayrılık ihtimali yükselmişti.

Fenerbahçe'ye piyango vurdu! Yıldız oyuncuya öyle bir talip çıktı ki...

Son dakika... Murat Çalık hastanenin 1. katından 11.katına alındı.

Murat Çalık hakkında şoke eden karar!

bir süredir mücadele ettiği hastalık sonucu vefat eden eski belediye başkanlarından Muhittin Dalgıç’ın kardeşi Zahir Dalgıç toprağa verildi.

Zahir Dalgıç son yolculuğuna uğurlandı

Yuntdağı Ortaköy’de düzenlenen turnuvaya 14 ilden yaklaşık 500 sporcu katıldı.

Tekvando kulüplerarası minikler turnuvası başladı

Beyaz eşya alışverişi yapan onlarca vatandaş mağdur: Mağaza kapalı, ürünler ortada yok

Düğün arifesinde büyük şok: Ürün de yok muhatap da

Yüzlerce kilo ağırlığındaki mermerin altında kalan Furkan Avcu, hastanedeki yaşam savaşını kaybetti.

Mermer tablanın altında kalan 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Sporcuları ve teknik ekibi tebrik eden Vali Işın, Avrupa Şampiyonası'nda da aynı azim ve başarıyla ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inandığını ifade etti.

Vali Musa Işın, Türkiye Şampiyonu Kütahya Ecofirm Ayak Tenisi Takımını ağırladı

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) Çarşamba Söyleşileri'nde bu hafta Kuşadası'nın deniz kıyısındaki tek lagünü olma özelliği taşıyan Kocagöl'e dikkat çekildi.

Doğaseverler Kocagöl'e dikkat çekti

24 yıl hapis cezasıyla aranan ve izini kaybettirmeye çalışan firari şahıs, JASAT ekiplerince kıskıvrak yakalandı.

Hırsızlık suçundan aranan şahıs JASAT'tan kaçamadı

Şezlong kavgası baltalı cinayetle bitti, yakalanmamak için yangın çıkarttı

Baltalı dehşet: 1 ölü

Almanya'da düzenlenen Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'na Eskişehir'den katılan Eda Nur Tulum, Türkiye'yi temsilen yarışmalara katılıyor.

Eda Nur Tulum, Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'nda Türkiye'yi Temsil Ediyor

Suriye'de çatışmalar sürüyor, görüşmelerde ilerleme sağlanamadı.

Suriye'de Baas Rejimi Son Buldu: Yeni Yönetim ve Çatışmaların Sürekliliği

1. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte katıldığı programda Kral III. Charles ile sohbet eden Gül'ün lüks çantası, etkinliğin önüne geçti.

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Müzik kariyeri boyunca sayısız şarkıya ve sanatçıya hayat veren Sezen Aksu, bu kez sesiyle değil görünümüyle gündeme geldi.

Sezen Aksu alışılmış imajına veda etti

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Medya 5.03.2020 00:33:00 1792 0

Tarih: 05.03.2020 00:33 Güncelleme: 05.03.2020 00:33
Haberi Sesli Oku
19.07.2025 11:59:00