PAMUK TARİHE KARIŞIYOR
SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde 10 yıl öncesine kadar temel geçim kaynağı olan, son yıllarda girdi maliyetinin yüksek, fiyatının düşük olması nedeniyle üretimi azalan pamuk ekim alanı bu yıl yüzde 5’e kadar düştü.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, pamuk üreticilerinin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla, İlçedeki bir pamuk tarlasında basın toplantısı düzenledi.
Pamuğun tarihe karışmak üzere olduğunu belirten Okur, tarladan topladığı bir miktar pamuğu saklayıp gelecek nesillere göstermek için yanında getirdiği sandığın içine koyarak muhafaza altına aldı.
Başkan Okur, burada yaptığı açıklamada, 10 yıl öncesine kadar ilçede 110 bin dekar alanda üretimi yapılan ve halkın temel geçim kaynağı olan pamuk üretimin 4-5 bin dekara kadar düştüğünü kaydetti.
İnsanların son zamanlarda pamuğu gelir getiren bir mahsul değil, tarla boş kalmasın düşüncesiyle ektiğini belirten Okur, şunları kaydetti;
“Pamuk üretimindeki azalmanın en büyük nedenleri, işçiliğinin zor, girdi maliyetinin yüksek olmasıdır. Bu yüzden insanlar pamuktan kaçıyor. Bu yıl ilçemizde 5 bin dekar alanda pamuk üretimi yapıldı. Bu şartlar altında giderse gelecek yıl hiç üretim yapılmaz. Girdi maliyetleri düşmedikçe ve makineli hasada geçilmedikçe pamuk üretimi olmaz.
İlçemizde pamuk üretimi bitmek üzere olduğunu için bende bir miktar pamuğu tarladan toplayıp, sandığa koyarak saklamak istedim. İleride torunlarımıza gösterip, Saruhanlı’da eskiden pamuk yetiştiriliyordu demek için bunu saklayacağım.”
Pamuk üreticisi Refik Akan, ise bu yıl 10 dekar pamuk ektiğini ifade ederek, “Verim çok güzel, devletin pamuğa verdiği prim de çok güzel bu sene tam anlamıyla pamuk yılıymış ama ne yazık ki fiyatlar çok kötü, gelecek yıl pamuk ekmeyi düşünmüyorum” dedi.
Muammer Kökcüoğlu