Tarih: 29.07.2013 17:57

Beyaz Altın Neden Tarih Oldu

Facebook Twitter Linked-in

Saruhanlı İlçesinde 10 yıl öncesine kadar temel geçim kaynağı olan ancak girdi maliyetinin yüksek, fiyatının düşük olması nedeniyle üretimi azalan pamuk ekim alanı bu yıl yüzde 4’e kadar düştü.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, Kardelen Gazetesi  muhabirine yaptığı açıklamada, 54 bin nüfuslu ilçede geçmişte 110 bin dekar alanda pamuk üretim yapılırken, bu yıl bu rakamın 3 bin 963 dekara kadar düştüğünü belirtti.

Geçmiş yıllarda üreticisine iyi para kazandırdığı için “beyaz altın” diye adlandırılan pamuğun artık tarihe karıştığını ifade eden Okur, şöyle dedi:

“10 yıl öncesine kadar ilçemizde 110 bin dekar alanda üretimi yapılan ve halkın temel geçim kaynağı olan pamuk bu yıl sadece 3 bin 963 dekar alanda ekildi. Üretimdeki azalmanın en büyük sebepleri arasında tarım arazilerinin parçalı ve küçük olması nedeniyle pamuk alanlarında makineleşmeye geçilememesi ve insan işgücü bağımlılığının devam etmesi, insan işgücünün pahalı ve yetersiz olması yer alıyor. Bunların yanı sıra pamuk işçiliğinin zor, girdi maliyetinin yüksek, kazancının da düşük olması üretimdeki düşüşün başlıca etkenleri arasında bulunuyor.”

Bu sebeplerden dolayı insanların pamuk üretiminden uzaklaştığını savunan Okur, çiftçinin pamuk yerine mısır üretimine yöneldiğini dile getirdi.

Okur, şartların bu şekilde devam etmesi halinde ilçedeki pamuk üretiminin gelecek yıl tamamen bitebileceğini sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —