Başkan Okur, Zeytinyağına ihracattaki tedbiri kaldırılsın
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, 1 Ağustos 2023 tarihinde dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen tedbir kararı 10 aydır devam ettiğini söyledi.
Tedbir kararı alınmasının temel gerekçesi iç piyasada zeytinyağı fiyatlarının düşürülmesi olduğu Ancak, tedbir kararı alındığında 180 lira olan tüketici fiyatı düşmek bir tarafa 350 lira seviyelerine çıktığını, buna karşılık ihracat düşmüş, zeytinyağı stokları rekor düzeylere geldiğini anımsatan Başkan Okur, “Tedbir kararı nedeniyle ihraç edilemeyen zeytinyağları kalite kaybına uğramakta, sızma kalitesini kaybederek rafinajlık zeytinyağına dönüşmektedir. Bu durumun olumsuz sonuçları üreticiye kadar uzanmakta sektörün tümüne zarar vermektedir.” Dedi.
Üreticiler son yıllarda artan maliyetler (mazot, gübre, ilaç, enerji, işçilik) karşısında çok zorlanmalarına rağmen üretme azminden vazgeçmediğini dile getiren Oda Başkanı Okur, “İhracattaki tedbir kararının yurtdışı piyasa ile iç piyasa fiyat bağlantısını koparması ve artan maliyetler karşısında üretici zarar etmeye başlamıştır. Zeytin üreticisinin zarar etmesi ve üretimden kopma noktasına gelmesi zeytinyağı üretiminin sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. Üretici, İhracat tedbir kararının yarattığı belirsizlik yüzünden önümüzdeki sezonu planlayamaz hale gelmiştir. Oysaki Türkiye 2000’li yılların başından itibaren zeytincilik sektörüne büyük yatırımlar yapmıştır.
2000 yılında 90 milyon olan zeytin ağacı varlığımız günümüzde 200 milyonu aşmıştır. 2000’li yılların başında 300 bin civarında olan zeytin üreticisi sayımız bugün 500 bini aşmıştır. Türkiye’de 41 ilde zeytincilik yapılır noktaya gelinmiştir.
Türkiye, 2022/23 sezonunda 420 bin ton zeytinyağı üretimi ile dünya ikincisi olurken, 735 bin ton sofralık zeytin rekoltesi ile dünya birinciliğine yükselmiştir.
Önümüzdeki yıllarda yeni plantasyonlar tam verimli hale geldiğinde Türkiye 650 bin ton zeytinyağı, 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretir noktaya gelecektir.
2024/25 sezonunda ülkemizde 400 bin tonun üzerinde bir rekolte beklemekteyiz. 2023/24 sezonundan 200 bin ton civarı devir stoku ve 50 bin ton Afrin’den gelecek olan zeytinyağını da dikkate aldığımızda 650 bin ton zeytinyağı varlığıyla karşı karşıya kalacağımızı görüyoruz.
Böylesi büyük bir miktarın sadece iç tüketimde değerlendirilmesi mümkün değildir. Ülke olarak bu kadar zeytinyağını koyacak depo bulunmamaktadır. Bu şartlarda ihracat üreticinin sigortası konumundadır. Gerek üreticinin alın terinin karşılığını alabilmesi gerekse de ülke ekonomisine yüksek miktarda döviz girdisi sağlanabilmesi için dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında 10 aydır süren tedbir kararı hemen kaldırılmalıdır.” Şeklinde konuştu.
24 Mayıs 2024 Cuma günü zeytin üreticisi yörelerin ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret borsaları, üretici birlikleri, üretici dernekleri, üretici federasyonları, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ve ihracatçı birliklerince kamuoyu ile paylaşılan “Dökme ve varilli zeytinyağı ihracat yasağı derhal kaldırılmalıdır” başlıklı açıklamayı sonuna kadar desteklediklerini ifade eden Aydoğan Okur,
“Biz üreticiler, ihracat sigortamızın her zaman elimizde olmasını istiyoruz. Dökme ve varilli ihracata getirilen tedbirlerin ülke ekonomisine, üretime, sektöre ve özellikle de üreticimize zarar verdiğine inanıyoruz. Zeytinyağı ihraç edilebilsin ki üretici olarak ürünümüzün karşılığını alabilelim.
Fırsat yılını ziyan yılına dönüştürmeden ihracattaki kısıtlama tedbirinin bir an önce kaldırılmasını istiyor ve konuyla ilgili görüşümüzü kamuoyu ile paylaşıyorum.” Dedi.