Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9285,26%2,81
  • DOLAR

    34,49% 0,10
  • EURO

    36,41% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2956,69% 0,74
  • Ç. ALTIN

    4955,48% 0,56

Başkan Ergün, “Alın Teri Altından Daha Değerli”

Başkan Ergün, “Alın Teri Altından Daha Değerli”

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, BESOT Konferans Salonu’nda tarımsal sulama kooperatiflerinin başkan ve yöneticileriyle bir araya geldi.

MANİSA - Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, sulama kooperatiflerine destek programı kapsamında il genelindeki tarımsal sulama kooperatiflerinin başkan ve yöneticileriyle bir araya geldi. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal ve kırsal kalkınmaya yönelik önemli çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Başkan Ergün, sulama kooperatiflerine sağlanan desteklerle önemli çalışmalar yapıldığının altını çizdi. Başkan Ergün, “Alın teri, altından daha değerlidir. Bu anlayışla büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Köylü milletin efendisidir” sözünün ışığında yanınızda olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz” dedi.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, BESOT Konferans Salonu’nda tarımsal sulama kooperatiflerinin başkan ve yöneticileriyle bir araya geldi. Toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ali Öztozlu ve Funda Solak, MASKİ Genel Müdür Yardımcıları Gökhan Çevik, Emre Özünlü ve Erman Aydınyer, Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Türkgüler, Büyükşehir ve MASKİ Daire Başkanları, MHP Yunusemre İlçe Başkanı Cemal Kutlar, MHP Şehzadeler İlçe Başkanı Şener Özten, Ülkü Ocakları İl Başkanı Nazmi Akçay, Manisa Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Ertuğrul Aytaç ile sulama kooperatifleri başkan ve yöneticileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle önemli hizmetler yaptıklarını belirterek, “Öncelikle bugüne kadar Manisa’mıza, Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ayırmış olduğunuz kaynaktan dolayı teşekkür ediyorum. Büyükşehir’imizin destekleriyle beraber sahada önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor” dedi.

Üreticilere Yönelik Destekleri Anlattı

Toplantıda konuşan Başkan Ergün, tarımsal ve kırsal kalkınmaya verdikleri desteklerle üreticinin yanında olduklarını belirterek, “Önce tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, ardından da Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren savaşın sonucunda; insanoğlu, üretimin ve tarımın önemini bir kez daha anladı. Büyükşehir Belediyesi olarak üretken belediyecilik anlayışıyla sadece bu yıl, tam 70 milyon lira gibi bir bedeli tarım ve hayvancılığı desteklediğimiz projelere ayırdık. Bu kapsamda, üreticilerimize 291 ton gübre, çilek üreticilerimize agril örtü ve doğa olayları nedeniyle seraları zarar gören çiftçilerimize de sera naylonu desteği sağladık. 10 bin üreticimize 100 bin adet üzüm sepeti yani kelter dağıttık. Üzüm bağlarını salkım güvesinden korumak için Ahmetli ilçemizdeki bağlara İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz işbirliği ile feromon tel tuzak asımı yaptık. Ayrıca, 340 adet damızlık koç ve 20 adet damızlık kıl keçisini üreticilerimize teslim ettik. Yine bu yıl, üreticimize 500 adet damızlık koç vereceğiz. Bu koçların da TİGEM’den tahsisini yaptık. Hayvan yetiştiricilerimize aynı zamanda 26 ton 5’li karışım ve 4 ton da süt otu tohumu olmak üzere 30 ton yem bitkisi tohumu dağıtımını geçtiğimiz günlerde tamamladık. Zararlılarla biyoteknik mücadele kapsamında da kiraz üreticilerimize sirke sineğine karşı 150 bin şişe elma sirkesi dağıttık” dedi.

350 Bin Fidan 72 Bin Zeytin Kasası Desteği

Her alanda desteklerin sürdüğünü belirten Başkan Ergün, “Meyve Yetiştiriciliğini Geliştirme Projemizle, çiftçilerimize zeytin, ceviz, badem, ayva, Trabzon hurması, incir, kayısı ve menengiç olmak üzere tam 350 bin adet fidan teslim ettik. Bu yıl da 150 bin adet fidan dağıtımını programımıza aldık. Bununla birlikte Zeytin üreticilerimize de 72 bin adet zeytin kasasının dağıtımını gerçekleştirdik. Koyun Yıkama Makinesi, Çiftlik Gübresi Dağıtma Römorku, Tohum Temizleme Makinesi, Ultrasonik Sensörlü İlaçlama Makinesi, Havalı Mibzer ve Pekmez Yapan mahallelerimiz için Üzüm Sıkma Makinesi gibi desteklerimizi de eklediğimizde, üreticilerimizin hem gelirlerini arttırdık hem de kırsal kalkınma noktasında önemli adımlar atmış olduk. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Su Yoksa Hayat Yok

İklim değişikliği ve buna bağlı olarak kuraklık tehlikesinin tüm Dünya’yı tehdit ettiğine dikkat çeken Başkan Ergün, “Kuraklık ve seller neredeyse her ülkenin gündeminin ilk sırasında yer alıyor. Her ne kadar nehirlerimiz ve göllerimiz olsa da şuan su kıtlığı çeken bir ülkeyiz. Eğer gerekli tedbirleri almazsak, 20 yıl içinde maalesef su fakiri bir ülke konumuna geleceğiz. İçme suyu noktasında 15-20 yıl önce 50 metrelerden suya ulaşırken, bugün bu seviye 350-400 metrelere kadar indi. Tarımsal sondajlarımız da aynı şekilde. Ovalarımızdaki mevcut sondajlarımız her geçen gün kuruyor ve artık suyu daha derinden çıkarma noktasındayız. Maalesef ki yağışlar istediğimiz seviyede olmadığı için barajlarımızda da su yok. Bu durum, günlük yaşantımızı ve tarımsal üretimimizi her geçen gün daha fazla olumsuz yönde etkilemektedir. Her zaman ne söylüyoruz? Su yoksa, hayat da yok! Suyumuzu daha bilinçli kullanmalıyız ve israf etmemeliyiz. Aksi takdirde içecek bir damla suya dahi muhtaç olacağız. İşte bu çerçevede tarımsal sulamada verimliliği arttırmak ve kurak arazileri sulu tarıma açmak için önemli projeler ürettik, üretmeye de devam ediyoruz. Büyükşehir uhdesinde 26 adet tarımsal sulama tesisimiz var. 16 bin dekar alanda 1.200 çiftçimize tarımsal sulama amaçlı su temin ediyoruz. Suyun metreküpüne 1 lira 15 kuruş gibi bir bedel alıyoruz. Yani elektrik maliyetinin de altında, sembolik ücretle çiftçimize destek oluyoruz” diye konuştu.

Sulama Kooperatiflerine Destekleri Sıraladı

Sulama kooperatiflerin destek konusunu da oldukça önemsediklerini ifade eden Başkan Ergün, “Bu kapsamda geçtiğimiz yıl, o dönemin parasıyla 2 milyon 100 bin TL’lik bedelle 22 bin metre sulama borusu desteği sağladık. Bu yıl da 9 milyon 100 bin TL yatırımla 48 bin metre sulama borusu aldık. Bu boruları 26 kooperatifimize dağıttık ve kendi bünyemizdeki 6 mahallede işlettiğimiz sulama tesislerinde kullandık. Bu çalışmamızla hem 6 bin dekar arazi sulamaya açıldı hem de su kayıpları önlendi. Hayırlı uğurlu olsun. Bunun yanında 7 adet tarımsal sulama amaçlı havuz ve deponun ihalesini yaptık ve yer teslimini gerçekleştirdik. Akhisar ilçemiz Çobanhasan ve Alaşehir ilçemiz Şahyar Sulama Kooperatifine 300 tonluk sulama deposu; Demirci ilçemiz İmrenler ve Mahmutlar mahalleleri ile Kırkağaç ilçemiz Halkaavlu ve Kula ilçemiz Emre mahallesine de 100’er tonluk sulama havuzu inşa edeceğiz. Bu yatırımımıza Demirci ilçemiz Sayık ve İmrenler mahallelerindeki 200 tonluk sulama havuzu inşaatı ile start verdik. Bu çalışmamızın bedeli de 3 milyon 800 bin TL’dir” dedi.

1600 Dönüm Alan Sulamaya Açılacak

5 sulama kooperatifin 6 adet sondaj için jeolojik etütlere başladıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Ergün, diğer çalışmaları da şöyle sıraladı: “Etüt sonrasında sondaj açılması için ihalesi yapılacak. Alaşehir ilçemiz Azıtepe, Salihli ilçemiz İğdecik ve Sarıgöl ilçemizdeki Avşar ve Çavuşlar mahallerine 1’er adet olmak üzere yine Sarıgöl ilçemiz Alemşahlı mahallemize 2 adet sondaj açacağız. Bu çalışmamızı da azalan su kaynaklarına çözüm bulmak düşüncesiyle hayata geçiriyoruz. Desteklerimiz bunlarla sınırlı değil! 1.600 dönüm kurak arazinin sulamaya açılacağı Soma ilçemiz Beyce, Kırkağaç ilçemiz Kocaiskan, Şehzadeler ilçemiz Gökbel, Ahmetli ilçemiz Matdere ve Gördes ilçemiz Beğel mahallelerindeki çalışmalarımızda önemli mesafeler kat ettik. Fiyat farkları ile 7 milyon liranın üzerinde bir yatırım yapıyoruz. Soma, Kırkağaç ve Şehzadeler ilçelerimizdeki çalışmalar tamamlandı. Bu çalışmamızda da artık sona geldik diyebiliriz. Bu yatırımlarımızın dışında 28 adet taral doldurma tesisi ile çiftçilerimize ücretsiz hizmet veriyoruz. Bunlara ilave olarak bu yıl 11 tane daha yaptık. 8 tesiste de çalışmalarımız devam ediyor. Bu da yaklaşık 1,5 milyon TL gibi bir bedele tekabül ediyor.”

Alın Teri Altından Daha Değerli

Başkan Ergün, sözlerini şöyle noktaladı: “Sadece tarımsal sulamaya değil, hayvan içme suyu göletlerine de büyük önem veriyoruz. Bugüne kadar 179 adet sıfırdan hayvan içme suyu göleti yaptık. 450 tane göletin de temizliğini, bakımını ve genişletmesini gerçekleştirdik. Şuana kadar Manisa’mıza toplamda 629 adet gölet kazandırdık. Yıl sonuna kadar bu sayıyı 750’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Çiftçimize, üreticimize helali hoş olsun. Hayırlı uğurlu olsun. Alın teri, altından daha değerlidir. Bu anlayışla büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Köylü milletin efendisidir” sözünün ışığında yanınızda olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Bu duygularla bir kez daha toplantımıza katılımlarınız nedeniyle hepinize teşekkür ediyor, bu güzel toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun.”

İşbirliği Protokolü İmzalandı

Konuşmanın ardından Başkan Ergün, sulama kooperatiflerinin yöneticileriyle boru, sondaj, tarımsal sulama amaçlı su deposu ve havuz desteği kapsamında işbirliği protokolü imzaladı. Başkan Ergün, toplantıda sulama kooperatiflerinin sorunlarını ve taleplerini de dinledi. Program, günün anısına hatıra fotoğraflarının çektirilmesi ve hediyeleşme ile son buldu.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor