SARUHANLI - Basın İlan Kurumu, Prof. Dr. Zakir Avşar ve Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz imzasıyla Hatay Devleti Resmi Gazetesi kitabını yayımladı.

Hatay Devleti, 2 Eylül 1938 yılında İskenderun Sancağı'nın bağımsızlığını ilan etmesi ile kurulmuş, 29 Haziran 1939 tarihinde ise Türkiye’ye katılarak yeniden ilimiz olmuş bir Türk devletidir. Bu süre içerisinde Hatay Devleti olarak adlandırılmış ve devletin yasama organı oluşmuş, Resmî Gazetesi yayımlanmıştır.

İskenderun Sancağı’nda, Kasım 1937 yılından itibaren Anayasa yürürlüğe girmiştir. Hatay’ın bağımsız devletleşme sürecinin başlamasıyla gerekli altyapının oluşturulması çalışmaları hız kazanmış, oluşturulan resmi mevzuatın yayınlanması için bir resmi gazete ihtiyacı doğmuştur. Bunun için de Türkçe, Arapça ve Fransızca olmak üzere üç dilde, İskenderun Sancağı Ceride-i Resmîye adıyla haftada bir yayınlanmak üzere resmi gazete oluşturulmuş, gazete her hafta perşembe günleri neşredilmiştir.

Hatay Devleti Resmî Gazetesi, büyük güçlükler içerisinde varlığını sürdürmüş ve 89 sayı çıkmıştır. Çoğu zaman 24 sayfa olarak yayımlansa da zaman zaman sayfa sayıları dönem şartları nedeniyle değişiklik göstermiştir.

Prof. Dr. Zakir Avşar ve Doç. Dr. M. Mücahit Küçükyılmaz, uzun bir çalışma sonucunda tıpkıbasım olarak, Hatay Devleti tarihi üzerine iki ciltten kapsamlı bir kitap hazırlayarak okurların ilgisine sundular.

“Hatay Devleti Resmi Gazetesi tam bir dönem tarihi kitabı” 

Avşar ve Küçükyılmaz kitaba dair “Hatay Devleti Resmi Gazetesi, tıpkı Milli Mücadele dönemi resmi gazeteleri gibi, mühim ve büyük bir tarihi sürecin yansımalarını sayfalarında barındırdığı için anılmayı, arşivlenmeyi, kaynak olmayı hak eder bir konumdaydı. Hatay’ın mandadan bağımsızlığa ve anavatana katılımına giden sürecinin tüm izlerini okuyabildiğimiz resmî gazete, aslında tam bir dönem tarihi olarak karşımıza çıkıyor.

Hatay Devleti tarihi üzerine kapsamlı, detaylı ve derli toplu bir çalışma olarak araştırmacıların, okurların, meraklıların ilgisine sunulmak üzere, büyük bir ekiple ve emekle ortaya bu eser çıktı. 

Hatay Devleti Resmî Gazetesi kitabının, yayımından okurla buluşma aşamalarına kadar ki süreçte, ciddi bir çaba sarf eden ve kitabı yayımlayan başta Genel Müdür Rıdvan Duran’a ve Basın İlan Kurumuna teşekkür ederiz.” açıklamalarında bulundular.

Kitaba,  Basın İlan Kurumu web sitesi yayınlar bölümünden ulaşmak mümkün.

 



SARUHANLI’DAN PALETLİ YÜZMEDE MADALYA YAĞMURU

PRESTİJ CADDELERİ IŞIL IŞIL OLDU

Manisa Şampiyonu Öğrencilerden İlçe Millî Eğitim Müdürü Aguş’a Ziyaret

İSHAKÇELEBİ’YE YAKIŞIR YENİLİK: ÜZÜM DÜĞÜN SALONU VE KAPALI PAZARYERİ YENİLENDİ

Saruhanlı’nın Gururu: Özel Sporculardan Madalya Yağmuru

Saruhanlı’da Vefat…

Saruhanlı’da Değişim Devam Ediyor

Manisa-Saruhanlı Yolunda Yeni Sabit Radar Sistemleri Devreye Girdi

Saruhanlı’daki Dev Soygun Çözüldü Fabrika Çetesi Hapiste

Saruhanlı’da Vefat…

53 yaşındaki şahıs intihar etti

Şüpheli Ölüm: 33 Yaşındaki Mehmet Ali Aslan Hayatını Kaybetti

SARUHANLI’DA VEFAT…

Mütevelli’de Planlı ve Kalıcı Çözüm

Saruhanlı’da Vefat!..

Kaymakam Acar Taşçı Ailesi ile İftar Sofrasında Buluştu

Kemiklidere’de Yağış Mağduriyetine Büyükşehir Desteği

Saruhanlı Ülkü Ocakları İftar Programına Yoğun Katılım

Salih Dede Türbesi’nde Bakım ve Onarım Çalışmaları Tamamlandı

Sarıçam Mahallesi’ne Çok Amaçlı Hizmet Binası

Saruhanlı Belediyesi Özel Sporcuları İlçeyi Gururla Temsil Etmeye Hazırlanıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 6.01.2022 17:02:00 1089 0
Tarih: 06.01.2022 17:02 Güncelleme: 06.01.2022 17:02
Haberi Sesli Oku