Baş dönmesi rahatsızlığı olarak bilinen `Vertigo` önlem alınmadığı takdirde ileride ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor.

Acıbadem Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Köybaşıoğlu vertigo ile ilgili merak edilenleri açıkladı.Prof.Dr. Köybaşıoğlu, vertigonun toplumda sık olarak zannedilenin aksine bir hastalık olmayıp bir hastalığın belirtisi olduğuna dikkat çekerek;

“Vertigo kişinin kendisinin ya da etrafının hareket etme ya da dönme hissidir. Vertigo’nun şiddeti de durumun nedenine ve zamanına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu his çok hafif olup zorlukla fark edilebilir veya çok şiddetli olup ayakta durmayı bile zorlaştırabilir.Vertigo atakları birkaç saniye veya saatler hatta günlerce sürebilir. Bununla birlikte bulantı kusma ve dengesizlik hissi beraberinde olabilir” dedi.

Vertigonun sıklıkla iç kulakta yerleşmiş denge merkezindeki bir problemden kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Köybaşıoğlu, “Orta kulak enfeksiyonlarında da başdönmesi görülebilir. Kulakla ilgili vertigoya bulantı, kusma gibi yakınmalar da eşlik edebilir. Bununla birlikte beyinle ilgili ve gözle ilgili problemler de denge kaybına neden olur” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Köybaşıoğlu, vertigonun en sık nedenlerini ise şunları sıraladı:

“Benign pozisyonel vertigo; ani baş hareketleri ile vertigo tetiklenir. Meniere Hastalığı; İç kulağı etkileyen sıklığı çok da fazla görülmeyen hastalık. Migren; Ciddi baş ağrısı ile beraber olabilir, Vestibuler nöronit; İç kulak nezlesi denilen durum. Üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası denge sinirinde inflamasyon olması ile olur. Etkene bağlı olarak; yüksek ateş, kulakta çınlama ve işitme kaybı da eklenebilir.”

Baş dönmesinin sıklıkla erişkinlerde daha sık görülmekle beraber çocukluk yaş grubunda da görülebileceğini ifade eden Prof. Dr.

Köybaşıoğlu, taşıt tutmasının buna bir örnek olduğunu belirterek belirli bir cinsiyet farkı olmadığını söyledi. Vertigo tanısının konulması ile ilgili ise Prof. Dr. Köybaşıoğlu, şu bilgileri verdi:

“Öncelikle hastalardan iyi bir hikaye alınmalı, hikayede; baş dönmesinin başlangıç zamanı ve süresi, eşlik eden diğer bulgular, ek hastalıklar ve kullandığı ilaçlar sorgulanmalıdır. Takiben tam bir kulak burun boğaz muayenesi ve nörolojik muayene içeren fizik muayene yapılmalıdır. Düşündüğümüz tanılara göre kan testleri, işitme ve denge testleri ve gerekirse görüntüleme yöntemleri yapılabilmektedir.”

Verigolu bir hastanın kendisini daha rahat hissetmesi için ilaç tedavisinin gerekli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Köybaşıoğlu, şunları kaydetti:

“Meniere hastalığı gibi ataklar şeklinde seyreden durumlarda ise sürekli ilaç kullanımı gereklidir.Bazı vertigo türleri için özel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Benign pozisyonel vertigo dediğimiz hastalık basit düzeltici manevra ve egzersizlerle büyük oranda düzelmektedir. Bazı hastalar için ise vestibuler rehabilitasyon programları gerekebilir.”

BAŞ DÖNMESİNDE ÖNERİLER NELERDİR?

Prof. Dr. Köybaşıoğlu , altta yatan hastalığa göre doktorunuzun önerilerinize göre hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları sıraladı:

“Vücudu çok yoracak şekilde olmayacak şekilde düzenli egzersiz yapın. Baş dönmesi varken özellikle karanlıkta veya merdiven inerken düşme ve yaralanma olabileceği için dikkatli olunmalıdır. Yataktan yavaşça kalkın ve ayağa kalkmadan önce yatak kenarında 1 dakika kadar oturup öyle kalkın. Yerden bir şey almak için eğilirken dikkatli olun. Boynunuzu çok germekten kaçının (örneğin yüksekten bir şey alırken). Günlük aktiviteler sırasında boynunuzu yavaşça ve dikkatlice çevirin.”



Saruhanlı Belediyesi’nden Mahallelere Modern Giriş Tagı

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı'da tohum icmalleri askıya çıktı

Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Gündüz Bakım Evi ve Çocuk Kulübü’nde Çalışmalar Tam Gaz Devam Ediyor

Tütün tarlasına çekilen seyyar elektrik kablosu yangına neden oldu

Düğüne gelen her davetliye bir fidan hediye edildi

Vestel, Manisa BBSK Kadın Voleybol Takımı ile güçlerini birleştirdi

Manisalı Milli Judocu Sura Nil Karasu Avrupa ikincisi oldu

Tarlaya uçan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Saruhanlı Belediyesi’nden Şatırlar Mahallesi’ne Kapalı Düğün Salonu

-Akhisarlı bisikletçiler Türkiye Şampiyonasında göz doldurdu

Saruhanlı'da Vefat...

Feci kazada karı-koca vefat etti

Manisalı çiftin piknik keyfi faciayla bitti

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 28.01.2014 08:59:04 698 0

Tarih: 28.01.2014 08:59 Güncelleme: 28.01.2014 08:59
Haberi Sesli Oku
5.08.2025 17:41:00