9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
TARIM - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun yanıtlaması istemi ile ´kuru üzüm ve domates üreticilerinin sorunlarıyla ilgili TBMM Başkanlığı´na soru önergesi verdi.
Balkız, Kuru Üzüm ve Domates Üreticilerinin Sorunlarını TBMM´ye Taşıdı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun yanıtlaması istemi ile ´kuru üzüm ve domates üreticilerinin sorunlarıyla ilgili TBMM Başkanlığı´na soru önergesi verdi.
Milliyetçi Hareket Partisi Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, Türkiye Büyük Milet Meclis Başkanlığı´nda (TBMM) çiftçilerin sorunlarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Balkız yaptığı açıklamada Türkiye´nin en verimli Gediz Ovası´nda üretim yapan kuru üzüm ve domates üreticilerinin sorunlarıyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Tarım Bakanı´na soru önergesi verdiğini belirtti. Balkız, ?Başbakan ve Tarım Bakanı´na bu sene söz vermiş olduğunuz 7 Haziran seçimlerinden önce 60 bin ton olarak söz verdiğiniz üzüm alımını yapacak mısınız? Bu sadece bu sene değil, İngiltere ve ABD´de olduğu gibi her yıl çocuklarımızın dengeli beslenmesi için devam edecek mi? Eğer bu sene üzüm dağıtmayı düşünüyorsanız bütçeden bu iş ne kadar ayrıldı?? diye sordu.
Manisa´nın 1 milyon dekarlık alanda kuru üzüm yetiştiren ve Türkiye´nin kuru üzüm üretiminde birinci öncelikli ili olduğunu kaydeden Balkız, ?Ayrıca burada üretilen 250 bin ila 300 300 bin ton arası değişen kuru üzüm üretiminin yarısını gerçekleştiren ilimiz. Ayrıca dünyadaki kuru üzüm ihracatında da ABD ve İran´ın ihracatına karşılık dünya kuru üzüm ihracatının yarısını gerçekleştiren bir il.? diye konuştu. Üreticilerin bu yıl 3 defa don zararı ve 2 defa önemli dolu zararı ile karşılaştığını vurgulayan Balkız, ?Üreticiler ciddi anlamda ürün ve gelir kaybı içindeler. Bu anlamda ciddi desteğe ihtiyaçları var.? ifadesini kullandı.
2015 yılında kuru üzüm üretiminin 196 bin ton olarak tahmin edildiğini bildiren Balkız, şunları kaydetti: ?Geçen sene ise 255 bin ton ihracatımız gerçekleşti ve 310 bin ton ürün elde ettik. Bir sene öncesi de 210 bin ton ürün ürettik 182 bin ton ihracat gerçekleştirdik. 182 bin ton kuru üzüm ihracatı gerçekleştirdiğimiz de Türkiye 453 milyon dolar ihracat geliri elde etti. Geçen yıl ürün bolluğu nedeniyle bir önceki yıldan 72 bin ton daha fazla ürün ihraç etmemize rağmen yani 255 bin ton ürün ihraç etmemize rağmen elde edilen gelir 458 milyon dolar. Yani 72 bin ton daha fazla ürün satmamıza rağmen elde edilen döviz geliri 5 milyon dolar arttı. 2 yıllık ihracat eşik. Neden çünkü bir önceki sene 2,4 dolar kilograma ihracat yaparken ürünün bol olduğu geçen sene sadece 1,6 dolar kilogramla üzüm ihraç ettik. Biz diyloruz ki burada devletin doğrudan katılacağı ürünün bol olduğu zamanlarda TARİŞ gibi büyük üretici kuruluşlarımız vasıtasıyla üreticinin desteklenerek yıllık depolama beledinin karşılanması suretiyle döviz gelirimizi çok daha fazla olacağı ve devletin desteğinden ülkemize ekonomimize daha fazla gelir elde edileceği ortadadır.?
TARIM BAKANI´NA YAPMADIĞI VE İFA ETMEDİĞİ GÖREVİ HATIRLATIYORU
Yeni Parlamento döneminde MHP milletvekilleri olarak bölge üreticilerin korunması için bir kanun teklifi vereceklerini belirten Balkız, şöyle konuştu: ?Bununla birlikte ben bu sene bu yıl ürünü için Başbakan Davutoğlu ve Ekonomi Bakanı´nı bizzat söz verdiği bir hususta henüz gerçekleşmemiş olan bu vaadin gerçekleşmesi konusunda hatırlatma ikaz ve ihtarda bulunuyorum. 7 Haziran seçimlerinden önce kuru üzüm üreticilerinin desteklenmesi ve aynı zamanda okullardaki ilkokul çağındaki öğrencilerin dengeli beslenmesi için 60 bin ton üzüm Milli Eğitim Bakanlığı´na kuru üzüm alınarak öğrencilere haftada 2 defa üzüm verilmesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararnamesi çıktı. 60 bin ton ürüne karşılık sadece 600 ton ürün dağıtıldığını biliyoruz. Yeni ürün piyasaya çıktı. Okullarımızda 28 Eylül´de açılıyor. Henüz Bakanlar Kurulu kararının yerine getirilmesi için bir ihale yapılmış değil. Önce ihaleyle kuru üzüm alınacak sonra 25 gramlık paketlerle paketlenecek ve haftada 2 gün dağıtımı yapılacak.bununla ilgili hiçbir ihale çalışması yapılmadığını biliyoruz. Başbakan ve Tarım Bakanı´na bu sene söz vermiş olduğunuz 7 Haziran seçimlerinden önce 60 bin ton olarak söz verdiğiniz üzüm alımını yapacak mısınız? Bu sadece bu sene değil İngiltere ve ABD´de olduğu gibi her yıl çocuklarımızın dengeli beslenmesi için devam edecek mi? Eğer bu sene üzüm dağıtmayı düşünüyorsanız bütçeden bu iş ne kadar ayrıldı? Sadece TARİŞ´in 12 bin üyesi toplamda 120 bin ailenin üretimini yaptığı kuru üzüm üreticileri Başbakan ve bakanın vereceği bu cevapları bekliyorlar.?
Manisa´daki üreticileri kasıp kavuran diğer hususunda domates üreticileriyle ilgili olduğunu vurgulayan Balkız, şu ifadeleri kullandı: ?Domates üreticilerimizin domateslerini toplamadan toprakta bırakmaları. Devlet tarafından korunmayan üretici endüstriyel domateslerini satmak için fabrikalarla sözleşme imzalıyor. Kilosu 25 kuruştan yapılan sözleşmeler ürün bolluğu bahane edilerek fabrikalar tarafından çekilmiyor ve sözleşme dışı diğer üreticilerden alınmak suretiyle maalesef domates kilogramda 10 kuruşa kadar düştü.10 kuruşluk bir domatesin toplanması işçilik parasını karşılamadığı için bu güzel ürünler tarlalarda heba ediliyor. Burada Tarım Bakanı´na sorduğumuz soru üretim sözleşmeleri yapılan sözleşmelerinin devlet tarafından tarım teşkilatı tarafından denetlenmesi gerekiyor. Tarım Bakanı´na yapmadığı ve ifa etmediği görevi hatırlatıyoruz. Bu sözlemeler bundan sonra tarım teşkilatları tarafından kontrol edilecek ve şirketler denetlenecek midir??