SARUHANLI - Saruhanlı İlçesine bağlı arıcılık üretimi yapılan yerleşim birimlerinde bal hasadının başladığı ancak bu yıl baldaki verim ve kalitenin düşük çıktığı bildirildi.
Saruhanlı’nın Hacırahmanlı Mahallesinde 14 yıldan bu yana arıcılık yapan Üzeyir Yıldırım, önceki yıllarda bir koloniden ortalama 30-35 kg arası bal aldığını, bu yıl ise aynı kolonilerden 18 ile 20 kg arasında bal çıktığını belirtti.
Arıların bal yapma sezonu olan nisan mayıs aylarında havaların yağışlı olması nedeniyle, arıların bal ürettiği çiçek ve bitki yüzeylerinde bulunan polenleri yağmurun yıkadığını ifade eden Yıldırım, “Bal hasadına başladık. Ancak bu yıl verim çok düşük çıktı. Arılar, ilkbahar aylarında bal üretemedi. Çiçekli bitkilerin üzerindeki bal özü yağmurla kayboluyor. Arılarda arılar da bal üretecek polen bulamadı. Bunun da çok büyük etkisi oldu” dedi.
- ARILAR ARAZİDEN BOŞ DÖNÜYOR -
1982 yılından bu yana arıcılık üretimi yapan Saim Toraman’da, bu yıl 55 kovandan 450 kg bal alabildiğini, bir kovandan ortalama 9 kg bal çıktığını kaydetti.
Bölgedeki pamuk üretiminin tamamen bitmesi nedeniyle arıların bal toplayabileceği çiçekli bitki kalmadığını, bu nedenle baldaki veriminde düştüğünü anlatan Toraman, “Saruhanlı’da pamuk üretimi tamamen bitti. Arılar eskiden pamuğun çiçeğinden çok faydalanıyordu. Pamuk kalmayınca arılar dağlardaki kekiğe yöneldi. Ancak kekiği de köylüler biçtiği için arının bal özü toplayabileceği çiçekli bitki kalmadı. Dolayısıyla baldaki verim yarıdan da aşağıya düştü. Bu yıl 55 koloniden sadece 450 kg bal alabildim. 1 koloniden ortalama 9 ile 11 kg arası bal çıktı. Eskiden bir koloniden 30 –40 kgbal alıyorduk” diye konuştu.
- DÖRT ANA NEDENİ VAR -
Saruhanlı İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ise, Saruhanlı’da çiçekli bitki sayısının azalması, eşek arısının artması, ilkbahar aylarının yağışlı gitmesi ve arıların bu yılki enerjilerinin büyük bir kısmını oğul yapmaya harcamalarından dolayı baldaki verimin düşük çıktığını teyit ettiler.