POLİTİKA - Marmara gölü sularının çekilmesi ve yer altı kaynaklarındaki suların azalmasını Meclis gündemine getiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Manisa´daki yeraltı ve yerüstü su kaynakların azalmasının nedenlerinin araştırılarak,  çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Mecliste Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verdi.

CHP Manisa Milletvekilleri Özgür Özel ve Bekir Başevirgen´in de imzaladığı Araştırma Önergesinde Marmara gölünün kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu, yer altı ve yerüstü su kaynaklarının hızla azaldığına dikkat çekildi.

Marmara Gölü Uluslararası Öneme Haiz Sulak Alan olarak tescil edildiğini ve Gediz Nehri ve havzası ise Uluslararası Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi (RAMSAR) ile koruma altına alındığını belirtenBakırlıoğlu yaptığı basın açıklamasında, Manisa ilimizde Gölmarmara, Salihli ve Saruhanlı ilçeleri arasında kalan Marmara gölü kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olup, yer altı ve yerüstü su kaynaklarımız hızla azalmaktadır.

85 bin dönümlük alan sahip gölün 20 bin dönüme düşmesi, 321milyon metreküp su biriktirme kapasitesine sahip gölde su miktarının71 milyon metreküpe düşmesi herkesi endişelendirmektedir.

Ülkemizdeki 46 ulusal sulak alandan birisi olan Marmara Gölü, 1932 ? 1953 yılları arasında yapılan çalışmalarla bir rezervuara dönüştürülmüştür. Gediz Nehri ile Gördes ve kuzeydeki Kum Çayı´ndan göle kanallar açılarak su tutması sağlanmıştır.  Göl maksimum dolum kapasitesine sadece 1961´lerde ulaşmış ve 6800 km2´lik bir alanı kaplamıştır. 1990 yılından sonra su seviyesi giderek azalmıştır.

Marmara Gölü doğal halindeyken, yılda 300 tona yakın balık avlanmaktayken bugün balık yok denecek kadar azdır.

Yer altı su kaynaklarımızda giderek azalmaktadır.

Özellikle Gediz Ovasındaki su kuyularındaki sular aşağı çekilmiştir. Göller, akarsular ve yeraltı su kaynakları tarım alanları için sulama imkânı, balıkçılık için su kaynağı, yaban hayatı için beslenme, üreme ve konaklama alanıdır ifadelerine yer verdi.

Tarımsal potansiyeli yüksek ovaların korunması kapsamında yapılaşma ve kirlenme baskısı altındaki Gediz Ovasının tarım alanlarının ve sulak alanlarının korunacağı açıklamalarına rağmen bugüne kadar bir adım atılmadığını belirten Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Manisa´daki yeraltı ve yerüstü su kaynakların azalmasının nedenlerinin araştırılarak, çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.



Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Çarşamba günü görev yapacak doktorlar

ALİ ZİHNİOĞLU’NDAN AMERİKALILARA ZEYTİNYAĞI TADIM PANELİ

SARUHANLI’DA VEFAT…

Salihli’de 9 ayda 508 kişi uyuşturucu ticaretinden yakalandı

Yunusemre’de sokak hayvanları için örnek yaşam merkezi

Saruhanlı’da Vefat…

Saruhanlı’da Jandarmadan firari hükümlüye bağ evinde operasyon

Gülşah Durbay Yoğun Bakıma Alındı

Usulsüz rapor iddiası ile eski başhekim gözaltına alındı

Mahallenin kabusu olan avukat 40 araca zarar verdi

Uyuşturucu operasyonu

5 gündür kayıp olarak aranan 15 yaşındaki Berk, ölü bulundu

Saruhanlı Belediyesi’nden Engelli Vatandaşlara Akülü Tekerlekli Sandalye Desteği

SARUHANLI’DA VEFAT…

MANİSA KÖPRÜBAŞI’NDA DOĞALGAZ İÇİN İLK KAZMA VURULDU

Eski arkadaşların alkolü mekandaki kavgası cinayetle sonuçlandı: 1 ölü

Evin bahçesinde ölü halde bulundu

Traktöre çarpmamak için manevra yaptı, devrilen kamyonette yaralandı

Genç kızın hayatını kaybettiği evde siyanür tespit edildi

Silahlı kavgada 1 kişi yaralandı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 19.12.2018 12:26:04 951 0
Tarih: 19.12.2018 12:26 Güncelleme: 19.12.2018 12:26
Haberi Sesli Oku