Saruhanlı’da bu yıl kış mevsiminin ılıman geçmesi nedeniyle bağların 600 saatlik kış dinlenmesini rahat geçiremedikleri, bundan dolayı üründe verim kaybı beklendiği bildirildi.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, üzüm üreticileriyle birlikte ilçedeki bağ arazilerini dolaşarak incelemelerde bulundu.

Başkan Okur, bağların hava şartlarından dolayı kış uykusunu rahat geçiremediklerini, bundan dolayı meyve verecek olan gözlerin irili ufaklı olarak randımansız bir şekilde uyandığını kaydetti.

Bu şartlar altında üzüm veriminin düşük çıkmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Okur şunları söyledi;

“Yöremizde 90 bin dekar bağ arazisi var. Ülkemizden yurt dışına ihraç edilen kuru üzümün yüzde 20’ye yakın bir dilimi Saruhanlı’dan karşılanıyor. Ancak bu yıl görülüyor ki, bağlarda uyanma sorunu var. Bilindiği gibi son yıllarda küresel ısınmaya bağlı kuraklık tehdidi yaşıyoruz. İlçemizde bu yıl kış mevsimi adeta bahar havasında geçti. Bundan dolayı bağlar strese girerek kış uykusunu uyuyamadı.

Bağın, kış mevsiminde 600 saat uyuma ve dinlenme süreci vardır. Hava şartlarından dolayı bu durum gerçekleşemediği için meyve verecek olan gözlerin uyunmasında da sorun ortaya çıktı. Gözler tam olarak uyanamadı, uyanan gözlerin büyük çoğunluğunun zayıf ve üzümsüz olduğu görülüyor. Bu durumda verim alınması çok zor.

Başkan Okur, bu yıl bağların uyunma sürecinde meydana gelen zirai don ve dolu yağışının da bağları olumsuz etkilendiğini sözlerine ekleyerek üreticinin kötü bir yıl geçirdiğini kaydetti.



Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

Polis Haftası Kutlamaları Başladı

Salihli ve Kula'da Türk Polis Teşkilatı'nın 180. yılı kutlandı

Saruhanlı Belediyesi’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

Manisa’da Devlet Övünç Madalyası ve Berat Tevcih Töreni düzenlendi

Saruhanlı, İzmir’in su kuyusu planına karşı sesini yükseltiyor!

Saruhanlı'dan İzmir'e su kuyusu tepkisi

Acılı babadan yürek burkan paylaşım: "Böyle gittik, dönemedik"

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 25.04.2014 17:27:37 416 0

Tarih: 25.04.2014 17:27
Haberi Sesli Oku
18.04.2025 12:53:00