SARUHANLI - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin ile bir araya geldi. Babacan, “Sokak satıcıları ve sanatçıları pandemi sürecinden en çok etkilenen grupların başında geliyor. İktidara geldiğimizde 90 günlük yol haritamızda bu gruplara yönelik de adımlarımız olacak. Ayrıca seyyar esnafın kendini Meclis’lerde temsil etmesi de haklarını savunması açısından önemli. Seyyarın sorununa biz DEVA olacağız” dedi. Görüşmede seyyar satıcılar hazırladıkları 8 maddelik raporu da Babacan’a iletti.
Bir dizi açılış ve ziyaret için İzmir’e gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Balçova’daki ilçe başkanlığının açılışında İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin ve Meclis üyeleri ile bir araya geldi. Uzun yıllar Ekonomi Bakanlığı yaptığını ve sokak ekonomisinin önemini bildiğini söyleyen Genel Başkan Ali Babacan, pandemi sürecinde günübirlik kazançla hayatını devam ettiren sokak satıcıları ile müzisyenlerin bunalıma girerek intihar ettiğini belirtti. Bu grupların kayıt altına alınarak ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurgulayan Babacan, “Ülke genelindeki 6,5 milyon seyyar satıcı ve günübirlik çalışanın ülke ekonomisine katkısı 235 milyar lirayı bulmakta. Böylesi devasa bir büyüklüğe sahip olup halen göz ardı edilen bu kesim kayıt altına alınmalı. Zaten kendileri de kayıt altına alınıp, vergilerini vermek istediklerini açıklıyor. Bunu yapacak olan da yerel idareler ile siyasi iradedir” dedi.
“PROGRAMA ALACAĞIZ”
İktidara geldikleri zaman ilk 90 günde atacakları adımları belirlediklerini de sözlerine ekleyen Babacan, “Bunu planlayan bizden başka parti yok. Acil çözülmesi gereken sorunları tespit ettik ve iktidar olduğumuzda hemen bunların adımlarını atacağız. Söz konusu 90 günlük programda sokak satıcıları ile sanatçılarını ve günübirlik çalışanları ekonomimize kazandırmak için de düzenlemeler yapacağız. Hem istihdam sağlayın hem de dev bir piyasaya yön veren bu grupları kayıt altına alacağız” diye konuştu.
“SİYASETE GİRİN” ÇAĞRISI
Bu çözümleri üretirken seyyar satıcılar, günübirlik çalışanlar ve sokak sanatçılarını da dinleyip onların görüşlerini alacaklarını kaydeden Babacan şunları söyledi: “Bana ilettiğiniz raporu ekibimizle detaylı şekilde inceleyeceğiz ve önceliklendireceğiz. Sizlerin de bu süreçte hem belediye meclislerinde hem de TBMM’de görev almanız, yaşadığınız sorunları bizzat takip edip çözmeniz açısından önemli. Tüm bu kesimlerin siyasette görev alması, sorunların hızlı şekilde çözümü açısından bizlere de yol gösterici olacaktır.”
“GÜVENCELİ ÇALIŞALIM”
İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin ise 1 yıllık pandemi sürecinde her gün bir esnafın, sanatçının, çiftçinin ekonomik nedenlerle canına kıydığını ifade etti. Laçin, “Seyyar esnafın bu zor süreçte zabıtayla kovalamaca yaşaması ise bizleri iki kat yoruyor. Bizim amacımız sabit esnafın, dükkanların olmadığı alanlarda kayıt altına alınarak çalışmak. Biz devletimize vergimizi verelim, belediyelerimize işgaliye ödeyelim ve sigortalı çalışarak hem kendi hem de ailelerimizin geleceğini güvence altına almak istiyoruz. Kurulacak komisyonlarca belirlenecek tek tip araçlarla da kent estetiğine olumlu katkı sunmayı hedefliyoruz. Osmanlı’dan beri süregelen seyyar esnaflık kültürünü yaşatmalıyız. Ülke genelindeki 6,5 milyon seyyar satıcının hakkını savunan kim olursa biz de tüm varlığımızla onun yanında yer alacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Laçin, sorunları ve çözüm önerilerinin yer aldığı 8 maddelik raporu Genel Başkan Ali Babacan’a teslim etti. Grup ardından midye satıcısı önünde hep birlikte poz verdi.