Atık tahta parçalarından ´Manisa Lalesi´ yapıyor 
- Manisa´da yılda bir kez açan ve koruma altında bulunan Manisa Lalesi, atık tahta ve ahşap parçaları kullanılarak ahşap oyma sanatı ustası Cengiz Yeziz´in hünerli ellerinde sanat eserine dönüşüyor 

(Fotoğraflı) 

Ersan Erdoğan 
MANİSA (İHA) - Manisalı ahşap oyma sanatı ustası Cengiz Yeziz, Spil Dağı Milli Parkı´nın 1250 metre yüksekliğinde yetişen ve koruma altında olan Manisa Lalesi´nin figürünü atık tahta ve ahşap parçalarına işleyerek, adeta bir sanat eserine dönüştürüyor. 
Manisa´da, unutulmaya yüz tutmuş el sanatları mesleğini yaşatmaya çalışan Cengiz Yeziz (53), geçimini sağlamak ve şehrin tanıtımına katkı sağlamak için mesleğine farklı bir boyut kazandırdı. Şehzadeler ilçesi Yenihan´daki atölyesinde bin bir zahmetle oyma tekniği kullanarak işlediği atık tahtaları adeta sanat eserine dönüştüren Yeziz, bir yandan da taleplere yetişmeye çalışıyor. Atık tahta ve ahşap parçalarına Manisa´nın geleneksel değerlerini işleyen Yeziz, son olarak Manisa´da yılda bir kez açan ve koruma altında bulunan Manisa Lalesi figürünü işledi. Ortaya çıkan esere en büyük ilgiyi Manisa´daki resmi kurumlar gösterdi. Yeziz, bir yandan kurum ve kuruluşlardan gelen siparişleri yetiştirmeye çalışırken, diğer yandan Manisa´nın tanıtımına katkı sağlıyor. Ortaokul yıllarında hobi olarak başladığı el sanatları merakını meslek haline getirdiği kaydeden Yeziz, ?Manisa´mızın kültürel değerleri içerisinde lalenin önemi büyük. Piyasada lale çok var. Manisa´mızın gerçek lalesini ahşaba işleyerek bunu günümüze, kültürümüzü odalarımızı ve bürolarımıza süs eşyası olarak girmesini sağladım. Dereden suların getirdiği atık tahtalardan ve ağaçlardan kopan parçaları değerlendirerek, Manisa´mızın lalesini bire bir aynısını yapmaya çalıştım. Ahşabı evirip çevirerek, ahşabı işleyerek, ahşaba şekil vererek, ahşabı desen çizerek, ahşaba eskiterek Manisa´mızın kültürel değerlerini günümüze tekrar yaşatmaya böyle bir görev edindim. Sevdiğim bir iş dalı olduğu için sürdürmeye çalışıyorum. Yaptığımız işler çok değerli bir iş olduğu için piyasada 3-5 liraya satılan ürün olmadığı için belediyeler, kaymakamlıklar gibi kamu kurumlarına toplu bir şekilde yapmaya çalışıyorum. Manisa´ya gelen misafirlerine hediye ediyorlar. Yaptığım ürünler beğenildikçe, emeğimin bir yerlere geldiğini görmek bize haz veriyor? diye konuştu. 



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 15.08.2018 11:56:57 748 0

Tarih: 15.08.2018 11:56
Haberi Sesli Oku
26.04.2025 09:13:00