Anahtar Kelimeler: 0

AT ARABACILIĞI TARİH OLDU

 

SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde geçmişte en gözde meslekler arasında bulunan at arabacılığı, günümüzde tarihe karışan mesleklerden biri oldu.

 

Saruhanlı’da 45 yıl boyunca at arabası ile nakliyecilik yapan ve bu mesleğin ilçedeki son temsilcisi olarak bilinen Mehmet Güçbilekli (61) yarım asırdır sürdürdüğü mesleğini bıraktı.

 

İlçede “Arabacı Mehmet” lakabıyla tanınan evli ve 3 çocuk babası Güçbilekli, tarih sahnesinden silinip giden “At arabacılığı” mesleğine nasıl başladığını ve bu mesleği neden bıraktığını Kardelen muhabirine anlattı.

 

At arabacılığı kazancı ile 3 çocuk büyüttüğünü ve 45 yıl boyunca evinin bakımını buradan kazandığı parayla yaptığını ifade eden Mehmet Güçbilekli, şunları kaydetti;

 

“Ben 8 yaşındayken babam vefat etti. İlkokulu bitirdikten sonra evimizin bakımını yapabilmek için çalışmaya karar verdim. 1960’lı yıllarda ilçemizde at arabacılığı en gözde ve en yaygın mesleklerin başında geliyordu. Bende at arabası ile nakliye işine başladım.

 

O yıllarda traktör ve otomobil çok fazla yoktu. Evlere odun, kömür, tuğla, kiremit at arabalarıyla taşınırdı. Tarlaya işçi götürürdük, çırçır fabrikalarına pamuk çekerdik. Sünnet düğünlerinde sünnet çocuğunu gezdirir para kazanırdık.

 

İlçemizde 30-40 civarında at arabası vardı. Şimdi ki taksi durakları gibi bizimde şu an İş Bankası şubesinin bulunduğu yerde bir durağımız vardı. Müşteri gelir bizi orada bulurdu. Çok çalışırdık, çok iyi paralar kazandık. Ancak şimdi bu meslek tarih oldu.”

 

Saruhanlı’da bu mesleği yürüten en son kendisinin kaldığını, geçen yıl kendisinin de bu işi bıraktığını dile getiren Güçbilekli, eski işlerin kalmadığını belirterek şöyle devam etti;

 

“Traktör, otomobil gibi araçlar çoğalınca bizim işler durgunlaştı. Son yıllarda hiç iş gelmemeye başladı. İş olmayınca atın bakımını yapmak da zor. Para kazanamayınca ata ne yedirip, ne içireceksin. Ben de ‘artık yeter’ dedim. Mesleği bıraktık. Yine de çok şükür 45 yıl bu işten ekmek yedim. Çok güzel bir meslekti ama yok olup gitti.”

 

Muammer Kökcüoğlu



Kötü koku gelince ortaya çıktı: Boş arazide kadın cesedi bulundu

Silahlı çatışma: 1 ölü, 1 yaralı

Feci şekilde darp edildi, 27 gün sonra yaşamını yitirdi

Salihli'de korkutan yangın

Korkunç cinayet: Konuşmak için çağırdı, öldürdü! Son paylaşımı dikkat çekti

Salihli'deki yangının bilançosu: 4 ev, 1 ağıl, 2 motosiklet, 1 traktör, 1 iş makinesi kül oldu

Makilik alanda yangın

Silahlı kavga: 3 yaralı

Saruhanlı Jandarmadan tefecilere operasyon: 5 gözaltı

Korkunç olay! Kızını ve torununu öldürdü

Köprü altında cansız bedeni bulunmuştu! Döverek öldürüldüğü ortaya çıktı

Bıçaklı kavga: 1 ölü

Öz kızına cinsel istismarda bulunan baba yakalandı

Kendi evini ve araçlarını yakıp, olan biteni böyle izlemiş

Haber alınamayan şahıs evinde silahla vurulmuş halde bulundu

Develi’de traktör hırsızlığı

Kula’da art arda üç yangın

Cesedi 3 gün sonra asansör boşluğunda bulundu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 3.09.2012 19:46:04 924 0

Tarih: 03.09.2012 19:46

Haberi Sesli Oku