Anahtar Kelimeler: ASRIN SALGINI DİYABET

SAĞLIK - Prof. Dr. Alphan: ?Diyabet hastalarında besinlerin tüketim miktarı çok önemli?

Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Alphan diyabet hastalığında besinlerin tüketilen miktarlarının önemli olduğuna dikkat çekiyor.

2010 yılındaki Türkiye Diyabet Epidemiyoloji Prevalans Çalışması-II (TURDEP-II)´ye göre Türkiye´de diyabetli birey oranı %13.7 iken bu diyabetlilerin %90´ından fazlasını da Tip 2 Diyabetliler oluşturuyor. Ülkemizde diyabetli sayısı kadar gizli şeker dediğimiz ve gelecekte diyabetli olma ihtimali oldukça yüksek olan ?gecikmiş glukoz intoleransı? hastası var. Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edildi. Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her 5 kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıktı.

?Diyabetliye şeker bile verebiliyoruz?

Okan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Alphan, diyabetlilerde beslenme tedavisinin çok önemli olduğunu ve diyabetlilerin kendi kendilerini kontrol edebilmeleri için diyabet konusunda mutlaka bilgilendirilmeleri gerektiğini söyleyerek, kan şekerlerini kontrol altında tutabilen diyabetlilere belirli miktarda şeker bile verilebileceğini kaydetti. ?Diyabetin beslenme tedavisinde esas olan, hangi besinin ne miktarda ve ne zaman yenileceğinin çok iyi bilinmesidir? diyen Prof. Dr. Alphan, kan şekerini yükseltenin karbonhidratın miktarı olduğunu söyleyerek, öğünlerde tüketilen karbonhidrat miktarlarının çok dikkatli izlenmesi gerektiğini dile getirdi.

?Hastalar yasaklarla boğuşuyor?

Prof. Dr. Alphan, diyabetten milattan önce bile bahsedildiğini belirterek, diyabetlilerin yanlış bilgilendirildiğini söyledi. Yanlış bilgilendirmeler nedeniyle hastaların yasaklarla boğuştuğunu anlatan Prof. Dr. Alphan, ?Pek çok yasakla karşı karşıya kalınca da hastalar diyetlerini uygulamamaya başlıyorlar. Halbuki diyabetteki beslenme, herkesin uygulaması gereken sağlıklı beslenme tarzıdır" şeklinde konuştu. İnsülini yaparsak istediğimizi yeriz düşüncesinin yanlış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alphan, fiziksel aktivitenin insülin direncini azalttığını hatırlatarak, düzenli fiziksel egzersizin diyabet hastalarının tedavisinin önemli bir bileşeni olarak önerildiğini söyledi.



Hasta Memnuniyeti En Büyük Motivasyon Kaynağı

Saruhanlı Devlet Hastanesi’ne Yeni Dahiliye Uzmanı: Uzm. Dr. Okan Özak Göreve Başladı

17 yaşındaki lise öğrencisi motosiklet kazasında hayatını kaybetti

Uzm. Dr. Seher İdil Hastanemizde Göreve Başladı

Manisa'da Tartışma Cinayetle Bitti! Şüpheli Kaçarken Yakalandı

Miniklerden Doğaya Anlamlı Dokunuş: “Toprağın Diriliş Hikâyesi” Hayat Buluyor

Marmara Gölü yıllar sonra yeniden göçmen kuşları ağırlıyor

Saruhanlı Belediyesi’nden Annelere Anlamlı Destek

Paşaköy’de Av Köpekleri Yarışması Coşkusu

Saruhanlı’nın Gururu: Uşak Yarı Finallerinden Büyük Başarı!

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı’da Vefat…

SARUHANLI’NIN ALTIN ÇOCUKLARI FİNALLERDE!

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da Gece Yarısı Nefes Kesen Kurtarma: İş Makinesiyle Hayata Tutundular

Elektrik akımına kapılan işçi öldü

SARUHANLI’DA CHP’Lİ İSİMLER SAHAYA ERKEN İNDİ: TEMASLAR YOĞUNLAŞTI

Manisa'da yeni uzman hekim göreve başladı!

Saruhanlı Halk Eğitim’den Orman Yangınları Müdahale Ekiplerine İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi

65 Yıllık Hayat Arkadaşına Veda: Faruk Saydam’ın Büyük Kaybı

Hüsamettin Cindoruk hayatını kaybetti

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 15.11.2016 10:55:12 0
Tarih: 15.11.2016 10:55 Güncelleme: 15.11.2016 10:55
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri