SARUHANLI - MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, Manisa Büyükşehir Belediyesi WEB TV ekranlarında yayınlanan ve Özgür Hancıoğlu’nun sunduğu ‘Gündem Özel’ programına konuk oldu. Programda, Katı Atık Yönetim Sistemi Ücreti (KAYSÜ) hakkında da bilgi veren Aslay, su faturalarında toplanan bu payın MASKİ’yle bir ilgisi olmadığını kamuoyu ile paylaştı. Su faturalarındaki kalemlerin hangi kurumlara aktarıldığını da tek tek örnekler üzerinden aktaran Aslay, vatandaşlardan faturalarını detaylı bir şekilde incelemelerini istedi.
Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Burak Aslay, Manisa Büyükşehir Belediyesi WEB TV ekranlarında ‘Gündem Özel’ programına konuk oldu. Özgür Hancıoğlu’nun sunduğu programda Abone İşleri Daire Başkanı Talip Akbaş da yer aldı. Su faturaları ile ilgili 17 ilçede yapılan açıklamalarla ilgili sorulara da cevap verilen programda, vatandaşların kafasındaki soru işaretleri aydınlatıldı. KAYSÜ bedellerinin ilçe belediyeleri tarafından alındığını belirten Genel Müdür Aslay, Daire Başkanı Akbaş ile birlikte su faturalarındaki detayları fatura görselleri üzerinden Manisalılara anlattı.
Aslay, KAYSÜ eşittir çöp toplamadır
Programda KAYSÜ bedelleri ile ilgili detaylı bilgiler paylaşan Aslay, “Gelelim fatura bedelleri yüksek denilen konumuzun en can alıcı noktasına. KAYSÜ bedelleri. KAYSÜ nedir? KAYSÜ, ‘Katı Atık Yönetim Sistem Ücreti’ olup, 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve 27742 Sayılı Yönetmeliğe göre ilçe ve Büyükşehir Belediyesi tarafından alınması gereken bir bedel. Kısacası, KASYU=ÇÖP. Çöpün toplanması ve bertarafıdır. KAYSÜ’nun su ile bir alakası yoktur” dedi.
Fatura detayları anlatıldı
İlçe ilçe su faturalarının anlatıldığı programda ilk örneği Saruhanlı ilçesinde mesken abonesi bir fatura ile başlayan Aslay, faturaların gerçek abonelere ait olduğunun altını çizdi. Aslay, Saruhanlı’daki bir meskene ait 17,50 liralık fatura ekranlarımıza yansıyor. Bu abonemizin hiç su sarfiyatı olmamış. Biz 3 lira hat bakım ve işletim bedeli almışız. Kurum olarak bizim tahsil ettiğimiz 3 liralık bedel dışında ilçe belediyesi bu abonemizden 13,55 lira KAYSÜ bedeli almış. Su tüketimi olmadığı için Büyükşehir’in katı atık bertaraf bedeli almadığını görüyoruz. Ayrıca, ÇTV bedelinin de su tüketimi olmadığı için bedel olarak bir karşılığı yok. 54 kuruş devlete giden KDV var. Vatandaşlarımıza su faturalarından tahsil edilen tüm kalemlerin MASKİ’ye ait olmadığını, kurumumuzun bazı kalemlerin sadece tahsilatını yaptığını anlatmak istiyoruz ki yaşanan yanlış anlaşılmalar ortadan kalksın” dedi.
Saruhanlı’dan bir ticarethane abonesinin fatura örneği de verildi
Su faturalarında tahsil edilen kalemlerin birçoğunun MASKİ’ye ait olmadığını vurgulayan Aslay, “Saruhanlı ilçemizden bir de ticarethane abonemize bakalım. Bu abonemiz de hiç su tüketimi yapmamış. Ancak 1.116,51 Lira faturası var. MASKİ olarak bu faturada da biz sadece 3 liralık hat bakım ve işletim bedelini almışız. Büyükşehir Belediyemizin de yine su tüketimi olmadığı için katı atık bertaraf bedeli almadığını görüyoruz. Ancak sorumlu ilçe belediyesinin 1.112,97 lira bu faturadan KAYSÜ bedeli tahsil ettiği görülüyor. Vatandaşlarımıza faturalarına bir de bu gözle bakmalarını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.
KAYSÜ bedelleri tek kuruşuna dahi dokunulmadan ilçe belediyesine devrediliyor
Abone İşleri Daire Başkanı Talip Akbaş da, Alaşehir ilçesinden bir fatura detayını izleyiciler ile paylaştı. “Yine bir ticarethane abonemiz. 13 metreküp su tüketimi var. Buna istinaden kurumumuz tarafından 68,25 TL su bedeli, 27,3 TL atıksu bedeli ile 3 TL hat bakım ve işletim bedeli olmak üzere toplamda MASKİ’ye ait olan 98,55 TL bir fatura dökümü var. Bu fatura örneğimizde katı atık bertaraf bedeli olarak Büyükşehir’e 6,24 TL, devlete ise 8,18 TL KDV ödendiğini görüyoruz. 1.100,00 TL ise ilçe belediyesi tarafından alınan KAYSÜ bedeli var. Bir kez daha altını çizmek istiyorum. KAYSÜ bedelleri kurumumuz tarafından bir kuruşuna dahi dokunulmadan ilçe belediyesine gönderilmektedir” açıklamasını yaptı.