Tarih: 02.09.2022 10:21

ASİSTAN HEKİMLER ÖZLÜK HAKLARINDA İYİLEŞTİRME İSTİYOR

Facebook Twitter Linked-in

MANİSA - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesinde görev yapan asistan hekimler bir yıl önce söz verilen ama uygulanmayan özlük hakları için Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi bahçesinde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Hekim ve Sağlık Çalışanları Birliği Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği Sendikası) Manisa İl Temsilcisi Kardiyoloji Uzm. Dr. Nihat Madak, Manisa Tabip Odası Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi temsilcisi Doc Dr. Yavuz Havlucu, İntörn Doktorlar, Manisa Celal Bayar Üniversitesinde görev yapmakta olan asistan hekimler ve çok sayıda asistan hekim katıldı.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hekim Birliği Sendikası işyeri temsilcisi Asistan Hekim Burak Yenikaya yaptığı basın açıklamasında "Üniversitelerde görev yapan asistan hekimler olarak bulunduğumuz iller hatta bölgelerde en zor vakalarla baş etmeye, en ağır hastaları tedavi etmeye çalışıyoruz. Bu sağlık sistemi içerisindeki yükün önemli bir bölümünü biz asistan hekimler çekmekteyiz" dedi.

Asistan Hekim Burak Yenikaya "Bizler, Türkiye’nin dört bir yanında görev yapmakta olan asistan hekimler olarak haklarımızı savunmak için ülke çapinda üniversitelerde çalışan meslektaşlarımızla iletişim kurduk ve bu basın açıklamasını meslek örgütlerimizle birlikte tüm ülkede tek ses olarak yapma kararı aldık. Sağlık bakanlığına, Yükseköğretim Kurumu’na, hocalarımıza, tüm hekim ve sağlık emekçisi arkadaşlarımıza ve halkımıza sesleniyoruz. Özlük haklarımız için verdiğimiz mücadelede yaklaşık 1 yıl önce bizlere sözler verilmiş, müjdeler duyurulmuştur. Bu sözler yerine getirilmemiş, sürekli oyalanmış ve beklenmemiz istenmiştir. Sağlıkta şiddet, nöbet sayılarının azaltılması, nöbet ertesi izin hakkı, tek kalemde yatan ve emekliliğe yansıyan ödemeler gibi taleplerimiz konusunda hala somut ve gerçekçi adımlar atılmamıştır. Bununla birlikte 12 Ağustos’ta yayınlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile ek ödemeler üzerinden bir gelir artışı sağlanmıştır. Ancak yayınlanan yönetmelik, üniversitede çalışan hekimleri Yükseköğretim Kurumu’na bağlı oldukları gerekçesiyle kapsamamıştır. İtirazlarımız sonucunda Yükseköğretim Kurumu’nun da buna yönelik bir çalışma başlattığı ilan edilmiş fakat hala net bir tarih ilan edilmemiş, aylardır bekleyen bizlere yine belirsiz vaatler ve bekleme süreci reva görülmüştür. Mevcut durum sonucunda Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan hekimler ile üniversite hastanelerinde çalışan hekimler arasında, aynı işi yapmalarına rağmen, 2 kattan daha fazla gelir farkı oluşmuştur. Bu sorunun en kısa sürede çözülmemesi halinde Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda üniversitelerin tercih edilirliği düşeceğini ve şu an çalışmakta olan hekimlerin istifa edeceğini tahmin etmek zor değildir. Ayrıca getirilen yönetmelik, geleceğin sağlıkçılarını ve bilim insanlarını yetiştiren, tıp fakültesi eğitiminde önemli yeri olan temel tıp bilimleri alanlarında görev yapan öğretim üyeleri ve asistan hekimleri taban katsayısı üzerinden klinik branş hekimlerinden ayırıp "gelir getirmeyen hekimler" olarak dışlayarak onur kırıcı ve kabul edilemez bir durum oluşturmuştur. Performansı ortadan kaldırma iddiasıyla duyurulan yönetmelik gerek taban katsayı ayrımlarıyla gerekse belirsiz teşvik uygulamasıyla performans sistemini daha da derinleştirmiştir. Mevcut yönetmelik değişmezse hekimler önümüzdeki dönemde bilimsel araştırmayı, halk sağlığını, tıp eğitimini önceleyen bölümleri tercih etmeyecek; en çok teşvik kazanabileceği bölümleri tercih edecektir. Branşları ve hekimleri yarışa sokup kârlılık üzerinden ödeme yapan bu sistem yerine gerçek anlamıyla performansa dayalı olmayan bir sistem talep ediyoruz"

ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ BİR ÇOĞU SİGORTASIZ ÇALIŞMAKTADIR

Sürekli görmezden gelinen, sesleri duyulmak istenmeyen yabancı uyruklu asistan hekim kadrolarında çalışmakta olan hekimlerin bütün iyileştirilmelerden muaf tutulduklarını, asgari ücretin altında maaş aldıklarını, birçoğunun ise sigortasız çalıştığını söyleyen Asistan Hekim Burak Yenikaya " Aylardır müjde şeklinde duyurulan iyileştirmelerin hayata geçirilmesi konusunda hala tatmin edici uygulamalar yapılmamıştır. Etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmamış, güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları oluşturulmamiş, özlük haklarımızda yeterli iyileştirmeler yapılmamıştır. Gelinen noktada; asistan hekimler olarak 36 saat mesaiye, beş dakikada hasta bakma dayatmasına, yoğun çalışma koşulları sebebiyle tıpta uzmanlık eğitimine ayrılan sürelerin yetersizliğine, sağlık çalışanlarına yönelik devam eden şiddete karşi ortak mücadele ederken hak ettiğimiz gelir talebimize cevap olduğunu iddia eden yeni yönetmelikle hekimlerin bölünme çabasına prim vermeyeceğimizi bildiririz. Yönetmelikle birlikte ek ödeme kapsamı dışında kalan üniversitelerin tıp ve diş hekimliği asistan, yan dal asistan ve uzman hekimleri olarak; ortaya çıkan adaletsizliğin ortadan kaldırılarak hepimiz için insanca yaşamamıza yetecek, güvencemize katkı sunacak gerçek ve emekliliğe yansıyan bir ücret artışı talebimizin takipçisi olacağımızı, bununla birlikte asgari ücretin altında ücretlerle çalışan yabancı uyruklu asistan hekim meslektaşlarımızın hakları da dahil diğer bütün özlük haklarımızı alma yolunda mücadele edeceğimizi, 15 Eylül 2022 tarihine kadar tatmin edici düzenlemeler YÖK/SBA/yabancı uyruklu asistan hekim gibi ayrımlara gidilmeden uygulamaya geçirilmezse bu tarihten sonra Türkiye’nin dört bir yaninda iş bırakma eylemleri dahil hak arayışlarımızı daha gür sesle yapacağımızı bildiririz. Kamuoyuna ve yetkililere saygıyla duyulur. Üniversite Asistan Hekimleri "

BU ZORLU MESLEĞİ İCRA ETMEK HAYAT BOYU EĞİTİM DEMEKTİR

Hekim Birliği Manisa İl Temsilciliği Sekreteri Uzm. Dr Ceyda Tarhan ise "Hekimlik mesleğinin son yıllarda uğradığı yıkım ve buna karşı verdiğimiz mücadelemizde birlik olmanın önemini hepimiz çok daha iyi anladık. Onca yılın emeğinin hiçe sayıldığı, bilginin cehalet karanlığında yitip gitmesinin an meselesi olduğu bu günlerde, mesleğimizi daha da itibar kaybına uğratan, hekimleri değerli-değersiz ayrımına götüren farklı bir sınıflandırma ile karşı karşıya kaldık. Oysa hepimiz biliyoruz ki, hekimlik mesleği birbirine kenetlenmiş bir bütündür. Bu zorlu mesleği icra etmek hayat boyu eğitim demektir. Eğitiminin her basamağı hassas ve ayrı önem arz eder.

Biz, hiçbirimizi diğerinden ayıramazken, bu yolda mesleğini bir adım daha ileri taşıyan ve neredeyse bir fakülte daha bitirmeye eş değer eğitim almayı göze alan asistanlarımıza maddi ve manevi ayrımcılığı asla kabul etmiyoruz" dedi.

Manisa Tabip Odası Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi temsilcisi Doc Dr. Yavuz Havlucu ise Sağlık Bakanlığının son düzenleme ülkede memurlara farklı ücret politikası uyguladığını bu sistemin bir an önce düzeltilmesi gerektiğini söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —