SARUHANLI - Güneş veya sıcak çarpmasının, aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısının düşürülememesi ile karakterize bir tablo olduğunu belirten Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Rabia Kapan, Güneş veya sıcak çarpması sonucu insanların yapması gerekenleri şöyle anlattı;

“Vücut ısısı 10-15 dakika içerisinde 40-41°C üstüne çıkabilir. Güneş veya sıcak çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir. Kişinin ateşi 39,4°C üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır.”

İlk yardımda; kişinin hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınması gerektiğini, sıkı giysileri gevşetilerek soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmasını anımsatan Dr. Kapan,  bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemesi gerektiğini ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülerek Gerekli durumlar da hava yolu açılarak suni solunum yapılmasını tavsiye etti.

Kapan, şöyle dedi: “Sıcak Bitkinliği: Uzun süre aşırı sıcağa maruz kalma ve yeterli miktarda sıvı almamaya bağlı su ve mineral kaybıyla meydana gelir. Daha sıklıkla yaşlılarda, yüksek tansiyonu olanlarda ve güneş altında çalışanlarda görülür. Aşırı terleme, yorgunluk, halsizlik, bayılma hissi, nabız hızlanması, ateş yükselmesi belirtileriyle kendini gösterir. Deri soğuk ve nemlidir, nabız hızlı ve zayıftır, solunum hızlı ve yüzeysel, şuur açıktır. Güneş çarpmasının daha hafif şekli olup hayati tehlike yoktur.

İlkyardım; uygun ve zamanında yapılırsa genel durum hızla düzelir. Serin bir yerde istirahata alınan hastanın giysileri gevşetilip, sırt üstü yatırılarak bacakları yükseltilir. Islak havlu veya bezle serinletilmeye çalışılır. Bol miktarda sıvı verilir; özellikle de tuzlu ayran içirilir. Yaklaşık 1 saat içerisinde kişinin genel durumu düzelmezse mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.”

 

Aşırı aktivite sonucunda terlemeye bağlı olarak vücutta hızlı bir su ve mineral kaybı meydana gelmesiyle sıcak krampları oluşacağını anımsatan Dr. Kapan, “Düşük mineral seviyeleri kaslarda sıcak kramplarına neden olabilir. Sıcak krampları aynı zamanda sıcak bitkinliğinin belirtilerinden birisidir. Genellikle karın, bacak ve kol kaslarının fiziksel aktivite sırasında ağrılı spazmlarıyla meydana gelir. Sıcak krampları için tıbbi tedaviye gerek yoktur, kişinin yaptığı aktivite durdurulmalı sakin ve serin bir yerde oturtulmalıdır, meyve suyu veya mineralli içecekler içirilmelidir. Kramp meydana geldikten sonra en az birkaç saat fiziksel aktivitede bulunulmamalı, bir saat içerisinde geçmezse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.” Dedi.

Deriye hasar vereceği için güneş yanıklarından kaçınılması gerektiğini ifade eden Dr. Rabia Kapan, güneş yanığıyla ilgili ise şunları söyledi: “Uzun süreli güneş ışığına maruz kalmakla meydana gelir. Deri kızarık, ağrılı ve aşırı derecede sıcaktır. Eğer etkilenen kişide ateş, bül (su toplanması) ve şiddetli ağrı varsa veya 1 yaşından küçükse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Güneş yanığından korunmak için güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı, güneş yanığı olan yerler soğuk su ile silinmeli, etkilenmiş bölgelere nemlendirici tıbbi losyon sürülmelidir. Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu vb. maddeler kesinlikle sürülmemeli, büller patlatılmamalıdır.”

Sıcak döküntüsünün, sıcak ve nemli havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak derinin tahriş olduğunu söyleyen Kapan,  “Her yaşta görülmekle birlikte sıklıkla bebeklerde görülür. Küçük kızarıklıklarş eklindedir. Sıklıkla boyun, göğüs, dirsek iç yüzü gibi kıvrım yerlerinde görülür. Kızarık bölgeler kuru tutulmalı, daha serin ve daha az nemli ortam sağlanmalıdır.” Şeklinde konuştu.

 

Kapan, Güneşin geç dönem etkileri ile ilgili ise şu bilgileri verdi: Güneş ışınlarının sağlık üzerine oldukça önemli olumlu etkileri mevcuttur. Uzun süre maruz kalındığında olumsuz etkiler de ortaya çıkabilir. Ciltte erken yaşlanma, gözde katarakt gelişimi, deri kanseri ve güneş lekelerinin ortaya çıkması bu olumsuz etkilerindendir.



Saruhanlı Belediye Başkanımız Ekrem Cıllı, 15 Temmuz Şehitler ve Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen anma programına katıldı.

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

“Kadınlar bu dönemde sağlıklı beslenmeye daha çok önem vermeli”

Uzmanından menopoz dönemine giren kadınlara ve eşlerine uyarı

15 yaşındaki Hacer'i vahşice katletmişti, 15 yıl cezaya çarptırıldı

168 bıçak darbesiyle cinayete 15 yıl ceza

​​​​​​​Saruhanlı’da meydana gelen trafik kazasında bir otomobil sulama kanalına uçtu, araç sürücüsü olan kadın kazada yaralandı.

Saruhanlı'da Otomobil Sulama Kanalına Uçtu: Kadın Sürücü Yaralandı

Seyfettin SEZER (ÇETO) vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

İl Müdürü Uğurelli: "Hiçbir evladımız tesadüflere terk edilmeyecek"

İl Müdürü Uğurelli: "Hiçbir evladımız tesadüflere terk edilmeyecek"

SARUHANLI'DA VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

SARUHANLI'DA VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Manisalı üreticiler ürünlerinde kullandıkları yerli malı gübre ve Davut Suyu ile hem hastalıklardan korunduklarını hem de verimin arttığını söyledi.

Hem hastalıklardan kurtuldular hem verimi artırdılar

Anahtar Parti Yunusemre İlçe Başkanı Erkan Karabulut , Aşure hayrı ile ilgili açıklama yaptı.

Anahtar Parti Yunusemre ilçe başkanlığı aşure hayrı düzenledi

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen “15 Temmuz Sancak Koşusu”, Manisa’da da büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.

Manisa’da ‘15 Temmuz Sancak Koşusu’ Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleştirildi

Saruhanlı ilçesinde ziraat arazisinde başlayarak ormanlık alana sıçrayan yangında ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi devam ederken, alevlerin ilerlemesi büyük ölçüde durduruldu.

Saruhanlı’daki orman yangınında alevlerin ilerlemesi büyük ölçüde durduruldu

Saruhanlı'daki orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor

Ziraat alanında çıkan yangın ormana sıçradı

Sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobilin ağaca çarpması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi öldü 4 kişi de yaralandı.

Otomobil ağaca çarptı: 1 ölü 4 yaralı

Saruhanlı’nın Tütevelli Mahallesi sakinlerinden Abdurrahman YÜRDEM vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Saruhanlı’nın Apak ve Seyitoba Mahallelerinde başlayan orman yangınlarına ekipler hızla müdahale etti.

Son dakika... Saruhanlı’da orman yangını!

Cemaatin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, 15 Temmuz başta olmak üzere tüm şehitler için dualar edildi.

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

Manisa’da zirai don çalıştayı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 2.07.2014 16:42:29 537 0

Tarih: 02.07.2014 16:42 Güncelleme: 02.07.2014 16:42
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri
16.07.2025 14:22:00