9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00
Prof. Dr. Şuayib Yalçın: `Eğer kilomuz ideal kilomuzun üzerinde ve göbek çevremiz genişse özellikle meme, rahim, pankreas ve kolon gibi ağır kanserlere yakalanma oranları çok artıyor`
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, obezitenin kansere yakalanma oranını yüzde 30 artırdığını kaydederek, "Eğer kilomuz ideal kilomuzun üzerinde ve göbek çevremiz genişse özellikle meme, rahim, pankreas ve kolon gibi ağır kanserlere yakalanma oranları çok artıyor" dedi.
"Şişman çocuk, sağlıklı çocuktur" görüşünün yanlış olduğunu dikkati çeken Prof.Dr. Şuayib Yalçın, "Çocuklara mutlaka egzersiz yaptırılmalıdır. Çocukların ideal kilolarına yönelik hem aile içinde hem de sosyal yaşantılarına uygun yürüyüş başta olmak üzere onların hareketli olmasını sağlayacak önlemlerin alınması gerekir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çocuklar daha çok eve hapsolmaya başladı.
Fiziksel aktiviteleri azaldı. Belirli programlar yapılarak çocukların hareketi olmaları sağlanmalıdır" dedi.Çocukların daha az abur cubur tüketmelerinin sağlanması gerektiğine de vurgu yapan Prof. Dr. Yalçın, "Kaliteli beslenmelerinin önü açılmalıdır. Türkiye’de obezitede oldukça yüksek rakamlar var. Yüzde 40’ların üzerinde obezite var. Türkiye’de kadın ve çocuklardaki obezitenin önünü kesmek gerekiyor" diye konuştu.
"GÖBEKLİLERDE KANSER RİSKİ ARTIYOR"
Obezitenin kansere yakalanma oranını yüzde 30 artırdığını kaydeden Prof. Dr. Yalçın, "Eğer ideal kilomuzun üzerindeysek ve göbek çevremiz genişse o zaman özellikle meme, rahim, pankreas ve kolon gibi ağır kanserlere yakalanma oranları çok artmaktadır. O nedenle doğrudan ne yediğin değil, neyi çok yediğin önemlidir. Özellikle enerjiyi az tüketenlerde meme kanseri başta olmak üzere risk azalmaktadır" dedi.
Tüm kanserlerin üçte birinin sigaraya bağlı olarak geliştiğini kaydeden Prof. Dr. Yalçın şunları söyledi:
"Türkiye’de şu an 150 bin kanser gözüküyorsa, eğer toplum sigara içmezse görülecek kanser sayısı 100 bindir. Bu kadar açık bir örnek. Biz sigaraya alışkanlık değil, `sigara içme hastalığı` diyoruz. Türkiye bu yöndeki olumlu çalışmalarını artırarak sürdürmelidir. Gençlerde ve kadınlarda sigara sorun olmaya başladı. Risk altındakilerin sigaraya karşı dikkatli olması gerekir" şeklinde konuştu.