Prof. Dr. Şuayib Yalçın: `Eğer kilomuz ideal kilomuzun üzerinde ve göbek çevremiz genişse özellikle meme, rahim, pankreas ve kolon gibi ağır kanserlere yakalanma oranları çok artıyor`

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, obezitenin kansere yakalanma oranını yüzde 30 artırdığını kaydederek, "Eğer kilomuz ideal kilomuzun üzerinde ve göbek çevremiz genişse özellikle meme, rahim, pankreas ve kolon gibi ağır kanserlere yakalanma oranları çok artıyor" dedi.

"Şişman çocuk, sağlıklı çocuktur" görüşünün yanlış olduğunu dikkati çeken Prof.Dr. Şuayib Yalçın, "Çocuklara mutlaka egzersiz yaptırılmalıdır. Çocukların ideal kilolarına yönelik hem aile içinde hem de sosyal yaşantılarına uygun yürüyüş başta olmak üzere onların hareketli olmasını sağlayacak önlemlerin alınması gerekir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çocuklar daha çok eve hapsolmaya başladı.

Fiziksel aktiviteleri azaldı. Belirli programlar yapılarak çocukların hareketi olmaları sağlanmalıdır" dedi.Çocukların daha az abur cubur tüketmelerinin sağlanması gerektiğine de vurgu yapan Prof. Dr. Yalçın, "Kaliteli beslenmelerinin önü açılmalıdır. Türkiye’de obezitede oldukça yüksek rakamlar var. Yüzde 40’ların üzerinde obezite var. Türkiye’de kadın ve çocuklardaki obezitenin önünü kesmek gerekiyor" diye konuştu.

"GÖBEKLİLERDE KANSER RİSKİ ARTIYOR"

Obezitenin kansere yakalanma oranını yüzde 30 artırdığını kaydeden Prof. Dr. Yalçın, "Eğer ideal kilomuzun üzerindeysek ve göbek çevremiz genişse o zaman özellikle meme, rahim, pankreas ve kolon gibi ağır kanserlere yakalanma oranları çok artmaktadır. O nedenle doğrudan ne yediğin değil, neyi çok yediğin önemlidir. Özellikle enerjiyi az tüketenlerde meme kanseri başta olmak üzere risk azalmaktadır" dedi.

Tüm kanserlerin üçte birinin sigaraya bağlı olarak geliştiğini kaydeden Prof. Dr. Yalçın şunları söyledi:

"Türkiye’de şu an 150 bin kanser gözüküyorsa, eğer toplum sigara içmezse görülecek kanser sayısı 100 bindir. Bu kadar açık bir örnek. Biz sigaraya alışkanlık değil, `sigara içme hastalığı` diyoruz. Türkiye bu yöndeki olumlu çalışmalarını artırarak sürdürmelidir. Gençlerde ve kadınlarda sigara sorun olmaya başladı. Risk altındakilerin sigaraya karşı dikkatli olması gerekir" şeklinde konuştu.



Takla atan otomobil sürücüsü hayatını kaybetti

Yanan araca ilk müdahaleyi çevredekiler yaptı

Yağ fabrikasında patlama: 2 işçi yaralandı

Yolcu minibüsü devrildi: 13 yaralı

Yağışlı hava kazayı beraberinde getirdi

Salihli'de kamyonet devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

Seyir halindeki minibüsün üstüne ağaç devrildi

Otomobilin çarptığı çocuk yaralandı

Tarlada ölü olarak bulundu

İş kazası: 1 ölü

Üniversiteli genç kız arkadaşının evinde ölü bulundu

Şehit ateşi Muğla'ya düştü

Apartman dairesinde yangın: 5 kişi kurtarıldı

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Çarşamba günü görev yapacak doktorlar

Saruhanlı’da Vefat…

SARUHANLI ESKİ BELEDİYE BAŞKANI ZEKİ BİGİN’DEN DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM: “PARTİ EMEKÇİLERİ NEREDE?”

Yavuz Ağıralioğlu Manisa’ya geliyor

Ege Üniversitesinin endemik tür cenneti: Botanik Bahçesi

Saruhanlı'da vefat...

Bebeğini havalandırma boşluğuna atan anne tutuklandı

Okul müdürü otizmli öğrenciyi merdivenlerden itti

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 18.12.2013 09:53:16 675 0
Tarih: 18.12.2013 09:53 Güncelleme: 18.12.2013 09:53
Haberi Sesli Oku