Prof. Dr. Şuayib Yalçın: `Eğer kilomuz ideal kilomuzun üzerinde ve göbek çevremiz genişse özellikle meme, rahim, pankreas ve kolon gibi ağır kanserlere yakalanma oranları çok artıyor`

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, obezitenin kansere yakalanma oranını yüzde 30 artırdığını kaydederek, "Eğer kilomuz ideal kilomuzun üzerinde ve göbek çevremiz genişse özellikle meme, rahim, pankreas ve kolon gibi ağır kanserlere yakalanma oranları çok artıyor" dedi.

"Şişman çocuk, sağlıklı çocuktur" görüşünün yanlış olduğunu dikkati çeken Prof.Dr. Şuayib Yalçın, "Çocuklara mutlaka egzersiz yaptırılmalıdır. Çocukların ideal kilolarına yönelik hem aile içinde hem de sosyal yaşantılarına uygun yürüyüş başta olmak üzere onların hareketli olmasını sağlayacak önlemlerin alınması gerekir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çocuklar daha çok eve hapsolmaya başladı.

Fiziksel aktiviteleri azaldı. Belirli programlar yapılarak çocukların hareketi olmaları sağlanmalıdır" dedi.Çocukların daha az abur cubur tüketmelerinin sağlanması gerektiğine de vurgu yapan Prof. Dr. Yalçın, "Kaliteli beslenmelerinin önü açılmalıdır. Türkiye’de obezitede oldukça yüksek rakamlar var. Yüzde 40’ların üzerinde obezite var. Türkiye’de kadın ve çocuklardaki obezitenin önünü kesmek gerekiyor" diye konuştu.

"GÖBEKLİLERDE KANSER RİSKİ ARTIYOR"

Obezitenin kansere yakalanma oranını yüzde 30 artırdığını kaydeden Prof. Dr. Yalçın, "Eğer ideal kilomuzun üzerindeysek ve göbek çevremiz genişse o zaman özellikle meme, rahim, pankreas ve kolon gibi ağır kanserlere yakalanma oranları çok artmaktadır. O nedenle doğrudan ne yediğin değil, neyi çok yediğin önemlidir. Özellikle enerjiyi az tüketenlerde meme kanseri başta olmak üzere risk azalmaktadır" dedi.

Tüm kanserlerin üçte birinin sigaraya bağlı olarak geliştiğini kaydeden Prof. Dr. Yalçın şunları söyledi:

"Türkiye’de şu an 150 bin kanser gözüküyorsa, eğer toplum sigara içmezse görülecek kanser sayısı 100 bindir. Bu kadar açık bir örnek. Biz sigaraya alışkanlık değil, `sigara içme hastalığı` diyoruz. Türkiye bu yöndeki olumlu çalışmalarını artırarak sürdürmelidir. Gençlerde ve kadınlarda sigara sorun olmaya başladı. Risk altındakilerin sigaraya karşı dikkatli olması gerekir" şeklinde konuştu.



Alaşehir'deevde yangını: 1 kişi hayatını kaybetti

Yağış bereketi barajı doldurdu… Balıkçının yüzü güldü!

OKUL GÜVENLİĞİ, DİSİPLİN VE VELİ SORUMLULUĞU HAKKINDA GENEL TALİMAT VE DUYURU

SARUHANLI’DA EĞİTİM VE GÜVENLİK MASAYA YATIRILDI

Magnesia FK'nın yıldız golcüsü Yasin Deniz Er Galatasaray'da!..

Polis memurunun kızı babasına ait silahla kendini vurdu

Kayıp olarak aranan 16 yaşındaki Feyza, ölü olarak bulundu

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı’da Yağış Hasarına Hızlı Müdahale

Psikolojik Danışman Hilal Feyza Kartal: “Okullara yansıyan şiddet toplumsal ruh sağlığının alarmıdır”

Üniversite hocasını maganda kurşunu canından etti

ŞEHZADELER’DE DOĞASEVERLER YÜRÜYÜŞTE BULUŞTU

Şampiyonluk Yolunda Büyük Başarı: Turgutlu Belediyespor İkinci Yarıda Fark Yarattı

TİLKİSÜLEYMANİYE ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ’NDEN MESİR’E ANLAMLI HAZIRLIK

“İnsan Ektik Tarlalara”: Gülperi Öztürk’ten Depremin Yüreğe Kazınan Ağıdı

MÜZİĞİN HOCALARI AVRUPA YOLLARINDA

Saruhanlı'da vefat...

Kahramanmaraş okul saldırısında can kaybı arttı

Otomobiller çarpıştı: 4 kişi yaralandı

Bir üzücü haber daha! Ayla öğretmenin eşi acı habere dayanamadı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 18.12.2013 09:53:16 0
Tarih: 18.12.2013 09:53 Güncelleme: 18.12.2013 09:53
Haberi Sesli Oku