SARUHANLI - Tüm Etkinlik Sektörü İşveren Sendikası İzmir Şube Başkanı Gülşah Congur, hizmet sektörünün pandemi sürecinde büyük zarar gördüğünü söyleyerek ekonomik destek paketleri ve aşılar konusunda önceliğin bu alanlara verilmesi çağrısında bulundu
Tüm Etkinlik Sektörü İşveren Sendikası İzmir Şube Başkanı Gülşah Congur, etkinlik mekanlarının, organizasyon firmalarının, prodüksiyon firmalarının, eğlence ve yiyecek içecek firmalarının pandemi döneminde en fazla zarar gören alanlardan olduğunu vurgulayarak, son alınan kararlarla da bu sektörlere büyük darbe vurulduğunu aktardı. 1 Temmuz öncesinde ilgili sektörlerin 107 gün kapalı kaldığını hatırlatan Congur, alınacak ekonomik destek ve aşılama kararlarında kendilerine de öncelik verilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Congur, “Süregelen belirsizliğin artık giderilmesi lazım. Hayat ancak hizmet ve etkinlik sektörlerinin faaliyetlerine başlaması ile eski normale hızla dönecektir. Çünkü vatandaşa doğrudan hizmet veren bu sektörler. Ve ekonomiye büyük katkı sağlayanlar arasında. Bu sebeple aşıda ve ekonomik paketlerde öncelik hizmet ve etkinlik sektörü çalışanlarına verilmelidir” diye konuştu.
‘GÜNAH KEÇİSİ OLMAMALIYIZ’
1 Temmuz’da tekrar faaliyete başladıkları dönemden sonra artan maliyet ve düşük taleple karşılaşmalarının yanı sıra alınan tedbir kuralları neticesinde fazladan istihdam sağladıklarını, hiçbir önlem almayan kaçak organizasyonlarla mücadele ettiklerini, bu süreçte ciddi olarak maddi zarar yaşadıklarını söyleyen Başkan Congur, “Başarıyla yönetilen pandemiyle mücadele sürecinde biz bu sektörler olarak sukut içinde bekledik. Hiçbir olumsuzluktan şikayet etmedik. Her kurala uyarak, çalışmalarınızı küresel salgın koşullarında sürdürdük. Ancak zaten kaçırdığımız sezon da bitince alınan kararla tüm sektörlerimizde faaliyetler tekrar durduruldu. Ülke çapında binlerce insan işsiz kaldı. Yine tarih belirsizliği nedeniyle müşterilerimizle karşı karşıya geldik. Yaşananların günah keçisi hizmet sektörü olmamalıdır” diye konuştu.
‘DEVLETİMİZE GÜVENİYORUZ’
Binlerce kişiyi ilgilendiren bu sektörlerin alınacak tedbir önlemleri kapsamında çalışmayı sürdürmesi gerektiğini belirten Gülşah Congur, devlete, hükümete güvendiklerinin, alınan ve alınacak kararlara saygı duyduklarının ancak desteğe ihtiyaç duyduklarının altını çizdi. Congur sektör temsilcileri ile yaptıkları görüşmeler neticesinde elde ettikleri talepleri şöyle sıraladı: “Biz resmi firmalar olarak sorunsuz şekilde hizmet vereceğimizi geçtiğimiz aylarda ispat ettik. Ancak yine de kapatıldık. Açık, kapalı etkinlik mekanlarının, organizasyon firmalarının, prodüksiyon firmalarının, eğlence ve yiyecek içecek sektörünün çalışmalarını sürdürmesi gerekiyor. Bu sağlanamıyorsa bile bu alanlara destek verilmesi şart. En azından bizlere ödenen kaparo bedellerinin yüzde 30’unun her halukarda firmalara kalması gerekiyor. Kapalı kaldığımız tarihlerde kira bedeli talep edilmemesi için devlet yetkililerimizin en azından tavsiye kararı çıkarmasını bekliyoruz. Yine bu süre boyunca elektrik, su, reklam ve ilan vergileri ile SGK ödemelerinin talep edilmemesini bekliyoruz. Müzisyenlerimiz için işsizlik ödeneği oluşturulması oldukça önemli. Son olarak bu sektörlerde faaliyet gösteren her firmaya devlet bankalarından 6 ay geri ödemesiz uzun vadeli kredi sağlanmasını talep ediyoruz. İl Pandemi Kurullarında, Tüm Etkinlik İşveren Sendikası üyesi olan bir yetkilimiz sürekli olarak görevlendirilmesi de bizim için önemli.”