9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
MANİSA - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmelerin gündeme gelen kömür ve doğalgaz yardımlarını değerlendiren CHP Manisa Milletvekili asgari ücretlilere, emeklilere, dar gelirlilere kömür ve doğalgaz desteğinin zorun hale geldiğini belirtti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmelerinde 331 bin haneye doğalgaz desteği, 1.8 milyon haneye ise kömür yardımı yapıldığı belirtilmektedir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ihtiyaç sahiplerine yönelik yapılan Doğal Gaz Tüketim Desteği’nin ısıl harita baz alınarak iki dönemlik belirlediklerini ve tutarın yıllık 900 TL – 2.500 TL arasında değişen tutarlarda yardım yapıldığını açıkladı.
Dünya genelinde enerji krizi yaşandığından bahsediyorlar fakat Türkiye’de artan fiyatlar yüzünden krizin daha da derinleştiğinden hiç bahsetmiyorlar diyen CHP’li Bakırlıoğlu resmi açıklamalara göre enerji enflasyonunun normal enflasyonun çok çok üzerinde olduğunu hatırlatarak, enflasyon yüzde 85 iken enerji enflasyonunun yüzde 142 olduğunu söyledi.
Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü. Ülkemizde ısınma amaçlı doğalgaz kullanımız yaygın. 19 milyon hanede yaklaşık 50 milyon kişi doğalgaz ile sınıyor.
Her ne kadar ülkemizde doğalgaz yaygınlaştıkça kömür kullanımı azalsa da olsa da halen toplumun önemli bir kesimi ısınmada kömür kullanmakta.
Isınmada kömür kullanan kesimler çoğunlukla doğalgazın ulaşamadığı yerler. Köyler, kasabalar ve merkeze uzak ilçeler ve evinde kömür kullanmak zorunda kalanlar genellikle yoksullar.
Enerji krizinin yoğunlaştığı, doğalgaza bu günlerde kömür ve doğalgaz desteği büyük önem taşıyor.
Bakanlığın açıkladığı doğalgaz tüketim desteği hem hane sayısı hem de tutar olarak çok yetersiz kalıyor.
Çünkü Ankara’da kış aylarında aylık doğalgaz gideri 1.500 lirayı geçiyor.
Bayburt’ta bir ton kömür 8 bin lira olmuş ve sadece kömür parası 30 bin lirayı buluyor.
Emeklinin dar gelirlinin bu parayı ödemesi mümkün değil. En düşük aylığı 5 bin lira olan emekli maaşının yarısını kömür parasına ayırmak zorunda kalacak.
Ülkemizde 12,5 milyon emekli, dul ve yetim maaşı alan olduğunu, çalışanların yarısı asgari ücret düzeyinde olduğunu düşünürsek nüfusun büyük bir kısmı yakacak parasını ödemekte zorlanıyor.
Bu nedenle emeklilere ve asgari ücretlilere kömür ve doğalgaz desteği verilmesi gerekmektedir.
Avrupa ğlkelerindeki desteklerden bahseden Bakırlıoğlu açıklamasının devamında Avrupa ülkelerindeki elektrik doğalgaz ve diğer enerji giderleri konusundaki sosyal yardım paketlerini uygulamaya koydu.
Almanya’da artan enerji fiyatlarının vatandaşlara yansımasını azaltmak için vergi mükellefi her çalışana bir defaya mahsus 300 Avro ödeme yaptı. Geçici bir süre için akaryakıt vergilerini düşürdü. Toplu taşımanın teşvik edilmesi için haziran-eylül döneminde aylık 9 Euro’luk tren, otobüs ve metroda geçerli sınırsız toplu taşıma bileti sunuldu.
Fransa’da Doğalgaz fiyatları Ekim 2021 seviyesinde kalacak biçimde donduruldu. Yoksul hanelere 100 sterlinlik enerji ödemesi yapıldı. Elektrik fiyat artışı yılsonuna kadar yüzde 4’le sınırlandırıldı. Enerji tüketiminin yüzde 10 düşürülmesi amacıyla program hazırlandı. Yoksullara akaryakıt yardımı verildi.
İngiltere’de, düşük gelirli haneler için otomatik ödemeli 400 sterlinlik enerji indirimi uygulandı. Kamu yardımı alan yoksullara 650 sterlinlik ödeme yapıldı. Emeklilere 300 sterlinlik ek katkı sağlandı.
İtalya’da Akaryakıt vergileri bir miktar indirildi. Düşük gelirlilerin enerji faturalarına destek sağlandı, Yoksullara 200 Euro’luk ödeme yapıldı.
İspanya’da Doğalgazda KDV’nin ekim ayından itibaren yüzde 21’den yüzde 5’e düşürülmesine karar verildi.
Belçika’da Yoksullara yönelik sosyal enerji tarifelerinin süresi uzatıldı. Evini kalorifer yakıtı ile ısıtanlara 225 Avro’luk çek gönderildi. Elektrik faturalarına katkı için abonelere 300 Avro’luk çek verildi. Benzin ve motorin üzerindeki özel tüketim vergilerinin azaltıldı. Elektrik ve doğalgazda yüzde 6’lık indirimli KDV ile kalorifer yakıtı desteği 2023 yılı mart ayı sonuna kadar uzatıldı ifadelerine yer verdi.