SARUHANLI - Saruhanlı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Arguz, Büyükşehir ulaşım daire başkanlığınca karayolu toplu taşıma araçları usul ve esaslarına dair yönetmelik yürürlüğe girdiğini, bu yönetmelik kapsamında taşımacılık yapan ticari araçların almak zorunda olduğu belge ve plakaların düzenleme uygulama ve dağıtımı (UKOME) ulaşım koordinasyon merkezi tarafından yapılacağını bildirdi.
Oda Başkanı Arguz, (D4) yetki belgesi ile yolcu taşımacılığı yapan araçların belgeleri süre bitimi beklenmeden (Y) yol güzergâh belgesi alarak (Ukome) ulaşım koordinasyon Merkezi’nce istenen evraklar hazırlanarak dosyayı Şoförler odasına teslim etmeleri gerektiğini, oda olarak da kendilerinin bu dosyaları toplu halde (UKOME)’ye teslim edeceklerini kaydetti.
(Y) belgelerinin öncelikli olarak (D4) belgesi olan kişilere verileceğini, yeni müracaat edeceklerin dosyaları ise hazırlanıp daha sonra işlem yapılacağını ifade eden Arguz, şöyle dedi;
“Öğrenci, personel ve işçi taşımacılığı yapan araçlar bu servis (J) servis Plakası alarak yapabilecekler. Servis plakası alabilmek için araçla ilgili Saruhanlı belediyesinden izin belgesi, okul veya fabrikalarda sözleşmenin olması ikametinin oda kaydının vergi kaydının Saruhanlıda olması şartı aranmaktadır. Bu belgeleri almak için aranan şartlarda şoförler ile ilgili yasa gereği aranan şartlarda var. 26 yaşından gün almamış E sınıfı şoförler yaşı doluncaya kadar aracında şoför çalıştırmak zorunda. Ayrıca 62 yaşında olan araç sahipleri de araçlarında şoför çalıştırmak zorunda.”
Otobüs terminalinin şehir dışına taşınmasından dolayı yolcuların çok mağdur olduğunu ifade eden Başkan Arguz, “Manisa’ya giden araçlara servis araçlarına sabah saatlerinde eski garaja kadar gidip oradan dönmek için müsaade ediliyor. Yolcular için çarşıya gidiş dönüş için ayrıca bir ek ücret ödemeleri gerektiği için vatandaşlar zor durumda kalmıştır. Bu kararlar alınırken Manisa merkez göz önüne alınmamıştır.
Oysa Manisa Merkez’e kıyasla ilçelerde yaşayan nüfus ve araç sayısı Manisa merkezden kat kat fazladır.”
Bu durumda ilçelerde yaşayan vatandaşlar da mağdur. Taşımacılık yapan araç sahipleri de çok zor durumdadır. Zamanla bir düzene girer inşallah. Bu bir geçiş süreci. Umarız ilçelerin koordinasyon müdürleri bu konuyu gözden geçirirler.”