ÇEVRE - Isparta’nın Yalvaç ilçesinde bulunan Pisidia Antiocheia antik kentinde kazı çalışması yapılan bir Roma evinde tabandan ısınma sistemi kullanıldığı belirlendi.

Isparta’nın Yalvaç ilçesinde bulunan Pisidia Antiocheia antik kentinde kazı çalışmaları 5 yıldan bu yana Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı’nın başkanlığında sürdürülürken, kazı çalışmalarında antik kentte ilginç bir bulguya rastlandı. Kazı Başkanı Prof.Dr. Özhanlı, Roma evi kazısında tabandan ısıtma sistemi kullanıldığını söyledi.

MÖ 25 yılında yapıldığı tahmin edilen evin Anadolu evleri ile benzerlik gösterdiğini aktaran Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, "Yapılan çalışmalarda iki katlı olarak inşa edilen evin alt bölümünde hamam, sauna odaları ve alttan ısıtma sistemi kullanıldığını gördük. Konut tabanı külhandan gelen bu sıcaklık sayesinde ısıtılıyormuş. Ev taban ısıtmalı olarak tasarlanmış. Ayrıca konutta su sistemi ve kanalizasyon kullanıldığını da gördük" dedi.

"ANTİK KENTTE ALTTAN ISITMA SİSTEMİ"

Prof.Dr. Özhanlı, Pisidia Antiokheia kentinin MÖ 300 yılında altyapıda ızgara sistemiyle kurulduğunu ifade ederek, "Parseller birbirine eşit ölçülerde. Antik kentte yerin 2 metre derinliğinde bir kanalizasyon sistemi var. Kazılarda ortaya çıkardığımız atriumlu yani avlu sistemli Roma evlerinde alttan ısıtma sistemi kullanılmış. Antik kentte ilk kez böyle bir şeyi ortaya çıkardık. Yani bu topraklarda MÖ 25 yılında Isparta’nın o dönem en büyük kentinde bu metot uygulanmış" diye konuştu.

"KONUT SEKTÖRÜNDE KULLANILABİLİR"

Bugün Türkiye’de soba zehirlenmelerinden çok sayıda insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Prof.Dr. Özhanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sistem incelenerek bugünkü konut sektöründe de rahatlıkla kullanılabilir. Çok maliyetli bir sistem değil. Aslında üzerinde yaşadığımız topraklardan bihaber yaşıyoruz. O nedenle arkeolojik kazıların bugünkü medeniyetlere yapacağı katkının öneminin büyük olduğunu görüyoruz."

"ARAP AKINLARI İLE YIKILMIŞ"

Roma evinin 11. yüzyıla kadar kullanılmış olduğunu anlaşıldığını ileten Prof. Dr. Özhanlı, evin cadde üzerinde yer aldığını, bunun da varlıklı bir aileye ait olduğu ihtimalini yükselttiğini belirterek, "Ancak buna ilişkin elimizde net bir veri yok" dedi. Bulguların konutun yakılarak yıkılmış olduğunu gösterdiğini de aktaran Prof. Dr. Özhanlı, yapının büyük ihtimalle 8’inci yüzyılda Arap akınlarıyla yakılmış olduğunu sözlerine ekledi.



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 27.11.2014 09:04:38 939 0

Tarih: 27.11.2014 09:04

Haberi Sesli Oku