- PROJE KAPSAMINDA, ANNE ADAYLARININ NORMAL DOĞUMA TEŞVİK EDİLMESİ VE DAHA GÜVENLİ BİR ORTAMDA DOĞUM HİZMETİ SUNULMASINI HEDEFLİYOR
- TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KADIN ÜREME SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANI UZ.DR. SEMA SANİSOĞLU:
- "ŞUANDA ÜLKEMİZİN SEZARYEN ORANI YÜZDE 52 BU YANLIŞ ORANI DÜZELTMEMİZ LAZIM"
MANİSA - Sağlık Bakanlığı tarafından anne adaylarını normal doğuma teşvik etmek ve hastanelerin güvenli, kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Anne Dostu Hastane Projesi, pilot il olan Manisa'da başlatıldı. 
Proje kapsamında, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Manisa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, Anne Dostu Hastane Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirdi. Tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nde düzenlenen toplantıya, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) Kadın Üreme Sağlığı Dairesi Başkanı Uz. Dr. Sema Sanisoğlu, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Nuket Paksoy Erbaydar, Manisa Kamu Hasteneleri Genel Sekreteri Uz.Dr. Ayhan Korkmaz ve Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi ile Akhisar Devlet Hastanesi sağlık personeli katıldı. Pilot il olan Manisa`da ilk etapta Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi ve Akhisar Devlet Hastanesi, Anne Dostu Hastane ünvanı almak için başvuruda bulundu. Proje kapsamında başvuru yapan hastanelerin sağlıkçılarına 3 gün boyunca eğitim semineri verilecek. Çalışmalar sonucunda kriterleri yerine getiren hastanelere Anne Dostu Hastane ünvanı verilecek. 
Projenin ilk defa Manisa'da başlatılmasının gurur verdiğini belirten Manisa Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uz.Dr. Ayhan Korkmaz, Umarım bu eğitim seminerinin ardından değerlendirmeyi başarı ile geçeriz ve ilk defa Türkiye'de Merkez Efendi Devlet Hastanesi, Anne Dostu Hastane ünvanını almış olur" dedi. Anne Dostu Hastane Projesi'nin temel amacının aslında anneleri normal doğuma teşvik olduğunu anlatan Korkmaz, şöyle konuştu: "Güvenli, sağlıklı bir ortamda doğum üniteleri oluşturarak doğumu sağlamak ana amacımızdır. Bu projeye başvurmak açısından bazı kriterler var. Her hastane buna başvuramıyor. Bunlardan bir tanesi sezaryen oranlarının düşük olması, bebek dostu hastane ünvanını almış olmak, gebe okullarının hastaneler bünyesinde açılmış olması ve yine doğumdan hemen sonra anne ve bebeğin cilt temasını en erken sağlamış olmak önemli kriterlerden bazılarıdır.” 

"ÖNEMLİ OLAN BU MANTALİTEYE UYGUN İNSAN GÜCÜ YETİŞTİRMEK OLMALI" 
Amaçlarının, anne adaylarına güvenilir, konforlu ortamlarda onlarla birebir iletişime girebilecek, onları anlayan insanlarla birlikte doğum yapmalarını sağlamak olduğunu belirten THSK Kadın Üreme Sağlığı Daire Başkanı Uz.Dr. Sema Sanisoğlu, "Her kadının güvenli konforlu ortamlarda doğum yapma hakkı var. Biz bu insanlık hakkından ortaya çıkarak bunu en iyi şekilde insanlarımıza sunmamız gerekiyor. Sonuçta kadınlarımız değerli ve erkeklere göre daha fazla görevleri var" diye konuştu. Kadınlara daha çok önem vermek gerektiğini anlatan Sanisoğlu, şunları söyledi: "Bir taraftan sezaryenle mücadele ederken, `neden insanlar özel hastanelere gidiyor?` diye düşündüğümüzde anne adayları daha insani daha konforlu bire bir ilgiden ortamlar bekliyor. Dünyada eşlerin katıldığı doğumlar var. Doğum yapan kadınlarımızın yanında mümkünse tecrübe sahibi bir yakınının olması, onların sırtını sıvazlaması, ona bir bardak su vereceği ortamları her halde sağlayabiliriz. Fiziki ortamları oluşturmada artık ülkemiz çok aşama katetti. Önemli olan bu mantaliteye uygun insan gücü yetiştirmek olmalıdır." 

"TÜRKİYE'DE SEZARYEN ORANI YÜZDE 52"
Kadın doğum uzmanlarının artık doğum yaptırmak istemediğini kaydeden Sanisoğlu, doğum yaptırmanın daha çok ebenin görevi olduğunu vurguladı. Kadın doğum uzmanının ameliyatı, polikliniği ve bir sürü işi olduğunu anlatan Sanisoğlu, şöyle konuştu: "Biz bunu ebe arkadaşlara, tekrar eski uzmanlarına devredeceğiz. Bu şekilde olduğunda anne adaylarıyla ebe arkadaşlar arasında birebir ilişkiler, alakalar, her türlü temaslar daha iyi sağlamış olacaktır. Hem bir taraftan memnuniyeti artıracağız hem de artan sezaryen doğum oranları ile mücadele edeceğiz. Şuanda ülkemizin sezaryen oranı yüzde 52. Bu yanlış gidişi düzeltmemiz gerekiyor.” 

SAĞLIKÇILARA SUNUM YAPILDI
Programda Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nuket Paksoy Erbaydar, Dünya ve Türkiye'de Anne Dostu Hastane Programı'nın önemi ve felsefesi hakkında sunum yaptı.
Pilot il olarak seçilen Manisa'da olmanın heyecanını yaşadığını ifade eden Nuket Paksoy Erbaydar, Toplumsal olan ile bireysel olan arasındaki en önemli kesişme yeri gebelik, doğum ve anneliktir. Günümüzde de güncel tartışmalarda bu konunun önemini sürdürdüğünü görüyorsunuz. Bütün günlük hayattaki politik kararlar, sosyal değişimler ve her şey, toplumsal olan ve bireysel olan arasında şekilleniyor. Annelik hem bireysel hem de toplumsal pratiktir” dedi.



Vali Özkan’dan Kula ve Selendi ilçelerine ziyaret

Manisa’nın yeni Valisi Özkan'dan ilk açıklama: "Manisa'nın kalkınması ve vatandaşın mutluluğu için çalışacağız"

Başkan Zeyrek: “Manisa için tarihi bir gün”

Hobisi sayesinde hem sağlığına kavuştu hem meslek sahibi oldu

Anne Oğul gözyaşları arasında toprağa verildi

Vali Ünlü, veda ziyaretlerine başladı

Saruhanlı'da Lunapark ve Hediyelik Eşya Sergilerine Büyük İlgi

Vali Ünlü'den duygusal veda konuşması

19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ TÖRENLE KUTLANDI

17. Altın Üzüm ve Kültür Festivali Başlıyor...

Dışişleri Bakanı Fidan Saruhanlı’ya geldi

Narin için ismini değiştirdi

Narin ve kadın cinayetiyle hayattan koparılan kadınların isimleri formaya yansıdı

Vali Enver Ünlü, Saruhanlı İlçesini Ziyaret Etti

Somalı madencilerinin ailelerini üzen karar

Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı kutlandı

Saruhanlı'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 102. Yılı Kutlandı

Dilan ve Engin Polat’ın yargılanmasına başlandı

Saruhanlı’da üzüm sergilerini yağmur vurdu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 26.03.2015 09:19:53 0

Tarih: 26.03.2015 09:19

Haberi Sesli Oku