- PROJE KAPSAMINDA, ANNE ADAYLARININ NORMAL DOĞUMA TEŞVİK EDİLMESİ VE DAHA GÜVENLİ BİR ORTAMDA DOĞUM HİZMETİ SUNULMASINI HEDEFLİYOR
- TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KADIN ÜREME SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANI UZ.DR. SEMA SANİSOĞLU:
- "ŞUANDA ÜLKEMİZİN SEZARYEN ORANI YÜZDE 52 BU YANLIŞ ORANI DÜZELTMEMİZ LAZIM"
MANİSA - Sağlık Bakanlığı tarafından anne adaylarını normal doğuma teşvik etmek ve hastanelerin güvenli, kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Anne Dostu Hastane Projesi, pilot il olan Manisa'da başlatıldı. 
Proje kapsamında, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Manisa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, Anne Dostu Hastane Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirdi. Tarihi Rum Mehmet Paşa Bedesteni'nde düzenlenen toplantıya, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) Kadın Üreme Sağlığı Dairesi Başkanı Uz. Dr. Sema Sanisoğlu, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Nuket Paksoy Erbaydar, Manisa Kamu Hasteneleri Genel Sekreteri Uz.Dr. Ayhan Korkmaz ve Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi ile Akhisar Devlet Hastanesi sağlık personeli katıldı. Pilot il olan Manisa`da ilk etapta Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi ve Akhisar Devlet Hastanesi, Anne Dostu Hastane ünvanı almak için başvuruda bulundu. Proje kapsamında başvuru yapan hastanelerin sağlıkçılarına 3 gün boyunca eğitim semineri verilecek. Çalışmalar sonucunda kriterleri yerine getiren hastanelere Anne Dostu Hastane ünvanı verilecek. 
Projenin ilk defa Manisa'da başlatılmasının gurur verdiğini belirten Manisa Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uz.Dr. Ayhan Korkmaz, Umarım bu eğitim seminerinin ardından değerlendirmeyi başarı ile geçeriz ve ilk defa Türkiye'de Merkez Efendi Devlet Hastanesi, Anne Dostu Hastane ünvanını almış olur" dedi. Anne Dostu Hastane Projesi'nin temel amacının aslında anneleri normal doğuma teşvik olduğunu anlatan Korkmaz, şöyle konuştu: "Güvenli, sağlıklı bir ortamda doğum üniteleri oluşturarak doğumu sağlamak ana amacımızdır. Bu projeye başvurmak açısından bazı kriterler var. Her hastane buna başvuramıyor. Bunlardan bir tanesi sezaryen oranlarının düşük olması, bebek dostu hastane ünvanını almış olmak, gebe okullarının hastaneler bünyesinde açılmış olması ve yine doğumdan hemen sonra anne ve bebeğin cilt temasını en erken sağlamış olmak önemli kriterlerden bazılarıdır.” 

"ÖNEMLİ OLAN BU MANTALİTEYE UYGUN İNSAN GÜCÜ YETİŞTİRMEK OLMALI" 
Amaçlarının, anne adaylarına güvenilir, konforlu ortamlarda onlarla birebir iletişime girebilecek, onları anlayan insanlarla birlikte doğum yapmalarını sağlamak olduğunu belirten THSK Kadın Üreme Sağlığı Daire Başkanı Uz.Dr. Sema Sanisoğlu, "Her kadının güvenli konforlu ortamlarda doğum yapma hakkı var. Biz bu insanlık hakkından ortaya çıkarak bunu en iyi şekilde insanlarımıza sunmamız gerekiyor. Sonuçta kadınlarımız değerli ve erkeklere göre daha fazla görevleri var" diye konuştu. Kadınlara daha çok önem vermek gerektiğini anlatan Sanisoğlu, şunları söyledi: "Bir taraftan sezaryenle mücadele ederken, `neden insanlar özel hastanelere gidiyor?` diye düşündüğümüzde anne adayları daha insani daha konforlu bire bir ilgiden ortamlar bekliyor. Dünyada eşlerin katıldığı doğumlar var. Doğum yapan kadınlarımızın yanında mümkünse tecrübe sahibi bir yakınının olması, onların sırtını sıvazlaması, ona bir bardak su vereceği ortamları her halde sağlayabiliriz. Fiziki ortamları oluşturmada artık ülkemiz çok aşama katetti. Önemli olan bu mantaliteye uygun insan gücü yetiştirmek olmalıdır." 

"TÜRKİYE'DE SEZARYEN ORANI YÜZDE 52"
Kadın doğum uzmanlarının artık doğum yaptırmak istemediğini kaydeden Sanisoğlu, doğum yaptırmanın daha çok ebenin görevi olduğunu vurguladı. Kadın doğum uzmanının ameliyatı, polikliniği ve bir sürü işi olduğunu anlatan Sanisoğlu, şöyle konuştu: "Biz bunu ebe arkadaşlara, tekrar eski uzmanlarına devredeceğiz. Bu şekilde olduğunda anne adaylarıyla ebe arkadaşlar arasında birebir ilişkiler, alakalar, her türlü temaslar daha iyi sağlamış olacaktır. Hem bir taraftan memnuniyeti artıracağız hem de artan sezaryen doğum oranları ile mücadele edeceğiz. Şuanda ülkemizin sezaryen oranı yüzde 52. Bu yanlış gidişi düzeltmemiz gerekiyor.” 

SAĞLIKÇILARA SUNUM YAPILDI
Programda Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nuket Paksoy Erbaydar, Dünya ve Türkiye'de Anne Dostu Hastane Programı'nın önemi ve felsefesi hakkında sunum yaptı.
Pilot il olarak seçilen Manisa'da olmanın heyecanını yaşadığını ifade eden Nuket Paksoy Erbaydar, Toplumsal olan ile bireysel olan arasındaki en önemli kesişme yeri gebelik, doğum ve anneliktir. Günümüzde de güncel tartışmalarda bu konunun önemini sürdürdüğünü görüyorsunuz. Bütün günlük hayattaki politik kararlar, sosyal değişimler ve her şey, toplumsal olan ve bireysel olan arasında şekilleniyor. Annelik hem bireysel hem de toplumsal pratiktir” dedi.



Çocukluk arkadaşını kız meselesi nedeniyle çıkan tartışmada silahla vurarak öldürdü.

Çocukluk arkadaşını silahla vurdu! Kız meselesi kanlı bitti!

Soma ilçesinde kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan gölette balık ölümlerinin önüne geçmek için kurumlar seferber oldu.

Balıklar ölmesin diye zamanla yarıştılar

Spor Toto Minikler Türkiye Judo Şampiyonası, Mardin’de 72 ilden gelen bin 344 sporcunun katılımıyla Artuklu Yeni Spor Salonu’nda yapıldı.

Salihlili judocular Erel ve Madan, Mardin’de şampiyon oldu

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: "Özellikle gençlerimizde ve kadınlarımızda sigara kullanım oranları artmaya başladı"

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Berber oldukları öğrenilen iki arkadaş araçlarının yanında başlarından vurulmuş halde ölü bulundu.

Tüyler ürperten olay! İki genç başlarından vurulmuş halde ölü bulundu

Dizi ve sinema filmi setlerinde başlayan 15 yıllık dostluklarını, Kulyas 2 isimli korku tarzındaki sinema filminde oyunculuklarıyla taçlandırdı.

MUHTEŞEM İKİLİ KULYAS 2'DE

Sağnak Serra Kalaycı 200 metre karışık, 100 metre ve 200 metre sırtüstünde ikinci.

Yunusemreli yüzücüler SEM yarışlarında göz doldurdu

Meme kanseri tanısı konulan 88 yaşındaki bir hastaya, anestezi verilmeden, palyatif tedavi amacıyla mikrodalga ablasyon işlemi başarıyla uygulandı.

O hastanede ilk kez uygulandı

"Hastalarımız tahlil hizmetine çok hızlı ulaşabiliyor"

Menemen'de hastane konforunda poliklinik

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Özel Aliağa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görev yapan eğitmenlere teşekkür sertifikası takdim etti.

Aliağa’da engelleri aşan eğitim

Alaşehir'de 2 bin 903 kök kenevir ve 8 kilo 820 gram kubar esrar ele geçirildi.

Alaşehir'de yasa dışı kenevir ekimine jandarma darbesi

Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, "Yaşayan İnsan Hazinesi - Kültürel Miras Taşıyıcısı Hayri Dev'i ölümünün 7. yılında saygı, hürmet ve özlemle anıyoruz" dedi.

Başkan Arslan vefatının 7. yılında Hayri Devi unutmadı

Kemalpaşa ilçesinde bakım ve onarım çalışması sırasında elektrik akımına kapılan genç işçi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Elektrik akımına kapılan genç işçi hayatını kaybetti

Özge Ceren Deniz ile İnanç Öktemay’ın elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybettiği olaya ilişkin davaoa sanık sayısı 45’e yükseldi.

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Belediye İş 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Atalay: "Cemil Başkan baskıyla, tehditle bizleri eline almaya çalışıyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işten çıkartılan işçilerin eylemi 9'uncu gününde sürüyor

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 26.03.2015 09:19:53 1184 0

Tarih: 26.03.2015 09:19 Güncelleme: 26.03.2015 09:19
Haberi Sesli Oku
18.07.2025 16:54:00