Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, dolu ve fırtınadan üzüm bağlarının büyük zarar gördüğü Alaşehir’in afet bölgesi ilan edilmesini isteyerek, “Yaklaşık 3 bin dekar arazide hasar meydana gelmiştir. Bu üzüm rekoltesini de etkileyecek bir rakamdır” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkan Vekili ve Tarsim Yönetim Kurulu üyesi de olan Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman Soman, Manisa Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa Kaçire, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Gür ve Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ile birlikte Alaşehir`e bağlı Yeşilyurt ve Killik beldeleri ile Caberfakılı, Gümüşçay, Ilgınköy, Çakırcalı ve Zobran köylerinde doludan zarar gören bağlarda incelemelerde bulundu.

Daha sonra basın mensuplarına bir açıklama yapan Sorman, bölgede dolu yağışından dolayı zararın büyük olduğunu, bölgenin bir an önce afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Sorman, “Dün gece başlayan ve 1 saat süren dolu ve fırtınanın etkisiyle taneler yere düşmüş, bağlar yan yatmıştır. Bunun zararı sadece bu yıla değil, çubukların tamamen üretim vermemesi ve sürgün yapmamasından dolayı önümüzdeki üretim yılı da etkilenmiştir. Büyük emeklerle yetiştirilen üzümde maalesef çiftçimizin sigorta yaptırmamasından dolayı büyük hasar meydana gelmiştir.

Şayet çiftçilerimiz bağlarını sigorta yaptırmış olsaydı, zarar sigorta tarafından karşılanmış olacaktı. Fırtına ve doludan dolayı bağlar yere yatmıştır. Bunları hükümet yetkililerine ve Tarım Bakanımıza iletip, bölgenin acilen afet bölgesi ilan edilmesi ve çiftçilerimin borçlarının ertelenmesi için talepte bulunacağız. Yaklaşık 3 bin dekar arazide hasar meydana gelmiştir. Bu üzüm rekoltesini de etkileyecek bir rakamdır" dedi.

Sigorta yaptıran çiftçilerin zararlarının Tarsim tarafından karşılanacağını vurgulayan Sorman, hasar tespit çalışmalarına yarın sabah başlanacağını belirterek şunları söyledi:  

"Tarsim tarafından tespitlerin yapılmasının ardından üreticilere zararları hemen ödenecektir. Ama sigortasını yaptırmayan üreticilerimiz maalesef ancak hükümet tarafından bölgenin afet bölgesi ilan edilmesiyle zararlarının bir kısmını karşılayabileceklerdir. Tüm çiftçilerimizin oluşacak hasarlarının ödenmesi için mutlaka sigorta yaptırmaları gerekmektedir."

Yaşanan afetten dolayı geçen yıla oranla rekoltede yüzde 45`e varan azalma olacağını kaydeden Sorman, "Üreticilerimiz ürünlerini emanete vermesinler, ihtiyaçları kadar üzümlerini satmalı veya Ziraat Odaları tarafından temin edilen depolarda ürünlerini muhafaza etmelidirler. Şayet üreticilerimizin üzümlerini emanete döktükleri takdirde bu sene üzüm 6 liradan aşağı düşmez" dedi.



Ferdi Zeyrek davası Manisa 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam ediliyor

Bahis soruşturmasında Manisa FK’da iki oyuncu gözaltına alındı

Üniversitede 2'nci kattan düşen Selda yaşamını yitirdi

Manisa Oryantiringde fırtına gibi esti

Nefes borusuna mandalina kaçan öğrenciyi Heimlich manevrasıyla kurtardı

Ferdi Zeyrek davası: Sanıklar suçlamaları reddetti

Manisa'ya Türkiye'de 6'ncı Adli Toksikoloji Laboratuvarı yetkisi

Büyükbelen Yolunun İhalesi 7 Ocak 2026’da

Manisa GSB Kadın Voleybol Takımı Türkiye ikincisi oldu

1 kişinin öldüğü kazada belediye başkanının oğlu da ağır yaralandı

Sahte içki operasyonu: 2 bin 850 litre etil alkol ele geçirildi

Motosiklet kazasında ölü sayısı 2'ye çıktı

Yolcu minibüsü devrildi: 7 yaralı

Kavga değil adeta meydan muharebesi: Taş, sopa ve silah kullanıldı, 1 kişi yaralandı

Gündem yaratacak iddia: Memura 30 bin TL'lik seyyanen zam teklifi geri çekildi

Yılbaşı öncesi kaçak içki operasyonu

Park halindeki otomobil küle döndü

Alkolün etkisi ile araçta sızdı, vatandaşlar hayatından endişe etti

Kaybolan çocuk için arama çalışmaları başlatıldı

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Cuma günü görev yapacak doktorlar

Şehzadeler Belediyesi’nden Başkan Gülşah Durbay’ın Sağlık Durumuna İlişkin Açıklama

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 13.08.2013 08:57:01 1032 0
Tarih: 13.08.2013 08:57 Güncelleme: 13.08.2013 08:57
Haberi Sesli Oku

Güncel

Güncel Haberleri