SAĞLIK - Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, "Akıllı telefonlar göz bozukluklarını artırıyor" dedi.

Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Altıparmak, göz sağlığında dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda bilgilendirdi. Miyopin (uzağı net görememe) hastalığının genetik olduğunu belirten ve anne veya babasının miyop olan bir çocuğun doğar doğmaz olmasa bile ilerleyen yaşlarda miyop olma olasılığının yüksek olduğunu kaydeden Altıparmak, "Günümüz dünyasında çocuklarımız zaten yoğun bir biçimde okul, ders ve proje gibi aktiviteler nedeniyle bilgisayar kullanıyor, okuyorlar. Bunu son yıllarda aynı zamanda akıllı telefonlar da eklendi. Özellikle akıllı telefonlar çocuğun gözlerini bozabiliyor, miyopiyi hızlandırabiliyor. Bu nedenle ailelerin akıllı telefon kullanan çocuklarına kullanım süresiyle ilgili sınırlamalar getirmeleri önemli" diye konuştu.

"AKILLI TELEFONLAR MİYOPİYİ TETİKLEYEBİLİYOR"
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Altıparmak, son yıllarda giderek daha yaygın kullanılan, hatta herkesin günlük hayatının parçası haline gelen akıllı telefonların da miyopinin tetiklenmesinde ve artmasında etken olabileceği uyarısında bulunarak sözlerine şöyle devam etti: "Günlük yaşamdaki mevcut yakın çalışma yüküne ek olarak, gözlerimizi daha da yakın bir faaliyete zorlayan bu cihazlar, genellikle standart okuma mesafesi olan 40-50 santimden daha da yakında tutuluyor, sıklıkla da daha küçük cisimleri görmek için bizleri zorluyor. Bu da miyopinin ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde yepyeni bir risk faktörü olabiliyor. Akıllı telefon kullanıcıları sürekli cihazlarının ekranına bakınca uzak görme yetenekleri bozuluyor."

"ÇOCUKLARINIZA TEKNOLOJİK ÜRÜNLERLE VAKİT GEÇİRMESİ İÇİN SINIRLI ZAMAN TANIYIN"
Özellikle göz numarasının aktif olarak değiştiği ve gözde ´emetropizasyon´ adı verilen numaranın doğal gelişim süresi içinde düzene girdiği ilk 9-18 aylık sürede bebekleri bu tür cihazlardan uzak tutmanın yararlı olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Altıparmak, "Emetropizasyonın azalarak da olsa sürdüğü ilk 8-10 yaş ve hatta sonrası döneminde de çocuklarımızı bu tür cihazlardan mümkün olduğunca belli kurallar koyarak ve süre sınırları getirerek faydalandırmak önemli olabilir. Miyop olmayan çocuğun miyoplaşma riskini bu şekilde azaltabilir, miyop olan çocuğun da numara artış hızını bu şekilde yavaşlatabiliriz" ifadelerini kullandı.

"ÇOCUĞUN DIŞ AKTİVİTELERLE İLGİLENMESİ MİYOPİ RİSKİNİ AZALTIYOR"
Açık havada daha çok zaman geçiren çocuklarda miyopinin daha seyrek görüldüğünü ortaya koyan çalışmaların literatüre girdiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Altıparmak, özellikle görme kusurlarının aktif olarak değiştiği ilk 8-10 yaş döneminde çocukların dış aktivitelerle daha sık ilgilenmelerinin miyopi gelişim riskini azalttığını söyledi.



SARUHANLI’DA BAYRAMLAŞMA GELENEĞİ SÜRÜYOR: PROTOKOL TEK YÜREK OLDU

Katliam gibi kaza: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 111. Yılı Törenle Anıldı

Salihli’de Motosiklet Kazası: 70 Yaşındaki Sürücü Hayatını Kaybetti

Saruhanlı'da kız futbol takımı kuruldu

Saruhanlı'da soğuk hava bağlara zarar verdi

Kemal Önal Sokak Modern Görünümüne Kavuştu

Saruhanlı’da 12. Sınıf Öğrencileri İçin Anlamlı İftar Buluşması

Saruhanlı’da Engel Tanımayan Şampiyon: Muhammed Emin Çiftçi İl Birincisi Oldu

Saruhanlı’da Vefat…

Belen Yolu Projesinde Önemli Adım: 1,6 Milyar TL’lik Sözleşme İmzalandı

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı Saruhanlı’da Coşkuyla Anıldı

DÜNYA BÖBREK GÜNÜ: SAĞLIKLI BÖBREKLER, SAĞLIKLI BİR YAŞAM

Saruhanlı Belediye Başkanı Ekrem Cıllı’dan 12 Mart Mesajı

Mütevellili Mahallesi’nde 1500 Kişilik İftar Sofrası Kuruldu

Başkan Cıllı’dan 8 Mart’ta Kadınlara Anlamlı Jest

Saruhanlı Devlet Hastanesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

Saruhanlı’da Yeni Devlet Hastanesinin Yapımına Başlandı

Manisa'da hissedilen bir deprem meydana geldi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 2.02.2016 08:42:59 0
Tarih: 02.02.2016 08:42 Güncelleme: 02.02.2016 08:42
Haberi Sesli Oku