Anahtar Kelimeler: Akıllı baston gözleri olacak

MANİSA - Boğaziçi Üniversitesinde görme engelli bir öğrenci tarafından tasarlanan ve Vestel tarafından geliştirme çalışmaları devam eden WeWalk Akıllı Bastonun prototipi Manisa´da gerçekleştirilen Beyaz Baston Günü etkinliğinde test edildi. Baston sayesinde görme engelliler herhangi bir engel karşısında bir-bir buçuk metre öncesinden uyarı alacak, telefonlarını açabilecek. 
Manisa´da Beyaz Baston Günü, düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. Manisa Altı Nokta Körler Derneği üyeleri ve protokol üyeleri Cumhuriyet Meydanı´ndan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Egemenlik Meydanı´na kadar birlikte yürüyerek empati yaptı. Gözlerini kurdele ile bağlayan protokol üyeleri görme engellilerin neler yaşadığına yakından tanıklık ettiklerini belirtti. 
Yürüyüş öncesi Cumhuriyet Meydanı´nda bir açıklama yapan Yunusemre Muhtarlar Derneği Başkanı ve Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Hüseyin Pehlivan´ın eşi Bedriye Pehlivan, ?Manisa´da bu yıl 3´üncü kez artık geleneksel hale getirdiğimiz beyaz bastonlarımızı alacağız, görenlerin gözlerini bağlayacağız ve onlardan empati kurmalarını isteyeceğiz. Körlerimizin özellikle gelişen Manisa´nın içinde yaşamları hakkında daha güzel bilgiler edineceğiz ve şehrin mimarisinde, imarında söz sahibi olanlar görme engelliler ve diğer engellilerin yaşadıkları sıkıntıları bire bir anlayacaklar diye ümit ediyorum? dedi.
Altı Nokta Körler Derneği Manisa Şube Başkanı Hüseyin Pehlivan ise vatandaşlara seslenerek, ?Bizleri, tüm engellileri, yollarda, kaldırımlarda engelsiz bir şekilde yürüyebilmemiz için bıraktıkları ufacık bir parça eşyanın bile bizim hayatımızın ilerlemesine engel oluyor. O yüzden gereksiz eşyaları yol kenarlarına, araçlarını engelli rampalarına park etmesinler ve bizler bağımsız olarak sokaklarda dolaşabilelim? diye konuştu.

Gözlerini bağlayıp beyaz bastonla yürüdüler
Yapılan konuşmaların ardından etkinliğe katılan protokol üyeleri gözlerini beyaz kurdele ile bağlayarak görme engellilerle birlikte beyaz bastonları kullanarak yaklaşık 500 metre yürüyerek empati kurmaya çalıştı. Yol boyunca Dernek Başkanı Hüseyin Pehlivan Vestel tarafından geliştirme aşamasında olan WeWalk Akıllı Bastonun prototipini de test etti. Bütün yolu gözleri kapalı olarak yürüyen Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, ?Görme engelli kardeşlerimizin işinin ne kadar zor olduğunu Cumhuriyet Meydanı´ndan buraya gelene kadar farkına vardık. Görme engelliler için yaşamı kolaylaştırmak lazım. O yüzden bugün bu farkındalık oluşturmak için biz de gözlerimizi kapayarak bastonlarla buraya kadar geldik. Büyükşehir Belediyesi olarak görme engelli kardeşlerimizin hayatlarını şehir içerisinde nasıl yaşanabilir hale getirecekse başkanımızın da talimatları var getireceğiz inşallah. Görme engelli kardeşlerimize bu mevcut beyaz bastonları Büyükşehir Belediyesi olarak veriyoruz. Her yıl aynı şekilde yine bu yardımlarımızı yapıyoruz. Sürekli iletişim içerisindeyiz. Hayatlarını yaşanabilir hale getiririz. Ama gerçekten zormuş. Şurada yürüdüğümüz 500 metre. Bize bu konuda hayatın zorluğunu gösterdi? ifadelerini kullandı.

Akıllı Baston test edildi
Etkinliğe 20 personeli ile birlikte katılan Vestel Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Şahingöz ise Boğaziçi Üniversitesinde görme engelli bir öğrenci tarafından tasarlanan ve Vestel tarafından AR-GE çalışmaları devam eden WeWalk Akıllı Baston hakkında açıklamalarda bulundu. Etkinliğe Akıllı Bastonun prototipini getirerek test ettiklerini kaydeden Şahingöz şunları dile getirdi: 
?Bu bastonumuzu burada ilk defa denemiş olduk. Bastonumuzun özelliği şöyle; telefondan mesafeyi ayarlayabiliyorsunuz bluetooth bağlantısıyla bağlanıyor. 1 metre veya bir buçuk metre olarak ayarlandığı zaman bu bastonlar 45 derecelik bir eğimle tutuluyor. Bel ve üst bölgesindeki engelleri titreşimle iletiyor. Titreşim alındığı zaman tehlikenin farkına varılarak daha dikkatli davranılıyor veya yön değiştirilerek engelin olmadığı tarafa yönlenebiliyorsunuz. Ayrıca bununla telefonları cevaplayabiliyorsunuz. Telefon geldiğinde titriyor. Bluetooth kulaklık ile buradan telefona cevap verebiliyorsunuz. Bunun üzerinde bir tane touchpad olacak. Yani elimizle telefonu kontrol edebileceğimiz bir kısım olacak. O kısımlar henüz geliştirme aşamasında. Bu şekilde görme engelliler yolunu bulabilecek.? 
Etkinliğe Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mümtaz Kahya, MASKİ Genel Müdürü Yaşar Coşkun, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, daire müdürleri, görme engelli vatandaşlar katıldı.
Etkinlik Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştiren pilav hayrı ile sona erdi.



Saruhanlı’nın Büyükbelen ve çay mevkiinde başlayan yangınlar ekiplerin hızlı müdahalesiyle kısa sürede büyümeden kontrol altına alındı.

Saruhanlı’da Yangın…

Motosiklet ile otomobilin çarpışması sonucunda meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti .

Motosiklet ile otomobil çarpıştı: 1 ölü

Motosiklet ile kamyonetin çarpıştığı kazada, alev topuna dönen motosikletin sürücüsü feci şekilde yanarak hayatını kaybetti.

Motosiklet alev topuna döndü, sürücü yanarak hayatını kaybetti

Akhisar ve Köprübaşı ilçelerindeki orman yangınları kontrol altına alındı.

Köprübaşı ve Akhisar yangınları kontrol altına alındı

Manisa İl Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk için, kurumda görev değişikliği nedeniyle veda programı düzenlendi.

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Kırkağaç ilçesinin dünyaca ünlü kavunu AB’den tescil alan 38. ürün oldu.

Kırkağaç ilçesinin dünyaca ünlü kavunu AB’den tescil alan 38. ürün oldu

Kütahya’nın Gediz İlçesine bağlı Yeşilçay köyünde yapılan yağmur duası çevre köylerinde büyük bir katılımıyla gerçekleştirildi.

GEDİZ YEŞİLÇAY KÖYÜNDE YAPILAN YAĞMUR DUASINA YOĞUN KATILIM OLDU

Süper Amatör Lig'in yeni ekiplerinden Çınarobaspor, teknik direktörlüğe Musa Öz'ü getirdi.

Çınarobaspor'da Musa Öz dönemi

Manisa’nın Köprübaşı ilçesinde zirai alanda başlayan yangının ormana sıçraması sonrası devam eden yangına ekiplerin müdahalesi sürüyor.

Köprübaşı ilçesinde de orman yangını başladı

Alaşehir ilçesinde sürücüsünün farlarını açtığı otomobil seyir halindeyken birden alev alarak yandı. Yangın ormanlık alana sıçramadan söndürüldü.

Otomobil alev alev yandı

Yürüyüşe çıktıktan sonra kaybolan yaşlı adamdan 4 gündür haber alınamıyor.

Kayıp yaşlı adamdan 4 gündür haber yok

Kamyonundaki arızayı kontrol etmek için aracından inen sürücü, bir başka kamyonun arkadan çarpması üzerine olay yerine hayatını kaybetti.

Kamyonundaki arızayı kontrol için inen sürücü başka bir kamyonun altında kaldı

Jandarma Komutanlığı ve Narkotik Şube Müdürlüğü tarafından Alaşehir ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda 40 bin 892 sentetik ecza hapı ele geçirilirken, 1 kişi gözaltına alındı.

Manisa’da jandarmadan uyuşturucuya darbe

Kadın arkadaşını bıçaklayarak öldüren şahıs, kendisini asarak intihar etti.

Kadın arkadaşını öldürüp intihar etti

Bahçelerinin zarar gördüğünü düşünerek yangın yerine geldi

Bir asırdır antik kentte yaşayan Durmuş dedeyi zar zor ikna ettiler

Kavganın ardından hayatını kaybeden 21 yaşındaki Arda Deniz Onat için sessiz yürüyüş düzenlendi.

Kavgada ölen Arda Deniz Onat için yürüyüş yapıldı

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 16.10.2017 16:02:01 623 0

Tarih: 16.10.2017 16:02 Güncelleme: 16.10.2017 16:02
Haberi Sesli Oku

Gündem

Gündem Haberleri
26.07.2025 14:25:00