SAĞLIK - Türk bilim insanları, Akdeniz Anemisi ya da tıptaki adıyla Talasemi tedavisinde kullanılmak üzere yeni bir ilaç adayı molekül geliştirdi. Üsküdar Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi ortaklığı ile üç yıldır devam eden çalışmalar sonunda mikroalglerden yeni bir şelatör ilaç molekülü elde edildi. Talasemi hastalarında ölüme yol açan demir yığılımını önleyen ilaç adayı molekülünü ilaca dönüştürmek üzere Avrupa Patent başvurusu yapıldı. 

Akdeniz Anemisi ya da tıptaki adıyla Talasemi tedavisinde kullanılmak üzere Üsküdar Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi ortaklığında 2013 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında yeni bir ilaç adayı molekülü elde edildi.

TÜBİTAK Projesi kapsamında Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Belkıs Atasever Arslan ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, Sabancı Üniversitesi´nden Dr. Ahmet Can Timuçin ve Prof. Dr. Selim Çetiner 3 yıl süren araştırmaları sonucunda mikroalglerden yeni bir şelatör ilaç molekülü elde etti. 

Talasemi tedavisinde kullanılabilecek ilaç adayı molekülün ilaca dönüştürmek üzere Avrupa Patent başvurusu yapıldı. Bu patent ile dünyada Talasemi dışında demir yığılımı olan birçok hastalıkta kullanılabilecek ve ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlayacak, düşük maliyetli ulusal ilaç üretiminin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Akdeniz Anemisinin (Talasemi) ülkemizin de içerisinde bulunduğu Akdeniz bölgesinde, Orta Doğu, Hindistan, Uzak Doğu ve Afrika´da sıklıkla görülen kalıtsal bir hastalık olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Belkıs Atasever Arslan, ?Dünyada her yıl 300 binden fazla çocuk bu hastalıkla dünyaya gelirken hastalığın çeşitli alt grupları bulunmaktadır? dedi. 

Şelatör ilaçlar demir yığılımını önlüyor

Hastalığın tedavisinde kullanılan şelatör ilacın demir yığılımını önlediğini belirten Arslan, ?Özellikle beta talasemi majör hastalığında yaşam boyu düzenli kan transfüzyonu yapılması gerekmekte ancak bu vücutta demir yığılımına neden olmaktadır. Demir yığılımı, kalp yetmezliği, siroz ve endokrin anormalliklere yol açar ve Akdeniz anemisinde ana ölüm nedenlerinden biri demir yığılımıdır. Bu nedenle hastalar demiri uzaklaştıran şelatör ilaç tedavisi görmektedirler? diye konuştu. 

 



Saruhanlı Belediyesi’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

Manisa’da Devlet Övünç Madalyası ve Berat Tevcih Töreni düzenlendi

Saruhanlı, İzmir’in su kuyusu planına karşı sesini yükseltiyor!

Saruhanlı'dan İzmir'e su kuyusu tepkisi

Acılı babadan yürek burkan paylaşım: "Böyle gittik, dönemedik"

Dumfet Manisa İl Başkanı Balta: DUMFED Manisa'da Teşkilatlanma Hızla İlerliyor

Bakanlık zeytinyağındaki son hileyi ifşa etti! Organik diye satılıyordu içinden çıkanlar şaşırttı

CHP’den Başkan Ekrem Cıllı’ya taşınmaz satışı eleştirisi: "Verdiğiniz sözleri unutmayacağız”

Saruhanlı'dan İzmir’e su aktarımına tepki: Kaderimizle oynamayın, günahtır!

Yunusemre 100. Yıl Meydanı’nda iftar sofrası kurdu

Yunusemre’de Ramazan Çarşısı kuruldu

Gölmarmara'da 2 bin kişilik iftar sofrası

Manisa Büyükşehir’de en düşük maaş 42 bin lira oldu

Lavender Robotics İtalya'dan 2 ödülle döndü

Soma davasına savcılık mütalaasını verdi

Ege'de korkulan oldu! Profesör tehlikenin geldiğini açıkladı

Baba dediği kişi gerçek babasının katili çıktı! Gerçeği DNA testiyle çıktı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 29.09.2016 10:15:25 508 0

Tarih: 29.09.2016 10:15
Haberi Sesli Oku
9.04.2025 15:41:00