POLİTİKA - AK Parti, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine uyum çalışmaları hususunda 5 ayrı konudan biri olan seçim ve siyasi partiler mevzuatında yapılacak değişiklikler için düğmeye bastı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´nin gündeme getirdiği seçim ittifakları konusu da bu komisyonun gündeminde olacak.

AK Parti yönetimi, yeni hükümet sistemine teknik anlamda uyum içeren ve özellikle yerel seçimleri ilgilendiren düzenlemeleri Mart 2018´e kadar TBMM´den geçirmeyi planlıyor. Siyasi Partiler Yasası ve seçim mevzuatında yapılacak uyum çalışmaları için ise acele edilmeyecek. AK Parti´de seçimlerde siyasi partilerin ittifak yapabilmesi, seçim sisteminin değiştirilmesi ve yüzde 10´luk seçim barajının düşürülüp düşürülmemesi konusunda yapılacak çalışmaların 2019´un ortalarına kadar devam ettirilmesi planlanıyor. Bahçeli´nin ?Cumhur ittifakı´ önerisi henüz kapsamlı olarak AK Parti´nin yönetim kademesinde değerlendirilmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da son yapılan uyum toplantısında da bu konuda bir görüş belirtmediği öğrenildi. AK Partili kurmaylar, ittifaklar yasal hale getirilse bile ?Tabanda ittifak´ sağlanamadığı sürece, bunun bir anlam ifade etmeyeceği görüşünde. AK Parti kaynakları, ittifaklar yasal olmadığı için geçmişte farklı yolların denendiğini hatırlatarak ?En azından yasaklamanın kalkması doğru olabilir. İttifak yapılacak diye bir zorunluluk yok ama şeffaf bir şekilde yapılmasının önü açılabilir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ayrı bir oy pusulası olacağı için, burada bir ittifaka ihtiyaç yok çünkü şahıslar yarışacak. O sebeple milletvekili seçimleri için ittifaklar düşünülebilir? görüşünü dile getirdi.

DARALTILMIŞ BÖLGE ÖNE ÇIKIYOR
Tartışma konusu olan yüzde 10´luk seçim barajının, ?Yönetimde istikrar´ ilkesi nedeniyle, düşürülmesinin şu anda gündemde olmadığını ifade eden AK Parti kurmayları ?İlerleyen süreçte, seçim sistemi bir bütün olarak ele alınacak. İttifaklar ve seçim barajı da bunun bir unsuru olabilir. Burada daraltılmış bölge sistemi öne çıkıyor. Çünkü özellikle büyükşehirlerde bir milletvekili 100-150 bin seçmenin oyuyla seçilirken, küçük yerlerde 20-30 bin oy yetiyor. Daraltılmış bölge üzerinde mutabakat sağlanabilir. Böyle olursa, seçim barajının zaten bir anlamı kalmayacak? değerlendirmesini yaptı. Bu arada, seçim ittifakları konusunda ilk denemenin 2019 Mart ayındaki yerel seçimlerde yapılabileceği belirtiliyor. Yerel seçimlerde özellikle bazı yerlerde MHP ile ortak hareket edilebileceğine dikkat çekiliyor. AK Parti kulislerinde, özellikle diğer partilerin bir ilde belli bir aday bir aday üzerinde yapabilecekleri ittifaklara karşı MHP ve AK Parti´nin de iş birliğine gideceği konuşuluyor.



Başkan Durbay'a görev yaptığı belediyede duygusal veda

Özgür Özel duygularına hakim olamadı

Manisa’dan İzmir için su çağrısı

Demet Evgar’dan Gülşah Durbay için duygusal veda mesajı

Bülent Arınç’tan Gülşah Durbay için başsağlığı mesajı

Uçuruma yuvarlanan motosikletin sürücüsü öldü

İzmir’de otobüs ile ticari araç çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Av yolculuğu faciayla bitti

Kaymakam Acar'dan Başkan Durbay için taziye mesajı

Gülşah Durbay’ın cenaze programı belli oldu!

CHP Genel Başkanı Özel'den duygu dolu mesaj

Manisalılar Şehir Hastanesi’ne akın etti!

Son dakika…Gülşah Durbay vefat etti!…

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Pazar günü görev yapacak doktorlar

Akhisar'da Uyuşturucu Tacirlerine Büyük Darbe: 5 Şüpheli Tutuklandı

Saruhanlı'da vefat...

Manisa takımları, haftayı galibiyetle kapattı

Başkan Durbay'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

Kırkağaç'ta uzman erbaşların mezuniyet coşkusu

Beton mikserinin çarptığı sağlık çalışanı 7 günlük yaşam savaşını kaybetti

Bir anlık öfke evi kül etti: 1 tutuklama

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 1.01.2018 08:49:04 584 0
Tarih: 01.01.2018 08:49 Güncelleme: 01.01.2018 08:49
Haberi Sesli Oku