MANİSA - Türkiye´de 600 bin kişinin Alzheimer hastalığıyla mücadele ettiğini belirten Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Gülşen Damgacı, erken teşhisin önemine dikkat çekerek, ?Genetik geçiş olarak baktığımızda ailesinde, birinci derece akrabalarında, anne, baba, kardeş gibi Alzheimer hastalığı olan mevcut kişilerde bu hastalık riski yaklaşık 2 kat kadar artmaktadır? dedi. 
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Gülşen Damgacı, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolaysıyla açıklamalarda bulundu. Damgacı, Alzheimer hastalığının başta unutkanlık olmak üzere, konuşma bozukluğuna giden, yer bulmada zorlanma, eşyaları ya da kişileri tanıyamama ile giden bellek problemleri yanında saldırganlık, uyku bozukluğu, belirsizlik, mutsuzluk, depresyon gibi belirtileri de içine alan, davranışsal problemlerle giden dejeneratif bir beyin hastalığı olduğunu söyledi. Dünyada 47 milyon kişide bu hastalığın olduğunu kaydeden Gülşen Damgacı, bu rakamın 2030 yılında 76 milyona çıkacağını vurguladı. Ülkemizde 600 bin kişi ve ailesinin Alzheimer hastalığıyla mücadele ettiğini kaydeden Damgacı, ?Genetik geçiş olarak baktığımızda ailesinde, birinci derece akrabalarında, anne, baba, kardeş gibi Alzheimer hastalığı olan mevcut kişilerde bu hastalık riski yaklaşık 2 kat kadar artmaktadır. Ama bunun dışında genetik geçiş oranımız yaklaşık yüzde 2 ila 5 gibi bir orandadır. Hasta öncelikle bize unutkanlık şikayetiyle başvurur. Ancak hastalar unutkanlığının farkında değiller. Genelde yakınları tarafından fark edilir. Yeni olayları öğrenmede güçlük yaşarlar. Kişileri tanımada zorluklar olur. Yön bulmada zorlanırlar. Bunun yanında para saymada güçlükleri olur. Kelime bulmada zorlanma, bunun yanında beceriksizlik gibi belli kusurların yanında saldırganlık, bazen yakınlarını para çalmakla suçlama gibi belirtilerin eşlik ettiği bir bellek problemidir aslında. Hasta bunun farkında olmayabilir. Ama hasta yakınları bunun farkındadır. Yaşlılık demek unutkanlık demek değildir. ´Yaşlıdır unutur´ kelimesi aslında bizim için bu hastalığı erken teşhis etmede yanlış bir bakış açısı oluşturmaktadır. O yüzden erken teşhiste hastalığın tanı ve tedavisi önemli olduğundan bu anlamda hastaları takip etmek önemlidir? diye konuştu.
Yaş arttıkça hastalık riskinin arttığına dikkat çeken Damgacı, sözlerini şöyle sürdürdü: 
?Bunun yanında kadın cinsiyet, düşük eğitim seviyesi, düşük sosyo ekonomik durum gibi risk faktörlerimiz var. Koruyucu faktörlerimiz var. Aslında düzenle beslenme, egzersiz koruyucu, Akdeniz tipi diyet, yeşil sebze ve meyvelerle beslenme gibi koruyucu durumlar var. Ama kanıtlanmış bir durum yok. Erken teşhis beyinde bu yıkımı azaltıyor. Kesinlikle durdurmuyor ama hastalığı yavaşlatıyor. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, bu konuda Alzheimer hastalarını destek olan bir merkezdir. Anılarımıza sahip çıkalım, doktora erken başvuralım.?



SARUHANLI’DAKİ HİZMETLER TÖRENLE AÇILACAK

Saruhanlı’da Vefat…

Ulaşım Artık Daha Güvenli: Deliçay Yatağında Düzenleme Tamamlandı

Manisa'nın yüksek kesimlerinde kartpostallık kar manzaraları

Saruhanlı Belediyesi’nden 42 Mahalleye Plastik Masa Desteği

İstanbullu öğrenciler Turgutlulu şehit aileleri ve gazileri duygulandırdı

SALİHLİLİ MADEN TEKNİKERİ 35 YILDA İNANILMAZ BİR DOĞALTAŞ KOLEKSİYONUNA SAHİP OLDU

ESTETİK ÖDÜLLERİNDE ÜNLÜ AKINI

İlginç iddia: Ankara'da yaşayan kadın, babasının Trump olduğunu iddia etti, dava açtı

Kontrolden çıkan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Otomobil uçuruma düştü

Genç sürücünün hayatını kaybettiği feci kazanın ardından tren yolu açıldı

Manisa'da terörle mücadele kapsamında 65 kişi tutuklandı

Manisa'da yılbaşı süresince 6 bin 904 personel görev yapacak

Kendisinden haber alınamayan kadın evde ölü bulundu

5 araçlı zincirleme trafik kazasında yaralanan sürücü kurtarılmadı

Yem kırma makinesinde çalışma yapan 26 yaşındaki genç şafta takılması sonucu öldü

Saruhanlı trafik kazası: 3 Yaralı

Çalınan koyunlar, jandarma tarafından bulundu

CHP Genel Başkanı Özel, Şehzadeler Belediyesini ziyaret etti

Apartmandan ayakkabı hırsızlığı kameraya yansıdı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 20.09.2017 17:28:35 896 0
Tarih: 20.09.2017 17:28 Güncelleme: 20.09.2017 17:28
Haberi Sesli Oku