SARUHANLI - TMO’nun geçen yıl aldığı çekirdeksiz kuru üzümü bu yıl sezonda aldığından daha düşük fiyattan satmasına tepki gösteren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu TMO’nun piyasayı mahvettiğini ve bundan çiftçinin büyük zarar göreceğini belirtti.
Geçen yıl çiftçiden 12,5 liraya aldığı çekirdeksiz kuru üzümü bu yıl hem de sezon öncesi 11,61 liradan sattığını ifade eden Bakırlıoğlu TMO tarafından 10,60-11 TL arası fiyatlardan çekirdeksiz kuru üzüm satıldığı iddialarının konuşulduğunu söyledi.
Trım ve Orman Bakanının yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; bu mantığı anlamak mümkün değil.
2021-2021 çekirdeksiz kuru üzüm sezonu açılmış, üzüm alım taban fiyatı açıklanmamış ve daha piyasa fiyatı oluşmamış buna rağmen TMO piyasaya ucuza kuru üzüm satıyor.
Çiftçi üzümünü sergiden kaldırmaya başladı, daha fiyat belli değil. TMO TATRİŞ fiyat açıklamamış, ne kadar alım yapacaklar belli değil böyle bir ortamda piyasayı regüle etmekle görevli TMO maalesef çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının düşmesine neden olacaktır.
Çiftçinin kara gün dostu olarak bilinen TMO çekirdeksiz kuru üzüm piyasasını mahvetmiştir.
Bu konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanının yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdim.
Çünkü bir yıl önce 27 Ağustos 2020 tarihinde Manisa’ya gelen Tarım ve Orman Bakanı kuru üzüm fiyatını açıklamış ve “Kuru üzüm piyasasını, açıkladığımız bu fiyatlardan aşağı düşürmemekte kararlıyız ve bunun için gereken her türlü argümanı kullanacağız." demişti.
Fakat öyle olmadı Sayın Bakana bağlı bir kurum ucuza üzüm satarak çiftçinin elindeki üzümün para etmesini engelledi ifadelerine yer verdi.
Çiftçinin üretim maliyetinin arttığına değinen Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu üzüm üretiminde maliyet kalemlerinde ciddi artış olduğunu belirterek, mazot, gübre, ilaç ile ilgili bazı rakamları vererek
Geçen yıla göre;
Mazot fiyatının 6,68 TL’den, 7,38’e
10 kiloluk bordo bulamacının 200 liradan 400 liraya,
20 litrelik ot ilacının 450 liradan 800 liraya,
DAP gübresinin 1.450 liradan 3850 liraya yükseldiğini ifade etti.
Çiftçinin bu yıl beklentisi 17 TL olduğunu hatırlatan Bakırlıoğlu sözlerini şöyle tamamladı; 2021 yılı sezonu 15 Ağustosta açılmasına rağmen halen fiyatın açıklanmamış olması, üzerine bir de TMO’nun geçen yıl ki alım fiyatının altında satış yapması üzüm fiyatlarının artacağı beklentisini boşa çıkarmıştır.
Biz CHP olarak çekirdeksiz kuru üzüm fiyatının 17 liranın altında kalmaması gerektiğini söylüyoruz. Yoksa çiftçi zarar edecek ve son yıllarda para kazanamayan çiftçi üretici üretimden vazgeçmek zorunda kalacaktır. Bu ülkemiz tarımı için büyük risk oluşturmaktadır.