Anahtar Kelimeler: Açıklama

Açıklama

Çocuklara koyduğumuz veya koyacağımız isimlerin anlamlarının, dinimize, örf ve âdetimize uygun olup olmadığını öğrenmek, uygun değilse, değiştirmek gerekir.

Haklı sebeplerle adını, soyadını değiştirmek isteyenler de çıkabilir. Böyle hâllerde isimlerin anlamlarını bilmek faydalı olur. Bunu düşünerek (Adınızın anlamı) ismi ile küçük bir kitapçık hazırladım. Böylece, okuyucular sorunca, kitaba bakıp kolayca cevap verme imkânımız oldu.

Kısaltma olarak Arapça (a), Farsça (f), İbranice (İb), Türkçe (t) ile gösterilmiştir.

Bu konuda yazılmış piyasada birkaç kitap vardır. Kimisi çok geniş. Ne kadar Arapça veya Farsça kelime varsa, isim olarak kitaba yazmışlar. Kimisi de, çok basit yazıp kelimenin gerekli bütün anlamlarını yazmamış.

Hepsinin ortak yönü, mastar hâlindeki isimleri, mastar olarak tarif etmişler. Bir şey isim hâlini alınca, artık o mastarlıktan çıkar. Meselâ bir çocuğa Şöhret ismi verilmişse, bunun anlamı (meşhur olmak) denmez. Burada Şöhret kelimesini meşhur, ünlü olarak bildirmek gerekir. Çünkü maksat budur. İslâm, cihad kelimeleri de böyledir. Bu kelimeler isim olarak konmuşsa, artık, İslâm'a, Müslüman olmak denmez. Müslüman olan, diye tarif edilir. Cihad kelimesine de savaş, savaş etmek denmez. Allah için savaşan denir. Cihad kelimesinin biraz daha kuvvetlisi câhiddir. Bunun da daha kuvvetlisi mücâhiddir. İsim olarak konunca, artık, Cihad da, Câhid de, Mücâhid de, biri diğerinden daha kuvvetli olmak üzere cihad eden anlamına gelir.

Bunun gibi, hicabî, utanmakla ilgili demektir. Ama bu isim olarak kullanılınca, mahcup, utangaç, hayâlı, edepli, terbiyeli, perdeli, namuslu gibi anlamlara gelir. Hulkî, Ruhî, Sulhî kelimeleri de böyledir. Piyasadaki kitaplarda bu husus kiminde hiç dikkate alınmamış, kimi de çok az yer vermiştir.



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Kültürel 29.11.2014 08:02:25 473 0

Tarih: 29.11.2014 08:02
Haberi Sesli Oku

Kültürel

Kültürel Haberleri
26.04.2025 09:13:00