MANİSA - Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Ulucami'nin yanında bulunan tarihi saat kulesinin saatinin çalınması hakkında basında yer alan haberlerle ilgili açıklama yaptı. Emniyet Müdürlüğü ekiplerince bulunan materyallerde yanlış anlaşılma söz konusu olduğunu söyleyen Açıkdil, Emniyet Müdürlüğü'nün bulup da bize teslim ettiği materyal, kulenin üst katında mekanizmanın monte edildiği sac tabla. Saat ve çan ile ilgili herhangi bir bulunma ve teslim edilmesi söz konusu değil” diye konuştu. 
Ulucami'nin yanında yer alan tarihi saat kulesinin saatinin çalınması ile ilgili basında yer alan haberlerin ardından Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil açıklama yaptı. Tarihi saat kulesinde zamanı gösteren, akrep ve yelkovanı olan bir saatin olmadığını söyleyen Açıkdil, yaşanan hırsızlık olayında orijinaline uygun olarak yaptırılan ve saat başı çanın çalmasını sağlayan mekanizma ile çanın çalındığını dile getirdi. Basında çıkan haberlerde Emniyet Müdürlüğü'nün çalınan saatle ilgili bulduğu materyallerde yanlış anlaşılma olduğunu ifade eden Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Burasının adı her ne kadar saat kulesi olsa da zamanı gösteren bir saat yok. Yani akrebi yelkovanı olan duvara asılı bir saat yok. Ancak saat başı çalan ve saat başı çalmayı sağlayan bir mekanizma ile çan var. Bu mekanizma saat başı geldiğinde çana vurarak saati bildiriyor. Yani akrepli yelkovanlı bir saat yok. Biz bunu kulenin içerisinde vinçle monte ettik ve çanın yanına koyduk. Ağır bir mekanizma olduğu için de güç şartlarla kule içerisine monte edebildik. Yani bunun hemen 5 dakikada çalınıp götürülmesi çok zor bir iş. Vinçle monte edilmiş bir saati yarım saatte çalmanız imkansız. Demek ki orada biraz zaman alacak şekilde bir çalışma yapılmış” dedi.
İNGİLTERE'DEN GETİRTİLDİ
Saat mekanizması ve çanın değeri hakkında bilgiler veren Açıkdil, Bu saatin olduğu mekanizma orijinaline uygun olarak yeniden yapıldı. Mekanizmanın yanına da 1908 yılında İngiltere'den getirtilen çan yerine kondu ve tekrardan kullanılmaya başlandı. Alman malı olan bu çan, 1800'lü yıllarda bu çanları yapan bir firmanın üretimi. Çan üretiminden sonra İngiltere'ye gitmiş. İngiltere'den de getirtilerek yerine monte edilmiş. Mekanizma bir daha yapılabilir. Ancak çan çok önemli bir çan ve tarihi olan bir çan. Çanla beraber mekanizma da çalınmış. Emniyet Müdürlüğü'nün bulup da bize teslim ettiği materyal, kulenin üst katında mekanizmanın monte edildiği sac tabla. Demir bir sac. Ayrıca pencere parmaklıkları ve kapıdaki demirler de sökülmüş. Bunlar çalınırken çocuklar orada yakalanmış ve yakalayıp saati bulduk ve görevlilere teslim ettik deniyor. Saat ve çan ile ilgili herhangi bir bulunma ve teslim edilme söz konusu değil. Araştırılması ve bunun nerelere satılabilir nerelerde kullanılabilir bunların takip edilmesi lazım. Bunun takipçisi olacağız” diye konuştu.



Saruhanlı’dan tayini çıkan Hâkim ve Savcılara Veda Yemeği

Yangından geriye gözyaşı kaldı

Başkan Balaban, orman yangınlarına dikkat çekti

Yangında öncü araç, yaralıya uçan İHA

Çukurbağ Spor Tesisi'ne merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismi verildi

Keneyi yakmak isterken ormanı yaktı

Muhammed Yakut hayatını kaybetti: Cinayet mi ecel mi?

Bakan Yumaklı: "Yangınların 6’sı halen aktif, Akhisar’da tek noktaya yoğunlaştık"

“Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimiz yardım kapsamına alınmalıdır”

Türkiye güne akaryakıt zammıyla başladı. 6 gün sonra neler olacak neler

Fenalaşan arkadaşına müdahale etti, ikisi de kalp krizinden öldü

Manisa'daki yabancı nüfus azalmaya devam ediyor

Manisa TSO Meclis Salonuna Mimar Ferdi Zeyrek’in adı verildi

Zeki Bilgin’den “Hurda Davası”na ilişkin açıklama: "Yargılanmışım, ceza almışım gibi gösteriliyor"

Bebeklerine merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismini verdiler

Sıcak çarpmasından basit önlemlerle korunmak mümkün

Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir, TYT’ye CHP Lideri Özgür Özel ve annesiyle geldi

Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Asayiş 21.02.2015 06:55:20 689 0

Tarih: 21.02.2015 06:55
Haberi Sesli Oku
4.07.2025 10:15:00