merikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) dinleme programlarını dünyaya duyuran Edward Snowden’i destekleyen bir aktivistler birliği, eski NSA ajanının Rusya’daki sürgününün sona ermesi için pasaportunun iade edilmesi amacıyla 100 binden fazla imzayı kapsayan dilekçeleri Devlet ve Adalet departmanlarına sundu.

Kamu Hassasiyeti Enstitüsü Kurucu Direktörü ve RootsAction.org sitesinin kurucu ortağı Norman Solomon, Washington’daki Ulusal Basın Kulübü’nde düzenlenen panelde gazetecilere yaptığı açıklamada, sunulan dilekçeler hakkında bilgi verdi. Solomon, “Dilekçeler, ABD’deki ve dünya etrafındaki insanlar tarafından imzalanmıştır. ABD hükümetini Edward Snowden’in pasaportunu geri iade etmesine teşvik eden 100 binden fazla kişi, eski NSA ajanının siyasi himaye elde etme çabasına müdahale edilmeyeceği sözünün verilmesi talebinde bulunmaktadır” dedi.

Dilekçelerin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Başsavcı Eric Holder’e hitaben yazıldığını aktaran Solomon, ABD hükümetinin Snowden’i rahat bırakmasını ve ülkeye yaptığı katkıları tanımasını ümit ettiğini dile getirdi. Solomon,

“Snowden bize, NSA ve ABD hükümetinin, yalnızca Amerika içinde değil dünya etrafında da gözetleme açısından neler yaptığı konusunda bilgi verdi. Obama yönetiminin ve ABD hükümetinin bir bütün olarak Edward Snowden’e sıkıntı vermeyi durdurmalarını ve ortaya çıkarak, ‘Bu adam bize ülkemizdeki demokratik gerçeklerden haberdar olmamıza yardımcı oldu” demelerini umuyoruz” diye konuştu.

Dilekçelerin Obama yönetimine bir takım değişiklikler yapma yönünde baskı uyguladığına inandığını söyleyen Solomon, ancak Obama’nın NSA’in programlarında yaptığı yeniden düzenlemeleri küçük değişiklikler olarak niteleyerek, “Dilekçelerimiz, son aylarda Obama yönetimine bir değişiklik yapması baskısında bulunan pek çok sesten yalnızca bir tanesi” dedi.

Obama yönetiminin, NSA’in ABD’deki bütün telefon verilerini toplamasının sonlandırılmasına ilişkin yasayı, direk onaylamak yerine 27 Mart’ta meclise sunmasını eleştiren Solomon,

“Eğer Obama toplu halde gözetlemeyi bitirmek istiyorsa bunun için yeterince sıkı çalışmıyor. ABD Başkanı verilerin toplanmasına kendisi derhal bir son verebilir ancak bunun yerine, yoğun olduğunu ve bir yasanın tam haliyle geçme şansının düşük olduğunu bildiği meclise sorma yolunu seçiyor. Kendisi bir eylemde bulunmayı reddederek ve bu konuyu meclise taşıyarak, neredeyse NSA politikasında kayda değer bir değişiklik yapılması ihtimalini azaltmak istiyormuş gibi bir izlenim oluşuyor” şeklinde konuştu.

Devlet ve Adalet departmanından verilen desteğin yüksek olduğuna inandığını ve diğer ülkelerden de yardım beklediğini dile getiren Solomon, “Adalet departmanı tarafından dilekçelerimize cevap olarak yapılan açıklamada, ‘Sizinle aynı pozisyondayız. ABD hükümeti Snowden’in bir muhbir olmadığı ve aleyhinde dava açılması gerektiğini söylüyor’ denildi. Beyaz Saray bu pozisyonu koruduğu sürece, bu Edward Snowden’a yönelik bir zulüm süreci olacak. Umarım pek çok hükümet kapılarını açar ve Snowden’e siyasi himaye sağlar” dedi.

ABD’de Edward Snowden gibi muhbirlerin koruma altına alınması görevini üstlenen Hükümet Mesuliyet Projesi organizasyonunun Yönetici Müdürü Beatrice Edwards, kendisiyle yapılan röportajda Snowden ile sürekli temas halinde bulunduğunu dile getirdi. “Snowden’in pasaportu iade edilmeli mi edilmemeli mi” şeklindeki soruyu cevaplayan Edwards, “Snowden birkaç sefer, güvenli bir şekilde

ABD’ye dönmek istediğini söylemişti. Pasaportunun iade edilmesi bir ABD vatandaşı olarak sahip olduğu haklara yeniden sahip olması yönünde atılan ilk adım olacaktır” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Snowden’in ortaya çıkardığı NSA programını yeniden düzenlemesine gerek duymasının, hükümetin bu programın anayasaya uygun olmadığını kabul ettiğinin açık bir kanıtı olduğunu belirten Edwards, “Bunu göz önünde bulundurarak Snowden’e verilen cezanın hafifletilmesi ve nihai olarak sonlandırılması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.



Saruhanlı’nın Bedeller Mahallesi sakinlerinden ALİ KOYUNCU vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Solunum yetersizliği nedeniyle 3 gündür yoğun bakımda olan CHP'nin eski Genel Başkanı Altan Öymen, hayatını kaybetti.

Altan Öymen hayatını kaybetti

Jhon Duran'ı kadrosuna katan Fenerbahçe'de Youssef En-Nesyri'nin ayrılık ihtimali yükselmişti.

Fenerbahçe'ye piyango vurdu! Yıldız oyuncuya öyle bir talip çıktı ki...

Son dakika... Murat Çalık hastanenin 1. katından 11.katına alındı.

Murat Çalık hakkında şoke eden karar!

bir süredir mücadele ettiği hastalık sonucu vefat eden eski belediye başkanlarından Muhittin Dalgıç’ın kardeşi Zahir Dalgıç toprağa verildi.

Zahir Dalgıç son yolculuğuna uğurlandı

Yuntdağı Ortaköy’de düzenlenen turnuvaya 14 ilden yaklaşık 500 sporcu katıldı.

Tekvando kulüplerarası minikler turnuvası başladı

Beyaz eşya alışverişi yapan onlarca vatandaş mağdur: Mağaza kapalı, ürünler ortada yok

Düğün arifesinde büyük şok: Ürün de yok muhatap da

Yüzlerce kilo ağırlığındaki mermerin altında kalan Furkan Avcu, hastanedeki yaşam savaşını kaybetti.

Mermer tablanın altında kalan 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Sporcuları ve teknik ekibi tebrik eden Vali Işın, Avrupa Şampiyonası'nda da aynı azim ve başarıyla ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inandığını ifade etti.

Vali Musa Işın, Türkiye Şampiyonu Kütahya Ecofirm Ayak Tenisi Takımını ağırladı

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) Çarşamba Söyleşileri'nde bu hafta Kuşadası'nın deniz kıyısındaki tek lagünü olma özelliği taşıyan Kocagöl'e dikkat çekildi.

Doğaseverler Kocagöl'e dikkat çekti

24 yıl hapis cezasıyla aranan ve izini kaybettirmeye çalışan firari şahıs, JASAT ekiplerince kıskıvrak yakalandı.

Hırsızlık suçundan aranan şahıs JASAT'tan kaçamadı

Şezlong kavgası baltalı cinayetle bitti, yakalanmamak için yangın çıkarttı

Baltalı dehşet: 1 ölü

Almanya'da düzenlenen Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'na Eskişehir'den katılan Eda Nur Tulum, Türkiye'yi temsilen yarışmalara katılıyor.

Eda Nur Tulum, Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'nda Türkiye'yi Temsil Ediyor

Suriye'de çatışmalar sürüyor, görüşmelerde ilerleme sağlanamadı.

Suriye'de Baas Rejimi Son Buldu: Yeni Yönetim ve Çatışmaların Sürekliliği

1. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte katıldığı programda Kral III. Charles ile sohbet eden Gül'ün lüks çantası, etkinliğin önüne geçti.

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Müzik kariyeri boyunca sayısız şarkıya ve sanatçıya hayat veren Sezen Aksu, bu kez sesiyle değil görünümüyle gündeme geldi.

Sezen Aksu alışılmış imajına veda etti

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Dünya 1.04.2014 10:13:09 728 0

Tarih: 01.04.2014 10:13 Güncelleme: 01.04.2014 10:13
Haberi Sesli Oku
19.07.2025 11:59:00