Uzm. Funda Ayra, çocuğun alt yapısının hazırlanıp, okul olgunluğuna eriştikten sonra birinci sınıfa başlaması gerektiğini söyledi.

Uzm. Funda Ayra, okul öncesi dönemde çocuğun alt yapısının hazırlanıp, okul olgunluğuna eriştikten sonra birinci sınıfa başlaması gerektiğini söyledi.

Yeni eğitim sistemi 4+4+4 ile okula başlama yaşının 66 aya indirilmesiyle birlikte ailelerin yaşadıkları tereddütler hakkında bilgi veren Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Uzm. Funda Ayra, her çocuğun gelişiminin kendine özgü olduğunu, 66 aylık ya da 72 aylık çocukların uzman tarafından değerlendirilmesi ve okul olgunluğuna erişmeleri halinde okula başlamalarında sorun olmayacağını ifade etti.

Okul olgunluğu tam okulların açılması sırasında ebeveyni ilgilendiren, endişelendiren ve hakikaten karar vermesini gerektiren bir süreci yaşamasına neden olduğunu ifade eden Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Uzm. Funda Ayra,

“Hep aklı yoran bir konu okul olgunluğu dediğimiz konu. Esasında çocukların sadece fiziksel açıdan değil, ruhsal, duygusal yönden tam anlamıyla hazır oluşunu ifade eden bir kavram yani sadece kalem tutmasının yeterli olmasından bahsetmiyoruz. Okul olgunluğu dediğimiz zaman çocuğun o çok sevdiği evinden, ailesinden, annesinden ayrı oluşu farklı bir sosyal yaşama geçecek. Çünkü hayatında atacağı kocaman bir adım bu esasında, farklı bir çevre içerisinde tek başına var olma mücadelesi gösterecek. Kendi başına bağımsız olacak, özerk olacak, özgürlüğü olacak kendine olan özgüveni, özsaygısı beraber farklı bir çevre içerisinde olmaya alışacak” dedi.

ALTYAPININ HAZIR OLMASI GEREKLİ

Birçok yerde, birçok ülkede farklı farklı okula başlama yaşları bulunduğunu, ülkemizde 72 aylık olan bu başlama yaşının 66 ay olarak değiştirildiğini söyleyen Uzm. Ayra,

“Elbette çocukların, bireylerin hayata erken başlamasını o kadar iyi görürüz ama alt yapıyı hazırlayarak, çocukların hazır oluşuna dikkat ederek. Her birey 66 ayda, 68 ayda, 72 ayda, hazır olabilir mi? Bu durumda bireyden bireye, çocuktan çocuğa değişen özellikleri var. Bizim burada yaptığımız olay ebeveyni rahatlatmak adına. Çocuğumuz hakikaten 66 ayda da, 68 ayda da 72 ayda da okula bu hazırlığı gösterebiliyor mu? Okuma olgunluğuna hazır mı? Bu bireyden bireye değişir. Biraz daha desteklenmesi gereken yönler belirlenebilir eğer var ise bunlar desteklenerek çocuk zaten okula hazır hele getirilir” diye konuştu.

TUVALET ALIŞKANLIĞI BÜYÜK SORUN

Uzm. Funda Ayra sözlerine şöyle devam etti: “Okul öncesi dediğimiz o zaman dilimini çok önemsiyorum. Çünkü çocuğun başladığı birinci sınıfa ciddi anlamda hazırlığını sağlar. Bütün bu bahsettiğim ailesinden, evinden, ortamından ayrılıp sosyal yaşama geçişi, arkadaşlarıyla olan paylaşımının ve okul kurallarının, sosyal yaşamın kurallarını öğrenmesi, kendi kendine yetebilmesi lazım.

Bu çocuk tuvalete de gidecek sonuçta. Bu senen yaşanan en büyük sıkıntılardan bir tanesi de oydu biliyorsunuz değil mi? Çocukların tuvaleti kullanma alışkanlığında bir takım sıkıntılar çıktı. Çünkü henüz o yeterliliğe sahip değildiler. Bunun yanı sıra zamanı kullanması, oyunun içerisinde bir şeyler öğrenmesine çok ciddi anlamda hazırlık sağlar okul öncesi dönem.”

EĞİTİMCİLER DE DİKKATLİ OLMALI

66 ay çocukları denildiği zaman çocukların daha fazla oyuna ihtiyaç duydukları dönemde bulunduklarını açıklayan Uzm. Ayra,

“Bu yaş grubu daha fazla oyun, oyunun içerisine öğrenme elbette şekiller, renkler, problemler her şey öğrenilecek ama bunlar biraz daha şarkıyla, oyunla öğrenilecek. İşte bu yaş grubuna eğitim verecek olan eğitim veren eğitmenlerinde bu bilinçte ve bu eğitim bilgisine yeterliliğine sahip olması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu yaşın gelişimsel özellikleri neler olduğunu bilerek yaklaşmak o çocukların konsantrasyon, adaptasyon sürelerinin ne kadar olduğunu, neyi ne kadar ne zamanda yapabileceklerinin bilgisine sahip olmak çocuklara ulaşmayı ve başarıyı çok daha fazla sağlayacaktır” diye konuştu.



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Eğitim 31.08.2013 16:57:41 610 0

Tarih: 31.08.2013 16:57

Haberi Sesli Oku