MANİSA - UNESCO´nun koruma altına aldığı ve 500 yıllık kültürel miras olan Manisa Mesir Macunu Festivali için geri sayım başladı. 

41 Çeşit baharatla hazırlanan, birçok hastalığa şifa olan, UNESCO´nun ?İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası´ listesinde bulunan, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 476. kez kutlanacak. 500 yıllık geleneği yaşatmak amacıyla, her yıl Nisan ayında düzenlenen festival, Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi, Yunusemre Belediyesi ve Manisa´yı Mesir´i Tanıtma Turizm Derneği´nin işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Uluslararası katılımla 19-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olanfestivalde, dans, müzik, fuar, sergi, konser gibi birçok etkinlik yer alacak. Tarihin yeniden canlandırılacağı Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali´ne, Milletvekilleri, Yöneticiler, Akademisyenler, İş adamları ve İş Kadınlarının yanı sıra Sanatçılar ve Türkiye´nin her bölgesinden Sivil Toplum Temsilcileri katılacak. 

Kanuni Sultan Süleyman´ın Annesi Hafsa Sultan´ın Vasiyeti

Festival heyecanını yaşayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali ile ilgili şöyle konuştu: ?5 Asırlık geleneğe sahip çıkmak, hem ülkemizin, hem belediyemizin hem de tüm Manisalıların sorumluluğundadır. Her yıl Nisan ayında, şenliğimizin tüm katılımcılarına tonlarca şifa dağıtıyoruz. 41 Farklı baharattan yapılan mesir macunu, birçok hastalığa iyi geliyor. Kanuni Sultan Süleyman´ın annesi Hafsa Sultan kendisine de iyi gelen, şifa olduğuna inandığı bu ilacın insanlara ulaştırılması için talimat vermiş ve 475 yıl boyunca da Sultan Camisi minarelerinden insanlığa faydalı olan bu ilaç halka saçılmıştır. Dinine ve rengine bakılmaksızın gelen herkes bu şifadan istifade etmiştir. Mesirin bu ruhunun da nesillere aktarılmasının önemine inanıyoruz´ dedi.

Dağıtılacak Tonlarca Mesir Macununun Karılmasına Başlandı

Dağıtılacak tonlarca mesir macununun karılması için kadınlardan oluşan 15 kişilik ekip ile hazırlıklar başladı. Manisa´yı Mesir´i Tanıtma ve Turizm Derneği´ne ait imalathanede, teknoloji kullanılmadan hazırlıklar devam ediyor. Dualarla karılmaya başlanan mesir macunu, karışımdan paketlenmesine kadar eski yöntemlerle yapılıyor. Mesir Macunu, kazanlarda su, şeker ve limon tuzunun kaynatılmasıyla başlar, bal kıvamına gelince ocaktan indirilir, bir gün boyunca soğumaya ve dinlenmeye bırakılır. Dinlendirilen macun, 41 çeşit baharatın bulunduğu tezgâhta harmanlanır. İşlemlerin tamamlanmasının ardından mesir macunları, yine kadınlar tarafından makas yardımıyla kesilir. Macun, üretimine göre fişek ya da çubuk haline getirilerek boyutlandırılır.

Mesir Macununun Faydaları

Hafsa Sultan hastalandığında, zamanın en iyi hekimlerinden olan Merkez Efendi´ye durum bildirilir. Yoğun bir hazırlık ve çalışmanın ardından Merkez Efendi, 41 değişik baharattan ürettiği macunu, tarifi ile beraber saraya gönderir. Hafsa Sultan, üretilen bu macun ile sağlığına tekrar kavuşur. Mesir Macununun, iştah açıcı, gaz giderici, idrar yaptırıcı, yorgunluk giderici, hormonları hareket ettirici özelliği olduğu belirtiliyor.

Halk arasında ki inanışlara göre;

  • Mesir macunundan yiyen kişiyi, o yıl hiçbir zehirli hayvan sokmaz;
  • Nevruz günü ağır hastalar mesir macununu yerse iyi gelir,
  • Gelinlik çağdaki genç kızlar, macunu yerse o yıl içinde evlenir,
  • Cinsi kuvveti arttırır,
  • Çocuğu olmayanlara iyi gelir,
  • Çocuk hastalıklarına iyi gelir, 


Otomobil kanala uçtu: 2 ölü, 5 yaralı

SARUHANLI’DAN ÇANAKKALE’YE ANLAMLI ZİYARET

Zeytin üreticilerine "Halkalı leke" uyarısı

Düğün Salonu Deposunda Şüpheli Ölüm: 47 Yaşındaki Adam Hayatını Kaybetti

Saruhanlı'da çiftçilere eğitim programı düzenlenecek

Turgutlu Belediyespor Sezonu 2’nci Tamamladı: Hedef Play-off Şampiyonluğu

SARUHANLI’DA CHP ÜYE EĞİTİMİ VE PARTİ PROGRAMI ANLATILDI

Sultanlar Ligi'nde şampiyon Vakıfbank oldu

Bağ evinde yangın: 1 ölü

Meteoroloji hava durumunu açıkladı: Batı'da bahar, Doğu'da sağanak

Kurtulmak için çabaladı ama kapılar açılmadı! Genç doktor, alev alan otomobilden çıkamadı

Otomotiv devinin İzmir'deki fabrikası tamamlanma noktasında: Nisan'da üretim hedefleniyor

UMUT AKYÜREK YORUMUYLA DUYGULARA HÜKMEDİYOR “BEN ÖLEM YAR”

Alaşehir'deevde yangını: 1 kişi hayatını kaybetti

Yağış bereketi barajı doldurdu… Balıkçının yüzü güldü!

OKUL GÜVENLİĞİ, DİSİPLİN VE VELİ SORUMLULUĞU HAKKINDA GENEL TALİMAT VE DUYURU

SARUHANLI’DA EĞİTİM VE GÜVENLİK MASAYA YATIRILDI

Magnesia FK'nın yıldız golcüsü Yasin Deniz Er Galatasaray'da!..

Polis memurunun kızı babasına ait silahla kendini vurdu

Kayıp olarak aranan 16 yaşındaki Feyza, ölü olarak bulundu

Saruhanlı'da vefat...

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 7.03.2016 12:30:24 0
Tarih: 07.03.2016 12:30 Güncelleme: 07.03.2016 12:30
Haberi Sesli Oku