- NEVRUZ İLE AYNI GÜN KUTLANAN GELENEKSEL MESİR MACUNU FESTİVALİ, TEMSİLİ HAFSA SULTAN VE NEDİMELERİ İLE MERKEZ EFENDİ'NİN KATILDIĞI MESİR MACUNU KARMA TÖRENİYLE BAŞLADI 
- MANİSA`DA NEVRUZ BAYRAMI VE MESİR KARMA TÖRENİ BİRARADA YAPILDI 
- NEVRUZ ATEŞİNİN ÜZERİNDEN ATLAYAN MANİSALILAR DAHA SONRA 475 YILLIK GELENEK OLAN ŞİFALI MESİR MACUNUNUN KARMA TÖRENİNDE BULUŞTU 
- HEM NEVRUZ`DA HEMDE MESİR KARMA TÖRENİNDE BİRLİKTELİK MESAJLARI VERİLDİ 
- TÜRKİYE`NİN VE DÜNYANIN EN ESKİ GELENEKLERİNDEN BİRİ OLAN MESİR MACUNU SAÇIM TÖRENİ 26 NİSAN`DA YAPILACAK

(FOTOĞRAFLI)

ÖNDER AYDIN - SADIK CANGEL - YUSUF BÖYÜK 
MANİSA - Manisa 475. Uluslararası Mesir Macunu Festivali, Nevruz ateşinin yakılması, temsili Merkez Efendi ve Hafsa Sultan eşliğinde protokolün kortej yürüyüşü ve mesir macunu karma töreniyle başladı. 
UNESCO'nun ‘Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi`nde bulunan 475. Uluslararası Mesir Macunu Festivali, Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenen çelenk sunma töreni ile başladı. Törene Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Garnizon Komutanı Tuğg. Yavuz Ekrem Aslan, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Ramis Şiyak, ilçe kaymakamları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Manisa'da şehzadelik yaptıktan sonra tahta çıkan Osmanlı Padişahları, Manisa Tarzanı, Merkez Efendi gibi tarihi kişilikleri yansıtan temsili karakterler vatandaşlardan büyük ilgi gördü.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık ve Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Ramis Şiyak tarafından Milli Egemenlik Anıtına çelenk sunulmasının ardından bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.
SUDAK: ‘NEVRUZ KÖKLÜ BİR GELENEK'
Nevruz'un farklı coğrafyalarda, farklı inanışlarla farklı adetlerle gelenekleri içinde barındıran, yüzyıllardan beri kutlanan köklü bir gelenek olduğunu kaydeden Manisa Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahin Sudak, Farklı dillerde, farklı isimlerle her coğrafyada farklı kutlama şekilleri ve adetleri olsa da Nevruz, temelde sevgi, hoşgörü, birlik beraberlik vesilesi, yeni ve umut dolu günleri, baharı, bolluk ve bereketi bizlere müjdeleyen özel bir başlangıç. Ortaasya'dan Balkanlar'a yayılan geniş bir coğrafyada yüzlerce yıldır kutlanan Nevruz, Manisa'mızda da tüm bu ortak duyguların yanı sıra ayrıca 475 yıldır Mesir ile birleşen şifalı bir gelenek. Bugün hem Nevruz hem şifalı geleneğimiz Mesir Karma töreninin yanı sıra bir diğer özelliği de 21 Mart Down Sendromu farkındalık günü. Bu manada hem Down Sendromlu kardeşlerimiz hem farklı engellerle bizim çocuğumuz, kardeşimiz, eşimiz, arkadaşımız, durumunda olan tüm bireylerle herkesin bir engelli adayı olduğu bilinciyle, daima onlarla birlikte olduğumuzu ifade ediyor, tüm bu güzellikleri bünyesinde barındıran Nevruz Bayramımızın herkes için yeni ve güzel başlangıçlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
CENGİZ ERGÜN: ‘NEVRUZ HEM BAHARIN MÜJDECİSİ HEM DE BİRLK BERABERLİĞİN'
Törene katılanları selamlayarak konuşmasına başlayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de, Baharın müjdecisi Nevruz Bayramında yine bir arada olmanın huzuru ve mutluluğunu yaşıyoruz. Nevruz'la birlikte doğanın yeşerip tomurcukların açıp, umutların yeşerdiğine inanarak yola çıkan büyük Türk Milleti Nevruz Bayramını kültürel öğeleri arasına alarak yıllarca korumuş, günümüze ulaştırmış gelecek nesillere de aktarılması için de bu geleneğe sahip çıkmıştır. Her canlının uyanışına ve yeniliklere doğru yol almasının habercisi olan bu kutlu bayram doğaya canlılık ve bereket tohumları ekmiş, insanlığa kardeşlik, barış ve sevginin yayılmasını öğütleyerek, adeta önemli bir yönlendirici olmuştur. Ortaasya'dan Anadolu'ya bu güzel coğrafyada yaşayan toplulukların ortak kültür ve geleneklerinin bir parçası ve baharın müjdeleyicisi olan Nevruz, milletimizin sevgi ve saygı içerisinde yaşama isteğini müjdeleyen bir gündür. 21 Mart günü geçmişten günümüze bayram havasında birlik ve beraberlik içinde kutlanmıştır. Aziz milletimiz asırlardır Nevruz'la birlikte yeni ve umut dolu günlerin geleceğine inanmış ve çok önemli kültürel gerçeği bugüne kadar samimiyetle muhafaza etmiştir. Nevruz asırlarca Türk İslam Coğrafyasında barışa, kardeşliğe ve kucaklaşmaya işaret etmiştir. Balkanlar'dan Ortaasya'ya kadar gönüllerin coşkusu, yüreklerin heyecanı, kalplerin huzuru, Türk'ün bahar bayramıyla daha da güçlenmiş ve eşsiz güzelliklerini hepimize sunmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle baharın habercisi olan bu yeni gün münasebetiyle doğudan batıya, kuzeyden güneye tüm vatandaşlarımın ve tüm İslam Aleminin Nevruz Bayramını içtenlikle kutluyorum. Cenab-ı Allah'ın milletimize huzurlu, mutlu, refahlı ve kardeşçe yaşamayı nasip etmesini tüm içtenliğimle niyaz ediyorum.” şeklinde konuştu.
VALİ BEKTAŞ: ‘NEVRUZ ORTAK BİR DEĞER'
Zorlu bir kışı geride bırakmanın ve ilkbahara kavuşmanın mutluluğunu paylaştıklarını kaydeden Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, Nevruz bir ortak değer. Bizim için, milletimiz için çok önemli. Ortaasya'dan getirdiğimiz bir gelenek ama aynı zamanda bütün dünyada bütün milletlerin kışın zorluklarını geride bırakmanın mutluluğunu, şükrünü ve ilkbahara kavuşmanın sevincini, tazeliğini yeniliğini yaşamak için bir şekilde, birbirinden farklı adlarla oluştura geldikleri bir bayram günü. Bizim için de bir bayram, bütün dünya içinde bir bayram hatta tabiat içinde bir bayram. Tabiat da kışın zorluğunu üzerinden atıyor ve bereket dolu bir yaza hazırlıkların ilk adımını atmış oluyor. Nevruz'un Manisa için bir başka anlamı daha var. Biliyorsunuz Manisa bir Şehzadeler şehri. Önemli bir tarihi misyondan geliyor. Şehzadeler Şehri deyince Osmanlı dönemini anlıyor ve hatırlıyoruz. Manisa'da o dönemden bugüne kadar devam eden, 475 yıldır devam eden bir büyük geleneğin de ilk günü, anma günü. Bugün 21 Mart. Dolayısıyla bugün Manisa Mesir Geleneğinin de 475'inci yıldönümünü idrak ediyoruz. Kültür Müdürümüzün de dediği gibi Down Sendromu farkındalık günü de aynı zamanda. Tüm bunların anlayışı idraki içinde Nevruz'un kutlu olsun diyorum” dedi.
Konuşmalardan sonra öğrenciler Nevruz'la ilgili yazdıkları şiirleri okudular. Yuntdağlılar ve Manisa Büyükşehir belediyesi jimnastik grubunun gösterileri büyük beğeni topladı. Nevruz Yumurtasının da dağıtıldığı törende protokol üyeleri yumurta tokuşturarak renkli görüntüler oluşmasını sağladı.
Fidan dağıtımının da yapıldığı törende Cumhuriyet Meydanı`nda Nevruz ateşi yakıldı. Vali Bektaş ve beraberindekiler, yakılan ateşin üstünden atladı. Daha sonra örste demir dövülürken, vatandaşlar da birer birer ateşin üzerinden atlayarak Nevruz`u kutladı.
Cumhuriyet Meydanı`ndaki törenin son bulmasıyla birlikte kortej yürüyüşü başladı. Mehter takımının önde bulunduğu kortejde temsili Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Manisa`da yetişmiş temsili Osmanlı şehzadeleri ve protokol üyeleri yer aldı. Hükümet Konağı önünde başlayan yürüyüş sırasında yolun sağ ve solunda bulunan kalabalık alkışlarıyla kutlamalara eşlik etti. Ulupark güzergahından devam eden kortej, Sultan Camii Bimarhanesi'ne kadar Mehter Marşı eşliğinde yürüdüler.
Tarihi Sultan Camii Bimarhanesine Mehter Marşı eşliğinde giren protokol üyelerinin yerini almasının ardından okunan Mesir İlahisi ile Mesir Macunu Karma törenine manevi bir anlam yüklendi.
Buradaki törende ilk konuşmayı Manisa'yı Mesir'i tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık yaptı. Geçmişten günümüze Mesir'e emeği geçenlere şükranlarını sunan Manisa'yı Mesir'i tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Bugün 475. Mesir'i karıyoruz. 21 Nisan'da başlayıp 26 Nisan'da saçım töreniyle tamamlanacak olan ve bir bayram havası içinde sevgi kardeşlik havası içinde geçmesini temenni ediyorum. Hayırlısı olmasını diliyorum” dedi.
Yunusemre Belediye Başkan Vekili Kılıç Kaya ise Belediye Başkanı Mehmet Çerçi'nin taziyeleri kabul ettiği için aralarında olamadığını belirterek başladığı konuşmasında, Her bir törenimiz 100 yıllık, 500 yıllık, bin yıllık. Biz böyle kadim bir medeniyetin bekasıyız. Arkamızda 176 tane devlet 16 tane imparatorluk var. Bu imparatorlukların temsilcisi olarak buradayız. Mesir karma töreninin hayırlara vesile olmasını ve bu geleneğin ömür boyu yaşamasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
475. Mesir karma töreninde olmaktan dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını belirten Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Çanakkale Zaferimizin 100. yıldönümünde İstiklal Şairimizin ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi, Bedrin arslanları ancak bu kadar şanlı idi. Ey şehit oğlu şehit isteme bende makber, sana avucunu açmış duruyor peygamber' diye ifade ettiği Çanakkale şehitlerimizi, Gazi Mustafa kemal Atatürk'ü rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum. Nevruz Bayramınızı kutluyorum. Nevruz, Şehzadeler için, Manisa'mız için, ülkemiz için güzellikler, birliğimizin beraberliğimizin ve kardeşliğimizin artarak devam etmesine vesile olsun. Bundan 475. yıl önce Hafsa Sultan, Yavuz Sultan Selim'in eşi o büyük sultan ve şehzademiz Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi burada rahatsızlanır. Merkez Efendi gelir ve burada yetişen otlardan bir ilaç yapar. Hafsa Sultan Allah'ın izniyle şifa bulur ve iyileşir. Bunun üzerine şöyle bir buyrukta bulunur. Derki, ‘Her yıl Nevruz'da Sultan Camiinin kubbelerinden minarelerinden, insanlara halka bu ilaç bu macun saçılsın. İşte bu bizim medeniyetimizin ne olduğunun bir göstergesidir. İşte bu insan sevgisinin göstergesidir. İşte bu kardeşliğin paylaşmanın, insanlığa hizmetin bir göstergesidir. 5 asır önce Avrupa'da dünyanın muhtelif yerlerinde yöneticiler yönettiklerine insan muamelesi dahi yapmaz iken benim şanlı ecdadım şifa bulduğu bir ilacın her yıl halka saçılmasını o şifadan insanlığın da istifade etmesini emir buyurmuşlardır. Böylesine şanlı bir tarihe şanlı bir ecdada şanlı şehzadelere sahip olduğumuz için iftihar ediyorum, gurur duyuyorum hepsini rahmetle minnetle ve şükranla anıyorum. 475 yıldan beri bugüne kadar Mesir'in yaygınlaşmasında, tanıtılmasında, saçılmasında emek sarfetmiş olan herkesi, vefat edenleri rahmetle anıyor, hayatta olanları da şükranlarımı sunuyorum. Bugün Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Yunusemre Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi ve Manisa'yı ve Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği olarak bu organizasyonu birlikte gerçekleştiriyoruz. Farklı görüşlerimiz ve tercihlerimiz olabilir ama bizim birçok ortak paydamız var. Vatan gibi, bayrak gibi, ezan gibi. Bu şehirde yaşayan herkesin ama herkesin ortak paydalarından birisi de Mesir'dir. Mesir'i daha da ileriye götürmek için, şehrimizin tanıtımına, turizmine, sosyal ve ekonomik hayatına daha da katkı sağlayabilmek için hiç şüpheniz olmasın ki birlikteliğimiz devam edecektir” diye konuştu.
HERŞEY BİRLİKTE GÜZEL
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise yaptığı konuşmasında, Bugün Manisa için gerçekten çok anlamlı bir gün. 475 yıllık geleneksel ve uluslar arası hale gelmiş festivalini Nevruz gününde kutlamanın çabası içindeyiz. Her şey birlikte güzel. İnşallah Manisa için ülkemiz için vatanımız için bu birlikteliğimizin bozulmamasını ben de diliyorum. Manisa'nın bereketli topraklarından 41 çeşit baharatla harmanlanarak Hafsa Sultan'a şifa olan Mesir Macununu çok şükür bugün dualarla karıyoruz. Ne mutlu bize ki biz Manisalılar Türk tarihinin 475 yıllık en eski geleneklerinden biri olan Mesir Macununun an vatanında yaşama onuruna eriştik. Bu onuru bizden önceki değerli büyüklerimizden devralarak gelecek kuşaklara aktarmak için de emek veriyoruz. Öncelikle tabiatın canlandığı baharın uyanışa geçtiği bu Nevruz Bayramında Mesir Macununun hayırlara vesile olmasını diliyorum. 21-26 Nisan tarihleri arasında dolu dolu kutlayacağımız festivalimizin açılışını bu güzel etkinlikle yapmış oluyoruz. Çağ açıp, çağ kapatan, şehzadelerin yetiştiği birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmış Manisa'mızın tanıtımı açısından oldukça önem verdiğimiz bu güzide festivalimize katkı sağlayan emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Manisa'mızın dünyaya tanıtımı açısından oldukça önemli olan Mesir Macunu Festivalimizin başlangıcı Mesir Karma törenimizin hayırlara vesile olmasını diliyor, festivali geçmişten günümüze aktaran büyüklerimizi, bu festivalimizin ortaya çıkmasına vesile olan ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Huzur içerisinde yatsınlar.” dedi.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise konuşmasında şunları söyledi:
Bugün Manisa'da hep beraberiz bir aradayız. 475 yıllık geleneği yeniden yaşamaya çalışıyoruz. Anadolu'da biz milletimiz olarak Ortaasya'dan gelerek burayı yurt tuttuk. Burada Kültürümüzü geleneklerimizi, bütün değerlerimizi var ettik bu topraklara benimsettik. Anadolu coğrafyasında her ilde birbirinden farklı etkinlikler kültürler var. Bunlar bizim Milletimizin kültürel zenginliğini mana zenginliğini ifade eden bir şekilde damgasını yaşadığı topraklara vurma becerisini gösteren özellikler. Mesir Macunu bu toprakların ürünlerinden şekillenmiş ve bir öyküye hikayeye kavuşarak 475 yıldır burada bir kültürel çeşitlilik olarak varlığını devam ettiriyor. Biz de bunu yeni nesillere aktarma çabasındayız. Bayramınız kutlu olsun.”
Konuşmaların ardından Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan'ın okuduğu dua sonrası protokol üyeleri Mesir macununu kazanda karmaya başladı. Mesir Karma töreninin ardından vatandaşlara lokma dağıtımı yapıldı.
41 ÇEŞİT BAHARAT
475 yıldır içeriği bozulmadan hazırlanan Mesir macununun içinde şu baharatlar bulunuyor: Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemercini tohumu, günbalı.”
SAÇIM TÖRENİ 26 NİSAN'DA
475 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan ve Yavuz Sultan Selim`in eşi Hafsa Sultan`ın hastalığına şifa olan mesir macunu, 26 Nisan günü 475. kez Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden halka saçılacak.



Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

Başkan Zeyrek, 6 aydaki değişim ve dönüşümü anlattı

Başkan Cıllı, Muhtarlara Kahvaltı Verdi

Tutuksuz yargılanan Kula Belediye Başkanı için hapis talebi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 21.03.2015 15:20:01 0

Tarih: 21.03.2015 15:20

Haberi Sesli Oku