Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9285,26%2,81
  • DOLAR

    34,49% 0,10
  • EURO

    36,41% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2956,69% 0,74
  • Ç. ALTIN

    4955,48% 0,56

474. Uluslararası Mesir Festivaline Doğru

474. Uluslararası Mesir Festivaline Doğru

MANİSA - UNESCO tarafından "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"ne alınan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında mesir macunu karma töreni düzenlendi.

UNESCO tarafından "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"ne alınan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında mesir macunu karma töreni düzenlendi.

Manisa`da bu yıl 474. kez dualar eşliğinde gerçekleştirilen karma töreni öncesi Cumhuriyet Meydanı`ndaki Milli Egemenlik Anıtı`na Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Manisa`yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık tarafından çelenk sunuldu.

Cumhuriyet Meydanı`nda gerçekleştirilen Nevruz Kutlama programına ise Vali Savaş ve Cengiz Ergün`ün yanı sıra Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Aslan, Ak Parti Manisa Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hüseyin Tanrıverdi, CHP Manisa Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Özgür Özel, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Manisa`yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Daire Müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

İsmet İnönü Kız Meslek Lisesi öğrencileri tarafından Nevruz konulu şiirlerin okunmasıyla başlayan etkinlikte, Manisa Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, Azerbaycan Xırdalan Musiki Mektebi, Manisa Çerkez Kültür Derneği Kafkas ekibinin halk oyunları gösterileri ve Gürcistan Tiflis Tiyatro Sanatçıları Nevruz Keçel Gösterisi`nin ardından katılımcılara boyanmış nevruz yumurtası dağıtıldı.

Vali Abdurrahman Savaş ve protokol üyeleri tarafından nevruz ateşinin yakılması ve örste demir dövülmesinin ardından nevruz ateşinden atlanıldı.

Orman İşletme Müdürlüğü tarafından halka çam fidanlarının dağıtıldığı etkinliklerde Manisa Valiliği önünden Sultan Parkı Bimarhanesi`ne kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.

Sultan Parkı Bimarhanesi`nde Mesir İlahisinin okunmasının ardından konuşan Vali Savaş, mesirin önemli bir sembol olduğunu belirterek, "Mesir millet olarak bizim tabiat ile uyumlu Cenab-ı Hakkın bizlere sunduğu imkanları tanıyıp bunu kullanma becerisini ifade eden önemli bir semboldür. Manisamız verimli Gediz Ovası yanında çevresindeki pek çok değerli özelliği içinde barındıran, insanlara şifa sunan bir coğraya parçasıdır. Burada yaşamanın mutluluğunu paylaşıyoruz, yaşıyoruz. Bu coğrafyayı tanıyıp katkı sağlayan bir toplum olma becerisi gösterdiğimiz için gurur duymamız lazım. Bunu gelecek kuşaklara daha iyi şekil ile aktarmak için bir çaba içerisindeyiz. Her bir mesir buluşmasını, biz bu geleneğimizi özelliğimizi atalarımızdan miras aldığımız kendi kişilik özelliklerimizi tekrar hatırlamak gelecek kuşaklara aktarmak için bir vesile görüyoruz" diye konuştu.

Mesirin gerçek anlamda Manisa`nın önemli bir markası, kimliğinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Savaş, "Bu tür bir kimliği 5. asırını tamamlamaya çeyrek kaldığı dönemde halen daha coşku ile kutluyor olmak Manisa için övünç kaynağıdır. Bu bilinç ile gelecek kuşaklara yüzyıllar boyu aktarılması temennisi ile mesirin 474. yılının Manisamıza ve ülkemize Türk toplumunun bu milleti tanıma imkanı bulan Türk insanına hayırlı Uğurlu olmasını diliyorum. Mesirin, geçmiş dönemde Kanuni gibi büyük bir şahsiyetin onun eğitimini, terbiyesini bir değerli anneye vermiş olduğu şifa gibi tüm Manisamıza ülkemize  ve tüm insanlığa şifa olmasını diliyorum" dedi.

Manisa Belediye Başkanı Ergün ise Nevruz Bayramının coşku ve heyecanını bir diğer kültürel gelenek olan Mesir Karması töreninin kutluluğu ile taçlandırdıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Manisa`nın Bereketli topraklarından 41 çeşit baharat ile harmanlanarak Hafsa Sultan`a şifa olan mesir macununu çok şükür bugün yine dualar ile karıyoruz. Ne mutlu ki biz Manisalılar olarak Türk tarihinin en eski geleneklerinden biri olan mesir macununun ana vatanında yaşama onuruna eriştik. Bu onuru bizden önceki değerli büyüklerimizden devir alarak gelecek kuşaklara aktarmak içinde emek veriyoruz. Öncelikle tabiatın canlandığı bu Nevruz Bayramında mesir macununun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Anadolu coğrafyasındaki tüm insanlarımıza barış ve huzur getirmesini birlik ve beraberliğimize katkı sağlamasını temenni ediyorum. Baharın müjdelendiği bu önemli günde tüm Türkiye`de olduğu gibi Manisamız`da 10 gün sonra yapılacak yerel seçimlerin bizi bir arada tutan sevgi, hoşgörü gibi değerleri daim kılmasını canı gönülden diliyorum."

Manisa`yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık da mesir macununun yıllardır şifa ve umut kaynağı olduğuna işaret ettiği konuşmasında  "Manisamızın eşsiz güzellikteki bitki örtüsünün 41 çeşit baharat ve Merkez Efendi`nin dini bilgileri ile harmanlanıp Hafsa Sultan`a şifa olan mesir macunu yüzyıllardır şifa ve umut kaynağı olmuştur. Derneğim ve şahsım adına mesirin yaşatılması için destek veren her kurum ve kuruluşa teşekkür ediyorum 474. kez mesirimizi karacağız, hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Sinan Cihan tarafından Mesir Macunu Karma Duası`nın okunması ile protokol üyeleri ve temsili Merkez Efendi tarafından temsili karma töreni gerçekleştirildi.

Öte yandan etkinliklerin son gününde yapılan saçım töreninin, bu yıl seçim yasaklarına rastlaması ve etkinliklerin seçimlerin gölgesinde kalmaması amacıyla 22-27 Nisan`a ertelendiği kaydedildi.

Mesir macunu

Merkez Efendi`nin 41 çeşit baharattan ürettiği mesir macunuyla sağlığına kavuşan Kanuni Sultan Süleyman`ın annesi, Yavuz Sultan Selim`in eşi Hafsa Sultan`ın emriyle halka dağıtılmasıyla gelenekselleşen mesir macununa, zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlican, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hıyarşembe, çam sakızı, zafiran, tarçın, udülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravent, limon tuzu, kakule, Şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu gibi malzemeler konuluyor.

Mesir macununun en ağır hastalıklara şifa verdiğine, bu macundan tüketenleri o yıl yılan sokmayacağına, genç kızların evleneceğine, çocuğu olmayanların ise doğum yapacağına inanılıyor.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor