Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9745,5%-0,85
  • DOLAR

    34,18% 0,13
  • EURO

    38,17% -0,17
  • GRAM ALTIN

    2931,15% -0,06
  • Ç. ALTIN

    4867,96% 0,00

42 Bin İşsiz Var Ama Çalışacak İşçi Bulunamıyor

42 Bin İşsiz Var Ama Çalışacak İşçi Bulunamıyor

MANİSA - Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Manisa İl Müdürlüğü, bin 948 işyeriyle görüşerek şehrin işgücü piyasasını araştırdı.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Manisa İl Müdürlüğü, bin 948 işyeriyle görüşerek şehrin işgücü piyasasını araştırdı.

İŞKUR İl Müdürü Yüksel Uçar, 41 bin 529 işsizin bulunduğu Manisa`da her 100 işyerinden 26`sında açık iş ilanı olduğunu bildirdi. En çok elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme ve dağıtım sektörlerinde işçi arandığını ancak bulunamadığını kaydetti.

İl Müdürü Uçar, 2013 yılında her 100 işyerinden 41`inde elaman temininde sıkıntı yaşandığının tespit edildiğini açıkladı. İş arayanların masabaşı tercih ettiğini ancak Manisa`da eleman temininde güçlük çekilen meslek dalının metal mamuller montajı olduğunu vurgulayarak,

"İşveren, metal mamuller montaj işçisi bulursa havada kapacak." dedi. Araştırma sonuçlarındaki ilginç bir ayrıntıyı da aktaran Yüksel Uçar, işverenin eleman bulamamasındaki en son sebebin, yüzde 16,5 ile ücretin beğenilmemesi olduğunu ifade etti. İşverene, en çok hangi alanda eleman aradıklarının sorulduğunu da belirterek, il genelinde gün itibariyle 3 bin 164 açık iş ilanı olduğunu söyledi.

Sektörlere göre en yüksek açık iş oranının yüzde 18,2 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımında tespit edildiğini söyledi. Yüzde 11 ile bilgi ve iletişim sektörünün izlediğini kaydetti. Uçar, işçi sıkıntısı çekmeyen sektörlerinse kültür, sanat, eğlence ve gayrimenkul olduğunu bildirdi.

Şehirde açık iş ilanlarının en fazla olduğu meslek dallarında başı montaj işçiliğinin çektiğini aktaran İŞKUR li Müdürü Uçar, "En fazla açık iş alanının bulunduğu meslek dallarını ortaya çıkardık. Montaj işçisinden sonra beden işçisi, plastik enjeksiyon üretim elemanı, plastik mamuller montaj işçisi, elektrik teknisyeni, kantarcı, pres operatörü ve kamyon şoförü geliyor." dedi.

İşverenlerin şikayetleri hakkında da bilgi veren Uçar, yüzde 51,6`sının tecrübeli eleman bulamamaktan, yüzde 51,3`ünün meslekte eleman bulamamaktan, yüzde 31,2`sinin yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulamamaktan yakındığını söyledi.

Araştırmada işverenlerin yüzde 77 oranında asgari eğitim düzeyinde eleman istediği de ortaya çıktı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi`nin gelişmiş olması sebebiyle meslek eğitimini birinci sıraya koyan işveren, yabancı dil yeterliliğini son sıraya aldı.

İşverenin eğitim düzeyi isteği sonuçlarını aktaran Yüksel Uçar, "Açık işler için yüzde 22,7 oranında lise altı eğitim, yüzde 18,4 oranında meslek lisesi ve yüzde 15,1 oranında lisans eğitim düzeyine sahip kişiler tercih ediliyor. İşveren, ek becerilerde ise yüzde 75,1 oranında mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 61,3 oranında fiziksel yeterliliği, yüzde 51,2 oranında takım çalışması becerisini istiyor. Günümüzde iş arayanlar için neredeyse birinci sıraya konulan yabancı dil ise yüzde 6 ile son sırada tercih ediliyor." diye konuştu.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor