Anahtar Kelimeler: 0

34 BİN ESER YER OLMADIĞI İÇİN SERGİLENEMİYOR

 

MANİSA - Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ndeki 34 bin tarihi eser, yer olmadığı gerekçesiyle yıllardır sergilenemiyor.

 

Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ndeki 34 bin tarihi eser, yer olmadığı gerekçesiyle yıllardır sergilenemiyor. Bu eserler, 2002 yılında ziyarete kapatılan müzede muhafaza edilmeye çalışılıyor.

 

Rutubetten zarar görme tehlikesi bulunan eserlerin bir kısmı Etnografya Müzesi bölümünde, yağmur ve güneşten fazla zarar görmeyecek olanlarsa bahçede bekletiliyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, yeni bir arkeoloji ve etnografya müzesi yapmak için beş yıldır mekan arıyor. Manisa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Muradiye Camisi'nin külliyesi içinde bulunuyor. Batı Anadolu'nun tarihi kökeni itibariyle çok zengin illerinden biri olan Manisa, kültür mirası bakımından da oldukça yoğun tarihi kalıntılar üzerinde yer alıyor. Bu özelliklerinden dolayı müzeye ulaştırılan eser sayısı da oldukça fazla.

 

Türkiye'nin en yoğun ve en çok eser bulunan ve 1937 yılında müze yapılan binada eserlerin sergilenmesi için mekanın yeterli olmadığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, "Manisa'da neredeyse çalmadığımız kapı, aramadığımız alan kalmadı ama şu ana kadar uygun bir yer bulamadık. Müzenin şehrin uygun bir mekanında, insanların rahatça ziyaret edebileceği bir yerde olması gerekiyor. Yeni bir alan bulmak için arayışımızı ısrarla sürdürüyoruz, Valimiz Halil İbrahim Daşöz de bu konuda hassasiyet gösteriyor." dedi.

 

Manisa'nın şehzadeler şehri olduğunu vurgulayan Karaköse, "Öncelikle bir arkeoloji ve etnografya müzesinin şehrin prestijini, değerlerini ve potansiyelini ortaya koyabilecek şekilde bir şekilde oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu konuda bütün kurumlara, böyle bir arayışımız olduğunu söylüyoruz. Alternatif birkaç alan vardı ama şehrin çok kenarında kaldığı için müze yapmaya elverişli bulunmadı. Sergilemeyen tarihi eserler, depolarda bekliyor. Bunları mümkün olduğu kadar korumaya çalışıyoruz. Müzedeki eserler, çok önemli bir kültürel yansımadır." şeklinde konuştu.

 

Son zamanlarda müzeye teslim edilen eserlerin üst üste birikmeye başladığını aktaran Erdinç Karaköse, "Günümüzde müze, bir şehrin kimliği gibidir. Bir şehirde kültürel ve tarihi zenginlik varsa sergilenmesi en doğal beklentidir. Manisa'da bu kadar büyük kültürel değerler varsa adına yakışır bir müzenin de o değerleri yansıtacak şekilde ortaya çıkarılması gerekiyor." dedi.

 

Karaköse, sergilenemeyen eserler arasında Lidya ve Roma dönemlerine ait çok sayıda değerli heykel, mermer, sütun, lahit ve mezar taşı bulunduğunu sözlerine ekledi.

 

Haber Merkezi



DEMİRCİ’DE EMEKLİ ÖĞRETMENLERE YEMEK VERİLDİ

Saruhanlı'dan Sesleniyor!.. Bir annenin en acı feryadı: “Birileri duysun artık sesimizi”

Şehit Öğretmen Mustafa Karınca kabri başında dualarla anıldı

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
6.03.2012 18:18:04 0

Tarih: 06.03.2012 18:18

Haberi Sesli Oku