Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) afet bölgelerine yardımların hızlı ve koordineli bir şekilde ulaştırılması için 27 ilde "Afet Lojistik Depoları" kuracak.
AFAD`dan yapılan yazılı açıklamaya göre, yüzde 95`i deprem kuşağında yer alan ve farklı türde afetlere maruz kalabilen Türkiye`de, yaşanılan her afet sonrası yaraların süratle sarılabilmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
AFAD, yardımların en kısa sürede afet bölgelerine ulaştırılması hedefiyle 15 bölgede, 27 farklı ilde yeni nesil "Afet Lojistik Depoları" kuracak. Depolar sayesinde Türkiye`nin afet lojistik kapasitesinde önemli bir artış sağlanacak. Depolardaki yardım malzemeleri ise dünyada ilk defa uygulanacak yeni yöntemle tırlarla ve gemilerle hızlı bir şekilde afet bölgelerine sevk edilecek. Bu depolarla birlikte planlanan taşıma sistemiyle afet olduktan sonraki ilk saatlerde ihtiyaç duyulan yardımın yüzde 40`ının afet bölgesine ulaştırılması amaçlanıyor.
Türkiye`nin pek çok bölgesinde ilgili kurumlarla birlikte alan çalışması yapan AFAD, depoların kurulacağı yerleri, bölgelerin afet ve afet türlerine maruz kalma sıklığı, ortalama yıllık hasar görebilirlik oranı, ulaşım ve nüfus özelliklerini dikkate alarak belirledi. AFAD, depolar aracılığıyla yardım malzemelerinin korunması, okyanus ötesi taşımacılığa uygun standartlarda afet bölgelerine ulaştırılması ve tüm bu süreçlerin takibi konusunda dünyada daha önce hiç kullanılmamış bir konsepti uygulayacak. Akademisyenlerle birlikte hazırlanan konsept kapsamında, depoların yapımında modüler tarzda çelik konstrüksiyon kullanılacak. İstenildiğinde rahatlıkla genişletilebilecek olan bu depolardan, yardım malzemelerinin sevki de kolay olacak.
-Kamerayla uzaktan izlenecek
Yardım ürünleri, gemi ve tırlarla rahatça taşınabilmesi için paletler içerisinde kırklık konteynerlere konulacak. Yardımların sevki sırasında da konteynerler, deponun içerisinden tavan Vinci vasıtasıyla alınarak hızla tırlara yüklenecek. Afet anında hata payını azaltan ve insan faktörünü büyük ölçüde ortadan kaldıran bu yeni modelde, teknolojik imkanlar en üst seviyede kullanılacak. Bu doğrultuda tüm konteynerler tek bir merkezden takip edilebilecek ve uzaktan on-line kameralarla da izlenebilecek. AFAD, bu sistem sayesinde afet esnasında tüm Türkiye genelindeki stok verilerine anında ulaşabilecek ve yardımların yerine ulaşıp ulaşmadığını da kontrol edebilecek.
-Depolarda çadır malzemeleri bulunacak
Afet durumunda ulaşılabilirliği göz önünde bulundurulan 27 deponun içerisinde geçici barınmayla ilgili 120 bin çadır ve çadır içi malzeme (mutfak seti, yatak, battaniye, ısıtıcı, aydınlatma) bulunacak. Olası bir afette yaklaşık 600 bin afetzedeye barınma imkanı sağlayacak olan bu 120 bin çadır öncekilerden farklı olacak. Yeni tasarlanan ve patenti AFAD`a ait olan çadırlarla ev formatında barınma imkanı sağlanacak. "Aile tipi" denilen çadırlar; iki oda, mutfak ve ayakkabılıktan oluşacak. Çadır sayısı stoğuyla Türkiye, İran`dan sonra 2. sırada yer alacak.
-Temel atma töreni Aralık`ta
Türkiye`ye komşu ülkelerde ve bölgede olabilecek afetler de düşünülerek yerleri belirlenen 27 yeni depo, Adana, Adıyaman, Afyon, Aksaray, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hatay, Manisa, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kırıkkale, Kocaeli, Muğla, Muş, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Van ve Yalova`da kurulacak.
AFAD, depoların temel atma törenini Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay`ın katılımıyla Aralık ayı içerisinde yapmayı planlıyor. Depoların Mart 2014`e kadar yapımının tamamlanması hedefleniyor.